Skip to main content

Αντιμετώπισε την αβεβαιότητα & το άγχος που προκάλεσε η πανδημία

από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή

Η πανδημία επηρέασε την ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει ασφάλεια και δημιούργησε αμφιβολίες για ότι θεωρούσε δεδομένο. Αυτό οδηγεί σε έναν αναγκαίο επαναπροσδιορισμό για τα δεδομένα της ζωής του, νιώθοντας έτσι ότι δεν έχει τον έλεγχο και βιώνοντας την αβεβαιότητα και το άγχος έντονα. Ο εγκέφαλος έχει μια τάση να εστιάζει στα προβλήματα και η αβεβαιότητα αυξάνεται παράλληλα με το άγχος με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, το άτομο αναζητά συνεχώς λύσεις σε ενδεχόμενες διάφορες καταστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει η ψευδής αίσθηση ελέγχου χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αναγνώρισε τι ακριβώς βιώνεις

Η κοινωνική απόσταση αύξησε την μοναξιά, το θυμό, το φόβο και τη λύπη και εκφράστηκε κυρίως με έντονο άγχος. Μερικά άτομα έχουν μια αμυντική στάση απέναντι στα συναισθήματα και δεν αφήνουν το αρνητικό συναίσθημα να εκφραστεί, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται τι μήνυμα υπάρχει. Στην ουσία, δεν υπάρχουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, αλλά στόχος είναι το νόημα που έχει να δώσει το καθένα. Δράσε με βάση την τόλμη και όχι τον φόβο. Σεβάσου τον εαυτό σου και αγάπησε τον, ακόμα και τις στιγμές που δεν αισθάνεται καλά. Το άγχος μερικές φορές είναι αποτέλεσμα άλλων καταπιεσμένων συναισθημάτων και έτσι δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι ακριβώς βιώνεις. Επικοινώνησε το με τον εαυτό σου και με άλλα άτομα που νιώθεις οικειότητα και εμπιστοσύνη. Μην αφήσεις την κοινωνική απόσταση να δημιουργήσει τη συναισθηματική απόσταση.

Η αποδοχή της αβεβαιότητας δίνει λύσεις

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα είναι σημαντικό να στοχεύεις στην αποδοχή, καθώς με αυτόν τρόπο αναπτύσσονται νέες δεξιότητες και προκύπτουν εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, σκέψου έχει νόημα να πολεμάς την αβεβαιότητα με το να εστιάζεις σε ερωτήσεις, όπως «Γιατί συνέβη αυτό;» ή να έχει μια χρησιμότητα η σκέψη σου, η οποία θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να διαχειριστείς την κατάσταση με ερωτήσεις, όπως «Πως μπορώ να προσαρμοστώ;» ή «Τι μπορώ να κάνω»;

Εστίασε στα σημεία που μπορείς να ελέγχεις

Με τις γρήγορες εξελίξεις της πανδημίας και ειδικότερα κατά την περίοδο της καραντίνας δεν υπήρχε το περιθώριο να καταλάβεις το τι γινόταν για να μπορέσεις να δράσεις κατάλληλα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θυμάτων, η έλλειψη αποτελεσματικού φαρμάκου ή εμβολίου, ακόμα κι η ασάφεια των συμπτωμάτων και του τρόπου μετάδοσης είναι σίγουρο ότι πρόσθεσαν αρκετή ακόμα αβεβαιότητα και έντονο άγχος. Εστίασε, λοιπόν στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβεις και στο
να φροντίζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου. Αντιμετώπισε το καθετί τη στιγμή που πρέπει και μην προετοιμάζεις τον εαυτό σου με λάθος τρόπο, με κόστος την ψυχική σου εξάντληση. Όταν εστιάζεις στο μέλλον αυξάνεται το άγχος, ενώ όταν εστιάζεις στο τώρα, χτίζεις την ευτυχία.

Κάνε σύμμαχο σου ένα χαρτί και ένα στυλό

Μια άσκηση που μπορείς να κάνεις είναι να καταγράψεις σε ένα χαρτί τι μπορείς και τι δεν μπορείς να αλλάξεις. Φτιάξτε δύο στήλες: στη μία γράψτε όλα αυτά στα οποία δεν έχετε καμία απολύτως επιρροή. Στη δεύτερη, εκείνα για τα οποία υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις αν θέλεις να αλλάξεις. Αυτό το χαρτί θα σε βοηθήσει να στοχεύεις σωστά τη σκέψη και τη δράση σε ότι περιλαμβάνει η δεύτερη στήλη. Έτσι, είναι σημαντικό να έχεις την ηρεμία να αποδεχτείς τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, το κουράγιο να αλλάξεις αυτά που μπορείς και τη σοφία να καταλάβεις τη διάφορά ανάμεσά τους».

H Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, είναι BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια
www.alexandrapavletsi.com