Skip to main content

Κουσούρια του συντρόφου σου: αντιμετώπισέ τα!

από τη Φρόσω Φωτεινάκη

Είναι αλήθεια πως στο πλαίσιο μιας σχέσης καλούμαστε συχνά να διαχειριστούμε συμπεριφορές του συντρόφου μας που μας ζορίζουν, μας  στρεσάρουν, μας θυμώνουν, μας ενοχλούν. Πώς μπορούμε τελικά να διαχιεριστούμε αποτελεσματικά όσα εμείς αξιολογούμε σαν ελαττώματα του συντρόφου μας;

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε στις σχέσεις μας όσον αφορά τις συμπεριφορές του συντρόφου μας που μας ενοχλούν είναι η κριτική, η υποτίμηση, οι χαρακτηρισμοί, οι αναφορές στο οικογενειακό του περιβάλλον και στο πώς τον μεγάλωσαν, οι απειλές με χωρισμό «αν δεν αλλάξει».

Η ακαταστασία αλλά και η υπερβολική, ψυχαναγκαστική ενασχόληση με την τάξη, η τάση να καθυστερεί στα ραντεβού, η εμμονή του με το κινητό, η προσκόληση στην μητέρα του αποτελούν τα πιο συχνά ελαττώματα του συντρόφου για τα οποία μια γυναίκα διαμαρτύρεται στο γραφείο.

Τα κουσούρια του συντρόφου μας φέρνουν μια σύγκρουση αναγκών ανάμεσά μας που τελικά έχει σαν αποτέλεσμα τον θυμό, την αγανάκτηση, το άγχος, απογοήτευση ακόμη και το άισθημα απελπισίας.  Η σύγκρουση αναγκών προκύπτει όταν εγώ έχω την ανάγκη να είναι το σπίτι μαζεμένο ενώ εκείνος θέλει να είναι χαλαρός και να μην μαζεύει τίποτε μέσα στην ημέρα. Ή ακόμη όταν εγώ θέλω να συζητήσουμε, να παίξουμε όλοι μαζί με τα παιδιά κι εκείνος θέλει να χαλαρώσει με το κινητό. Τελικά όμως έχουμε μάθει να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας ή απλά προσπαθούμε εμμονικά να αλλάξουμε τον άλλο χωρίς να του έχουμε πότε εκφράσει όσα αισθανόμαστε;

Μπροστά σε έναν άνδρα που είναι ακατάστατος, χρειάζεται να μιλήσω με ειλικρίνεια, από θέση αγάπης και όχι θυμού, για το πώς επιδρά η συμπεριφορά του πάνω μου. Μπορώ για παράδειγμα να του πω πως όταν επιστρέφω από την δουλειά και είναι τα ρούχα σκορπισμένα μέσα στο σπίτι, ή όλα τα πιάτα στον νεροχύτη, αγχώνομαι πολύ για το αν θα προλάβω να τα μαζέψω και να έχω λίγο χρόνο για εμένα. Το να του δείξω την συμπεριφορά του φωτογραφικά και όχι με ταμπέλες «είσαι τσαπατσούλης, βρωμιάρης», και το να του εκφράσω τι συνέπειες έχει για εμένα αυτή η συμπεριφορά αλλά και το πώς με κάνει να αισθάνομαι, είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας, κόντρα στο να δίνω εντολές, να δημιουργώ εντάσεις, να διαμαρτύρομαι συνεχώς και τελικά να ζω με τα κουσούρια του αλλά και με την ταμπέλα της γκρινιάρας.

Και φυσικά χρειάζεται να σκεφτούμε πως όσα θεωρούμε κουσούρια του συντρόφου μας, μπορεί τελικά να φανερώνουν δικές μας δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα όταν εμείς έχουμε ανάγκη το σπίτι να είναι άψογα τακτοποιημένο και διαμαρτυρόμαστε που εκείνος θα αφήσει το μπουφάν του στην καρέκλα  της τραπεζαρίας. Που κοιτάμε μέσα μας για τυχόν υπερβολικές, άκαμπτες συμπεριφορές κι έπειτα αξιολογούμε τα σημεία στα οποία χρειάζεται να προβληματίσουμε εκείνον. Κλείνοντας, χρειάζεται να θυμόμαστε πως σε μια σχέση χρειάζεται να αποδεχθούμε την διαφορετικότητα του άλλου ανθρώπου μέχρι εκεί που δεν παραβιάζει τα δικά μας όρια αλλά και να φροντίσουμε να συναντηθούμε κάπου στην μέση για να αισθανόμστε και οι δύο ικανοποιημένοι στην σχέση μας  με μια μέθοδο επίλυσης win-win.

Η Φρόσω Φωτεινάκη είναι MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια. 2111845239