Skip to main content

Η ζωή ρίχνει λεμόνια; Φτιάξε γλυκό!

από την Κατερίνα Πιπέρη

ΟΛΟΙ αγαπάμε την σοκολάτα. Εγώ και όσοι γνωρίζω τουλάχιστον λατρεύουμε την σοκολάτα, τόσο πολύ που υπερασπιζόμαστε πως "αν δεν έχει σοκολάτα δεν είναι γλυκό". Το ξέρω υπερβολικό, εννοείται πως κάποιοι δεν την πολυσυμπαθούν, αλλά η σοκολάτα δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι συναίσθημα. Το καλοκαίρι βέβαια, που η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη το τελευταίο πράγμα που θέλεις να φας είναι σοκολάτα, εκτός και αν είναι παγωτό. Οι περισσότεροι επιλέγουμε δροσερά γλυκά, τα οποία είναι πολύ ελαφριά αφενός λόγω ζέστης δεν μπορούμε να φάμε και τόσο πολύ αφετέρου εμφανιζόμαστε και στις παραλίες, πρέπει να προσέχουμε. Αν ξέμεινες από ιδέες και δεν ξέρεις πως να φτιάξεις γλυκό με λεμόνια σου έχω την λύση. Βρες παρακάτω τις πιο λαχταριστές συνταγές.Δοκίμασε τες και περιμένω τις εντυπώσεις σου.

Σπιτική λεμονάδα

Για την κλασική λεμονάδα

1 σφηνάκι (25 ml) φρέσκος χυμός λεμόνι / lime

1 σφηνάκι (25 ml) σιρόπι ζάχαρη

3 σφηνάκια (75 ml) κανονικό ή ανθρακούχο νερό

γαρνιτούρα: φέτα λεμόνι / lime

Για τη λεμονάδα ginger

1 σφηνάκι (25 ml) φρέσκος χυμός λεμόνι

½ σφηνάκι (12,5 ml) σιρόπι ζάχαρης

3 σφηνάκια (75 ml) μπύρα με ginger (Τζιτζιμπύρα)

γαρνιτούρα: ζαχαρωμένο ginger & φλούδα λεμόνι

Για τη λεμονάδα mojito

1 σφηνάκι (25 ml) φρέσκος χυμός lime

1 σφηνάκι (25 ml) σιρόπι ζάχαρης

3 σφηνάκια (75 ml) κανονικό ή ανθρακούχο νερό

8 - 10 φύλλα δυόσμου

γαρνιτούρα: κορυφή δυόσμου

Για το σιρόπι ζάχαρης: Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε. Οταν η ζάχαρη έχει πια λιώσει αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.

Για τις λεμονάδες: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα Γαρνίρουμε και απολαμβάνουμε τη πιο δροσιστική και υγιεινή λεμονάδα.

Γρανίτα λεμονιού: ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια, 650 ml νερό, 175-200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και να βγάλουν όλα τα αρώματα τους και το χρώμα τους τα λεμόνια. Σουρώνουμε το υγρό και το μοιράζουμε στις ειδικές θήκες για popsicles των 80 ml. Βάζουμε τα ειδικά ξυλάκια παγωτών και παγώνουμε στην κατάψυξη για όλη τη νύχτα μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Cheesecake λεμόνι

Για τη βάση

10 μπισκότα με γέμιση λεμόνι σπασμένα σε μικρά κομμάτια

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι

Για lemon curd

1 αυγό και 1 κρόκο

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο