Skip to main content

"Δεν κορυφώνω στο σεξ με τον σύντροφό μου. Τί να κάνω;"

από τη Φρόσω Φωτεινάκη 

Είμαι 30 χρονών, σε σχέση εδώ και κάποιους μήνες, και πάντα δυσκολεύουν να φτάσω στην κορύφωση. Το έχω συζητήσει με τον σύντροφό μoυ, που κάνει προσπάθειες ειδικά τώρα τελευταία, αλλά εγώ δυσκολεύομαι να χαλαρώσω.  Όταν βέβαια είμαι μόνη μου και "πειραματιζομαι" κορυφώνω πάντα, αλλά όταν είμαστε μαζί νιώθω ότι αποσυντονιζομαι. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Απάντηση:

"Στο μήνυμά σας περιγράφετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στην κορύφωσή σας κατά την διάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών αλλά και της ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής με το σύντροφό σας. Φυσικά, η σεξουαλική σας λειτουργία είναι απόλυτα φυσιολογική αφού κορυφώνετε στον δικό σας χώρο και χρόνο, ταυτόχρονα όμως φαίνεται να έχει χτιστεί μια αγχώδης και φοβική στάση απέναντι στον οργασμό σας- όταν αυτός πρόκειται να συμβεί μπροστά στο σύντροφό σας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο οργασμός ως εμπειρία είναι ένας, και μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας, ή μέσω του κολπικού ερεθισμού, κάνοντας τη γυναίκα να βιώσει μια κλειτοριδική ή μια κολπική κορύφωση αντιστοίχως. Είναι πολλές οι γυναίκες που στο δικό τους χώρο και χρόνο αφήνονται στις φαντασιώσεις τους, παίζουν με το σώμα τους και βιώνουν τον οργασμό τους. Παρόλα αυτά, αυτές οι ίδιες γυναίκες ενδέχεται να μην βιώνουν οργασμό με τον σύντροφό τους και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να ζητούν τη βοήθεια ειδικού, πιστεύοντας πως έχουν κάποιο πρόβλημα στη σεξουαλική τους λειτουργία. Τι συμβαίνει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις;

Παρατηρώ μέσα από τις συζητήσεις μου με τις γυναίκες αυτές πως παρότι απολαμβάνουν κλειτοριδικούς οργασμούς στο δικό τους κρεβάτι, γεγονός που αναδεικνύει μια φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, διστάζουν, ντρέπονται ή ακόμη φοβούνται να ζητήσουν από το σύντροφό τους να παίξει μαζί τους, να τις αυνανίσει ή να τους κάνει στοματικό έρωτα, με τέτοιο τρόπο που οι ίδιες θα απολάμβαναν. Διστάζουν να οδηγήσουν το χέρι του συντρόφου τους, να του δείξουν πόσο γρήγορα ή πόσο αργά απολαμβάνουν τον αυνανισμό, να τον αφήσουν να τις μάθει. Επιπλέον νιώθουν άσχημα όταν αργούν -κατά τη δική τους εκτίμηση- να κορυφώσουν. «Νιώθω λίγη όταν αργώ να κορυφώσω», «είναι εγωιστικό να ασχολείται μαζί μου για πολλή ώρα» είναι κάποιες από τις εκφράσεις που ακούω συχνά. Κι όμως, είναι απαραίτητο η γυναίκα να νιώσε ελεύθερη και χαλαρή στο ερωτικό παιχνίδι έτσι ώστε να βιώσει και να απολαύσει τον οργασμό της.

Στη δική σας περίπτωση το μόνο πρόβλημα σας είναι το άγχος που βιώνετε, και ενδεχομένως η χαμηλή αυτοεκτίμηση που δε σας επιτρέπει να νιώσετε καλά με το σεξουαλικό σας ρόλο και την παρουσία σας στο ερωτικό παιχνίδι. Μια γυναίκα δεν είναι «ρυθμισμένη» βιολογικά για να κορυφώνει σε κάθε επαφή, ούτε για να κορυφώνει με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένο χρόνο. Αντίθετα, κάθε γυναίκα βιώνει τον οργασμό της -όπως και την ερωτική επιθυμία αλλά και τη διέγερσή της- μοναδικά! Αρκεί λοιπόν να επιτρέψετε στο σύντροφό σας, αλλά κυρίως στον εαυτό σας, να δει το μοναδικό τρόπο που αφήνεστε στο ερωτικό παιχνίδι με τον παρτενέρ σας, για να βιώνετε ακόμη πιο συχνά τον οργασμό σας. Χωρίς χρόνους, προσδοκίες, χωρίς να αντιλαμβάνεστε κάθε σεξουαλική σας επαφή σαν ένα διαγώνισμα όπου το άριστα είναι ο οργασμός σας!

Επιπλέον ας θυμάστε πως οι παράγοντες που απομακρύνουν τη γυναίκα από την οργασμική της κορύφωση είναι το γρήγορο, βιαστικό και «φτωχό» ερωτικό παιχνίδι που δε δίνει στη γυναίκα την ευκαιρία να εμπλακεί ουσιαστικά στη σεξουαλική επαφή. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο τρόπος με τον οποίο «βλέπει» και αισθάνεται το σώμα της και την εικόνα της γενικότερα, επηρεάζουν κεντρικά το πως αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητά της ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της ερωτικής σχέσης, η επικοινωνία των συντρόφων αλλά και η συναισθηματική ασφάλεια που η γυναίκα βιώνει μέσα στη σχέση αυτή. Φυσικά, όπως και στη δική σας περίπτωση, το άγχος και ο φόβος καθώς και το συνεχές, καταναγκαστικό κυνήγι του οργασμού, προκαλούν μεγαλύτερο άγχος και λιγότερη απόλαυση, καταστέλλοντας σταδιακά την ερωτική επιθυμία και τη διέγερση και απομακρύνοντας τον οργασμό.

Παίξτε με το σύντροφό σας, αφεθείτε ο ένας στα χέρια του άλλου και για μια φορά αφήστε στην άκρη τη διείσδυση! Φτιάξτε ένα τέτοιο παιχνίδι όπου θα αφιερώσετε όσο χρόνο χρειαστεί για να απολαύσετε ο ένας τον άλλο, να γνωρίσετε ακόμη καλύτερα τα σώματά σας, χωρίς την προσδοκία της κορύφωσης. Θα εκπλαγείτε από την πορεία ενός τέτοιου παιχνιδιού. Και να θυμάστε φυσικά πως ο σκοπός της σεξουαλικής επαφής δεν είναι ο οργασμός αλλά η απόλαυση- δύο έννοιες όχι πάντοτε συνυφασμένες. Απόλαυση μπορεί να υπάρξει μέσα από τα παιχνίδια, μέσα από τη διείσδυση, μέσα από την ένωση με τον άνθρωπό μας. Κι όταν αφεθούμε στην απόλαυση, ο οργασμός θα είναι πιο κοντά από ποτέ". 

Η Φρόσω Φωτεινάκη είναι MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια. 2111845239