Skip to main content

Είμαστε γονείς. Είμαστε και σύντροφοι;

από την Τάνυα Γεριτσίδου

Η άφιξη του μωρού μας είναι πάντα ένα χαρμόσυνο γεγονός. Από ζευγάρι γινόμαστε πλέον οικογένεια! Όμως μέσα σε όλη την διαδικασία της αλλαγής αυτής και της προσαρμογής μας στους νέους ρόλους του μπαμπά και της μαμάς μπορεί χωρίς να το καταλάβουμε να ξεχάσουμε ή να παραμελήσουμε να φροντίσουμε τους υπάρχοντες ρόλους που μας οδήγησαν να γίνουμε οικογένεια: τον ρόλο του συντρόφου.

          Αν ξεχάσουμε τον ρόλο του συντρόφου βλάπτουμε και τον νέο μας ρόλο του γονέα: ως σύντροφοι γίναμε και θελήσαμε να δημιουργήσουμε οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι η συντροφικότητα με τον/την σύζυγο μας είναι το απόλυτο θεμέλιο σταθερότητας και λειτουργικότητας της οικογένειας μας που θα δώσει την αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής που χρειάζονται τα παιδιά μας για να αναπτυχθούν σωστά και υγιώς.

          Πώς λοιπόν διατηρούμε και καλλιεργούμε την συντροφικότητα και τον ρομαντισμό με τον/την σύζυγο/σύντροφο ενώ ταυτόχρονα ανταπεξερχόμαστε στον γονεϊκό μας ρόλο;

          Πολύ απλά, βάζοντας πρόγραμμα και έχοντας την αίσθηση του ελέγχου στην καθημερινότητα μας.

Δες κι αυτό: "Ελένη": Τί φόρεσα την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

          Χρειάζεται στην εβδομάδα μας να έχουμε προγραμματίσει και να τηρούμε τις εξής ζώνες: προσωπικό χρόνο για την σύντροφο, προσωπικό χρόνο για τον σύντροφο και προσωπικό χρόνο για το ζευγάρι. Σε αυτές τις ζώνες θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι την φύλαξη και φροντίδα του μωρού μας (και αργότερα του παιδιού μας) την έχει είτε ο μπαμπάς όταν η μαμά έχει τον προσωπικό της χρόνο είτε η μαμά όταν ο μπαμπάς έχει τον δικό του προσωπικό χρόνο είτε η γιαγιά ή φίλος εμπιστοσύνης ή επαγγελματίας (π.χ. βρεφονηπιακός σταθμός ή baby sitter) όταν το ζευγάρι έχει τον προσωπικό του χρόνο.

          Η χρονική διάρκεια αυτής της ζώνης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αλλά πρέπει να είναι επαρκής ποιοτικά ώστε να μπορεί το άτομο να φροντίσει τον εαυτό του και τις ανάγκες του που δεν άπτονται του γονεϊκού/οικογενειακού ρόλου. Το ίδιο και για το ζευγάρι: θα πρέπει στον προσωπικό του χρόνο να ασχολείται ο ένας με τον άλλον με τον ποιοτικό τρόπο που θρέφει την σχέση τους.

          Αυτή η προσωπική ενασχόληση προασπίζει και ενδυναμώνει τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται στην εξισορρόπηση του γονεϊκού ρόλου με τις επαγγελματικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις της οικογένειας.

          Με την ίδια λογική και οι δύο σύντροφοι οφείλουν να προασπίσουν και διατηρήσουν την ταυτότητα τους, η οποία έχει εμπλουτισθεί και όχι αντικατασταθεί με την νέα ιδιότητα του γονέα: η εμφάνιση, τα ενδιαφέροντα και οι διαπροσωπικές σχέσεις πρέπει να διατηρηθούν. Μπορεί να τροποποιηθούν για πρακτικούς λόγους αλλά δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν σε καμμία περίπτωση (πόσο μάλλον σε μορφή θυσίας) και κυρίως όχι μονομερώς από έναν μόνο γονέα γιατί το ψυχικό άλγος ενδέχεται να μετακυληθεί ως καταλογισμός στον σύντροφο (κάτι που ψυχραίνει την σχέση) ή και στο παιδί (με αντίστοιχα βάρη στην σχέση με αυτό).  

          Ενώ αυτή η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε είναι απλή και αφορά την οργάνωση μιας υγιούς ρουτίνας και καθημερινότητας, στην πραγματικότητα γίνεται δύσκολη και απομυζά τον ρομαντισμό από την σχέση μας γιατί πολλές φορές ο ίδιος ο κοινωνικός μας κύκλος μας το ‘απαγορεύει’ με διάφορα στερεότυπα ή τρόπο αντιμετώπισης ή ακόμα και δηλητηριώδη λόγια που μας καταλογίζουν άδικα δήθεν εγωισμό όταν διατηρούμε προσωπικούς χρόνους ή φροντίζουμε τον εαυτό μας πέραν από την ιδιότητα της μαμάς ή του μπαμπά.

          Εδώ βρίσκεται η πραγματική πρόκληση: να προασπίσουμε αυτή την φροντίδα που αποτελεί θεμέλιο της σωστής και υγιούς οικογένειας που προστατεύεται με αυτό τον τρόπο από πολλά και σοβαρά ρίσκα (ψυχολογικά προβλήματα, συζυγικές τριβές, ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί, κλπ) μέχρι και κίνδυνο διαζυγίου, ακόμα και αν πιεζόμαστε από τον συγγενικό/φιλικό/κοινωνικό μας κύκλο να αποδυθούμε και να ακρωτηριάσουμε τους εαυτούς μας και την σχέση μας. Την σχέση δηλαδή αυτή που έδωσε έναν τόσο όμορφο και ανεκτίμητο καρπό όπως το παιδί μας. 

Η Τάνυα Γεριτσίδου είναι ειδική ψυχοπαιδαγωγός: https://www.facebook.com/tanyageritsidou/?hc_ref=ARTWpm3lJqBS5SWn7bdaItwP7kIdKxYuUqumjNoVMsWDrQKqVV-n6yROgtYwA2kdegQ&pnref=story