Skip to main content

Ποιες τροφές βοηθούν τον μεταβολισμό σου;

από την Κατερίνα Πιπέρη

Είμαι σίγουρη πως αν προσπαθείς να χάσεις τα περιττά κιλά -εννοείται πως όλοι έχουμε- ή αν προσπαθείς να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα έχεις διαβάσει άπειρα κείμενα και μελέτες, που μιλούν για τον μεταβολισμό και το λίπος. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αφού σχετίζεται με την καλή λειτουργία του οργανισμου μας. Και εννοείται πως όλες θέλουμε να έχουμε εκτός από ένα όμορφο σώμα και έναν υγιή οργανισμό.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που όντως "ρίχνουν στα τάρταρα" τον μεταβολισμό σου και δεν σε βοηθούν να χάσεις κιλά ακόμα και αν ακολουθείς μία σωστή διατροφή. Αν θέλεις να αποβάλεις τα περιττά κιλά και το λίπος από τον οργανισμό σου θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τις τροφές που καταναλώνεις. Υπάρχουν μερικά προϊόντα που χαντακώνουν και κάποια άλλα που λειτουργούν σαν boost για τον μεταβολισμό σου.

Μπορεί όμως να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων -που πραγματικά είναι πολλοί-, οι οποίοι δεν ασχολούνται καθόλου με την υγιεινή διατροφή. Τότε, πολύ πολύ πιθανόν να μην γνωρίζεις τι είναι ο μεταβολισμός και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικός παράγωντας αν προσπαθείς να χάσεις τα περιττά κιλά.

Ο μεταβολισμός λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως φίλος ή ως εχθρός μας. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε σωματική διαδικασία κάνει το σώμα μας σου και χρησιμοποιεί ενέργεια, π.χ πέψη, αναπνοή, έλεγχος θερμοκρασίας, συστολή μυών, λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και των νεύρων. Το σώμα σου καταναλώνει κάποιες θερμίδες για να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες και αυτό ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας.

Τι γίνεται όμως όταν η διατροφή που ακολουθείς δεν βοηθά και τόσο τον μεταβολισμό σου ;

Πράσινο Τσάι

Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι σε καθημερινή βάση μπορεί να ανεβάσει τον μεταβολισμό σου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό βέβαια είναι εν μέρει αλήθεια. Μια μετα- ανάλυση διαπίστωσε ότι το πόσιμο πράσινο τσάι σε συνδυασμό με τη μείωση των θερμίδων οδήγησε σε απώλεια βάρους. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το θετικό αντίκτυπο σε μεγάλο βαθμό στην EGCG, μια ένωση στο τσάι που, όταν συνδυάζεται με την καφεΐνη και από μόνη της, πιστεύεται ότι προάγει την οξείδωση του λίπους. Θα έπρεπε όμως να αναρωτηθούμε αν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν βάρος λόγω του πράσινου τσαγιού ή απλά επειδή μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν.

Καυτερές πιπεριές

Υπάρχουν φήμες που υποστηρίζουν πως οι καυτερές πιπεριές είναι ικανές να κάνουν τον μεταβολισμό σου να στροβιλίζει σαν τρελός. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν αυτές τις φήμες και υποστηρίζουν η καψαϊκίνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Που είναι το πρόβλημα; Οι ερευνητές στις μελέτες τους χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες ποσότητες από καυτερές πιπεριές. Για να πετύχουν οι πιπεριές αυτές τον στόχο τους, ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει μόλις 1 γραμμάριο ή μισό κουταλάκι του γλυκού για να παρουσιαστούν οι επιδράσεις στον οργανισμό του και να κάψει τις 10 θερμίδες που του αναλογούν.

Καφές

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει προσωρινά το ρυθμό του βολισμού μέχρι και 25%. Αρκεί βέβαια να υπάρχει ισορροπία, αφού η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, όπως ο άστατος ύπνος, η ταχυκαρδία και τα πεπτικά προβλήματα. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορούν να σε κάνουν να αντικαταστήσεις άλλα θρεπτικά συστατικά της διατροφής σου, όπως οι πρωτεϊνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Ετσι, μπορεί να απολαμβάνεις μία ζεστή κούπα καφέ, αλλά θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική.

Πρωτεΐνη

Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες αφομοιώνουν περισσότερη ενέργεια και μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή δαπάνη στον οργανισμό σου. Στην πραγματικότητα, περίπου 20-30% της ενέργειας από ένα τυποποιημένο πρωτεϊνικό γεύμα χρησιμοποιείται στη διαδικασία πέψης, ενώ το λίπος και οι υδατάνθρακες χρειάζονται μόνο το 5% των θερμίδων για πέψη. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 θερμίδες πρωτεΐνης που καταναλώνεις, ως 30 καίγονται στη διαδικασία πέψης.Παρόλο που αυτό ακούγεται συναρπαστικό, ας είμαστε ρεαλιστές σχετικά με αυτό που οι 20 θερμίδες πραγματικά μοιάζουν - 2 στελέχη από σέλινο, 1 καρότο ή 1 ντομάτα.