Skip to main content

Κάνε οικονομία με 8 απλούς τρόπους

από την Κατερίνα Πιπέρη

Η οικονομία στα χρήματα και το μηνιαίο budget μας είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Κάθε χρόνο βάζουμε στόχο να αποταμιεύσουμε κάποια χρήματα ώστε να έχουμε ένα back up σε μία επείγουσα στιγμή της ζωής μας, αλλά κάθε χρόνο δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό τον στόχο. Και λογικά να το σκεφτείς είναι σχεδόν αδύνατον να αποταμιεύσεις χρήματα αφού με του που αντικρίσεις μία νέα τσάντα ή ένα νέο σχέδιο sneakers το μόνο που θέλεις είναι να μπεις στο μαγαζί και να τα αγοράσεις. Εντάξει δεν φταίνε μόνο οι γυναίκες και η αδυναμία τους στα ψώνια, αλλά πλέον κυκλοφορούν τόσα πολλά tips για το πώς να κάνουμε οικονομία που όλοι μας έχουμε κάπως μπερδευτεί.

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί «κανόνες» που όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε;

  1. Αν θέλεις στο τέλος του μήνα να έχουν μείνει μερικά χρήματα στο πορτοφόλι σου θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τα μικρά, καθημερινά έξοδα που κάνεις, τα οποία αν τα συγκεντρώσεις είναι ένα αρκετά καλό ποσό που μπορείς εύκολα να γλιτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί κοντά στο σπίτι σου να υπάρχει ένα coffee spot που κάνει υπέροχα τον αγαπημένο σου καφέ. Θα πρέπει να συγκρατηθείς όμως και να μην αγοράζεις καθημερινά καφέ από έξω. Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου χωρίς καφεΐνη φρόντισε να παίρνεις καφέ από το σπίτι σου.
  2. Κακά τα ψέματα, μπορώ να κάνω σε όλα οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αντισταθώ στο μανικιούρ. Νιώθω περιποιημένη και μου φτιάχνει την διάθεση. Βέβαια, στην λίστα με τα περιττά έξοδα αναγκαστικά θα μπει και το μανικιούρ, καθώς υπάρχει εναλλακτική λύση. Μπορούμε όλες μας πολύ εύκολα να περιποιηθούμε τα νύχια μόνες μας και να είμαστε εξίσου περιποιημένες.
  3. Αν ήσουν κάποτε φοιτήτρια μακριά από το σπίτι σου θα ξέρεις πολύ καλά πως τα περισσότερα από τα χρήματα σου πήγαιναν στο delivery, αφού είτε δεν ήξερες είτε βαριόσουν να μαγειρέψεις. Αν αυτή η συνήθεια σου έχει μείνει μέχρι και σήμερα, θα πρέπει να την αλλάξεις το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος είναι απλός και αρκετά αναμενόμενος. Τα χρήματα που θα ξοδέψεις για να αγοράσεις όλα όσα χρειάζεται για να μαγειρέψεις μόνη σου είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα ξόδευες αν έτρωγες από έξω. Έτσι, πετυχαίνεις δύο στόχους. Και δεν σπαταλάς χρήματα άσκοπα και προσέχεις την διατροφή σου.
  4. Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά προσπάθησε να αποταμιεύεις καθημερινά έστω και ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό. Για παράδειγμα, η καλύτερη μου φίλη προσπαθούσε κάθε μέρα να βάζει 1 ευρώ μέσα σε έναν κουμπαρά. Όταν τον άνοιγε είχε μαζέψει χωρίς να τα καταλάβεις ένα αρκετά καλό ποσό, το οποίο αξιοποιούσε όπως ήθελε. Αν το καλοσκεφτείς είναι θέμα μυαλού, γιατί μπορεί να σου φανεί δύσκολο να βάζεις στην άκρη π.χ 30 ευρώ, αλλά με 1 ευρώ την ημέρα δεν το καταλαβαίνεις τόσο.
  5. Και σε ποιον δεν έχει τύχει να ανοίξει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να πάθει κοκομπλόκο. Σε όλους μας σίγουρα. Και εν μέρει φταίμε και εμείς, αφού δεν προσέχουμε ώστε να κλείνουμε τα φώτα, το κλιματιστικό ή το θερμοσίφωνο όταν πρέπει. Βάλτο στο πρόγραμμα και αμέσως θα δεις τον λογαριασμό σου να μειώνετε.
  6. Θα ακουστώ σαν την μαμά σου, αλλά πρέπει να προσέχεις αρκετά τα έξοδα σου και να κυνηγάς τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Κάποια σούπερ μάρκετ είναι πιο ακριβά από κάποια άλλα, κάνε μία έρευνα αγοράς και επέλεξε εκείνο που συνδυάζει την επιθυμητή ποιότητα και τιμή.
  7. Το ξέρω πως είναι πολύ κομψό να κυκλοφορείς συνεχώς με ένα ταξί, αλλά αν σκεφτείς πόσα χρήματα δίνεις θα ξαφνιαστείς. Δοκίμασε την αστική συγκοινωνία, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολος και άνετος τρόπος μετακίνησης.
  8. Αν θέλεις να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα, αλλά το ταμείο είναι μείον, μην απελπίζεσαι. Ψάξε τις δραστηριότητες που προσφέρουν δωρεάν οι δήμοι και οι οργανισμοί και να είσαι σίγουρη πως θα βρεις κάτι που θα σου ταιριάζει.