Skip to main content

Μπορεί ο συμβιβασμός να σε οδηγήσει σε ευτυχισμένη σχέση;

από την Κατερίνα Πιπέρη

«Για να πετύχει μία σχέση πρέπει να συμβιβάζεσαι». Είναι αλήθεια πως στην κοινωνία μας επικρατεί η άποψη πως αν θέλεις να πετύχει η σχέση σου και να είναι «υγιής» θα πρέπει να συμβιβάζεσαι. Ας πάρουμε ως δεδομένο πως σε μία σχέση συμβιβάζονται και τα δύο άτομα και δεν καταπιέζεται μόνο ο ένας. Ποια είναι τα όρια που διαχωρίζουν την καταπίεση με τον συμβιβασμό;

Ακόμα και αν είσαι μία πολύ ρομαντική γυναίκα και να θέλεις να βρεις έναν σύντροφο που να σε ολοκληρώνει και να σε κάνει ευτυχισμένη, αυτό δεν οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα πως ο σύντροφος σου θα είναι ιδανικός. Εννοείται πως θα το αγαπήσεις και θα τον σέβεσαι τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Και όταν έρθει κάποιον στην ζωή σου με τον οποίο ταιριάζετε πολύ και τα αρνητικά στοιχεία και των δυο σας δεν επηρεάζουν την κοινή σας ζωή, αλλά και τους γύρω σας είναι όλα καλά. Αλλά αν δεν είναι τόσο όμορφα και ρομαντικά τα πράγματα τι γίνεται; Μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεται να υποχωρήσεις;

Ο συμβιβασμός μπορεί να σε κάνει να χάσεις αυτό, που είναι σημαντικό για εσένα. Αν υιοθετήσεις μία στάση συμβιβασμού στην ζωή σου και μάθεις μονίμως να ικανοποιείς τα θέλω και τα όνειρα του συντρόφου σου θα χάσεις τους δικούς σου στόχους και θα χαθείς μέσα σε αυτή την σχέση. Δύο άνθρωποι που είναι μαζί οφείλουν να σέβονται και να αγαπούν ο ένας τον άλλον, να αλληλοστηρίζονται και να μην προσπαθούν να αλλάξουν τους χαρακτήρες τους. Έτσι, μην ξεχνάς τα δικά σου όνειρα για να ικανοποιήσεις του συντρόφου σου, αλλά μαζί προσπαθήστε να βρείτε μία κοινή διαδρομή μέσω της οποίας μπορείτε να εξελιχθείτε και οι δύο.

Δες κι αυτό: "Ελένη": Τί φόρεσα την Τετάρτη 6 Ιουνίου

Ο συμβιβασμός μπορεί να σκοτώσει τον έρωτα και το πάθος σε μία σχέση. Μπορεί να σου ακούγεται αρκετά κλισέ, αλλά αν βρίσκεσαι σε μία σχέση που το μόνο που κάνεις είναι να συμβιβάζεσαι τότε προφανώς ο έρωτας και το πάθος κάνουν φτερά. Γιατί; Επειδή πολλές φορές ο συμβιβασμός σε κάνει να αντιμετωπίζεις την σχέση σου ως μία υποχρέωση. Επίσης, ξεχνάς σταδιακά τα δικά σου θέλω, τις δικές σου προτιμήσεις και όνειρα και αυτό σε κάνει να αλλάζεις. Έτσι, μία μέρα θα βρεθείς να αναρωτιέσαι ποιος είναι ο ρόλος σου και τι σου προσφέρει ο σύντροφος σου.

Η δημιουργικότητα και ο συμβιβασμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μόλις, εσύ και ο σύντροφος σου αποφασίσετε να αφήσετε τους συμβιβασμούς έξω από την σχέση σας, θα νιώσετε ένα κύμα δημιουργικότητας να σας διαπερνά. Όταν νιώθεις άνετος σε μία σχέση, άνετος να προτείνεις στον σύντροφο σου νέα πράγματα, τότε η σχέση σας ανανεώνεται και γίνεται πιο ουσιαστική. Αν από την άλλη συμβιβάζεστε καθημερινά με την καθημερινότητα και την ρουτίνα θα καταλήξετε να μην αναγνωρίζετε ο ένας τον άλλον.