Skip to main content

4 μύθοι για το λίπος

από την Κατερίνα Πιπέρη

Γνωρίζεις εκείνη την παροιμία που λέει «Είναι να μην σου βγει το όνομα…» ; Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το λίπος. Είναι η λέξη, η οποία προκαλεί πολύ φόβο στους ανθρώπους καθώς την έχουν συνδυάσει με το πάχος. Αυτή η αντίληψη είναι μία από τις πολλές λανθασμένες αντιλήψεις που πιστεύουμε οι περισσότεροι.

Ανακάλυψε παρακάτω τους 4 βασικούς μύθους που πιστεύουμε για το λίπος και στο τέλος θα έχεις αλλάξει άποψη.

Μύθος Νο1: Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι πιο υγιεινές

Κάνοντας μία αναδρομή, από το 1940 γνώριζαν οι ειδικοί ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Έτσι, άρχισαν να προτείνουν στον κόσμο δίαιτες με χαμηλά λιπαρά ειδικά σε όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν οι άνθρωποι αναζητούν τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία όμως δεν είναι και τόσο υγιεινά. Μπορεί να φας μπισκότα τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά προσλαμβάνεις επεξεργασμένη ζάχαρη και υδατάνθρακες. Μία από τις μελέτες που εναντιώθηκαν στις δίαιτες αυτές πραγματοποιήθηκε το 2006. Οι επιστήμονες εξέτασαν 50.000, οι οποίες είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και κατέγραψαν τις συχνότητες εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σαφή. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν είχαν σημαντική επίδραση. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πλέον την ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή που επικεντρώνεται στα υγιή λίπη από τρόφιμα όπως ο σολομός, το ελαιόλαδο και τα καρύδια και ελαχιστοποιεί τα «κακά» λίπη από το βούτυρο και το κόκκινο κρέας.

Μύθος Νο2: Όλα τα λίπη δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο

Παρόλο που όλα τα λίπη παρέχουν εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο, αυτές δεν είναι ίσες. Ποια είναι τα «καλά» λίπη;

Μονοακόρεστα λιπαρά. Η έρευνα που αναφέραμε παραπάνω υποστήριξε ότι αυτά τα λίπη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα μονοακόρεστα λίπη συγκεντρώνουν όλη την αγάπη των επιστημόνων εξ΄αιτίας μίας ακόμα έρευνας που απέδειξε ότι οι άνθρωποι που στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις ακόμα και αν ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ήταν συμβαίνει επειδή τρώνε μονοακόρεστα λίπη και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η μεσογειακή διατροφή.

Ελαιόλαδο. Μπορείς να το βρεις στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο φυστικοβούτυρο και σε πολλά άλλα φυτικά έλαια όπως η ελιά, το φυστίκι, η κράμβη και το σουσάμι.

Πολυακόρεστα Λίπη. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα είδη πολυακόρεστων λιπών που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν το σώμα σου να ολοκληρώσει ζωτικές του λειτουργίες. Μπορείς να τα βρεις στον σολομό, την πέστροφα, τη σόγια, την καρύδια, το tofu και τους ηλιόσπορους.

Και ποια είναι τα «κακά» λίπη;

Κορεσμένα λιπαρά

Ο περιορισμός της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σου είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου. Τα κορεσμένα λίπη εξακολουθούν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Λίπη - Cupcake

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Μπορείτε να τα βρείτε στο τυρί, στο αρνί, στο χοιρινό, στο λάδι καρύδας, στο βούτυρο, στα  γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κόκκινο κρέας.

Trans-λιπαρά οξέα

Μετά το τέλος του 2018 θα πρέπει να ξεχάσεις κάποια γλυκά όπως η υπηρεσία τροφίμων έχει απαγορεύσει τα  trans λιπαρά, τα οποία μπορείς να βρεις σε γλυκά όπως τα Twinkies. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος λίπους έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη και δεν έχει καθόλου καλές επιδράσεις στον οργανισμό σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα trans λιπαρά θα εξαφανιστούν. Εμφανίζονται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν αν οι αρνητικές επιδράσεις προέρχονται μόνο στα επεξεργασμένα προϊόντα όπως τα μπισκότα ή και στο κρέας.

Μύθος Νο3: Όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα αυξήσουν τη χοληστερόλη σου

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η χοληστερόλη είναι μια βασική ουσία που εμπεριέχεται στο λίπος μέσα στο αίμα σου και την χρειάζεται το σώμα σου για ορισμένες κυτταρικές λειτουργίες. Παλαιότερα, τα υψηλά ποσοστά χοληστερόλης συνδέονταν με την εμφάνιση προβλημάτων στην υγεία συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους να φοβούνται άδικα τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή την ουσία, όπως τα αυγά.

Μύθος Νο4: Η κατανάλωση λίπους θα σε παχύνει

Όπως είπαμε και παραπάνω, το «καλό» λίπος βοηθάει στον κορεσμό. Έτσι αν φας τροφές όπως ο σολομός, το αβοκάντο ή τα αυγά θα αισθανθείς πιο γρήγορα και εύκολα πως έχεις χορτάσει και δεν θα το παρακάνεις με το φαγητό. Αν όμως νιώθεις και γνωρίζεις πως είσαι επιρρεπής κάποιες φορές, οφείλεις να βάζεις στοπ στον εαυτό σου. Γενικά, το λίπος είναι υψηλότερο σε θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Το λίπος - ειδικά το μονοακόρεστο και πολυακόρεστο είδος - είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ειδικά αν το διατηρήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα δεν θα δεις την ζυγαριά σου να αλλάζει.