Skip to main content

"Ο σύντροφός μου δυσκολεύεται με τη στύση του"

από τη Φρόσω Φωτεινάκη

Είναι το συχνότερο σεξουαλικό θέμα που ένας άνδρας ή ακόμη μια γυναίκα  θα φέρουν στο γραφείο του ειδικού σεξουαλικής υγείας. Και είναι μια εμπειρία που σχεδόν όλοι οι άνδρες έχουν βιώσει ως πρωταγωνιστές και πολλές γυναίκες έχετε βιώσει ως αμήχανες παρατηρήτριες:  είναι η δυσκολία απόκτησης ή/ και διατήρησης της στύσης του άνδρα κατά την διάρκεια και μέχρι την ολοκλήρωση της ερωτικής επαφής.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά (να συνδέονται με θέματα σωματικής υγείας και λήψη φαρμάκων), ψυχολογικά (να δημιουργούνται μέσω ψυχολογικών μηχανισμών) ή και μεικτά (να συνυπάρχουν οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες). Ένας νέος, υγιής άνδρας που δυσκολεύεται να αποκτήσει ή να διατηρήσει τη στύση του στη σεξουαλική σας επαφή, είναι πολύ πιθανόν να παγιδεύεται σε παιχνίδια του μυαλού και της ψυχολογίας του. Ενώ ένας άνδρας στη μέση ηλικία που ενδεχομένως έχει ξεκινήσει να εμφανίζει προβλήματα υγείας και να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για αυτά, είναι πιθανό να δει την ποιότητα της στύσης του να αλλάζει εξαιτίας των οργανικών προβλημάτων.

Στα οργανικά αίτια θα συμπεριλάβουμε αγγειακά νοσήματα όπως τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπέρταση, νευρογενή αίτια όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ορμονικά αίτια με χαρακτηριστικά την χαμηλή τεστοστερόνη και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και την λήψη φαρμάκων με κυριότερα τα αντιϋπερτασικά και τα ψυχιατρικά. Φυσικά μην ξεχνάς να του υπενθυμίζεις πώς το υπερβολικό κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η χρήση ουσιών επιδρούν αρνητικά και στην σκληρότητα της στύσης του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψυχολογικά αίτια μιας στυτικής δυσλειτουργίας, που σήμερα συναντώνται όλο και πιο συχνά στους νέους άνδρες και τους κάνουν να αγωνιούν στην σκέψη και μόνο της ερωτικής επαφής.

Το άγχος επίδοσης είναι ο κυριότερος παράγοντας έκλυσης άγχους για τον άνδρα,ενός άγχους που ξεκινά από το αν θα είναι «αρκετά καλός εραστής» και συνεχίζει σε ένα γαιτανάκι σκέψεων «θα σκεφθεί ότι έχω μικρό πέος;», «θα έρθει σε οργασμό;», «θα μου ζητήσει να βάλω προφυλακτικό;», «θα της αρέσει;», «θα με συγκρίνει με τους πρώην της;». Οι σκέψεις αυτές βασανίζουν πολλούς νέους άνδρες, που έχουν εκπαιδευθεί σεξουαλικά μέσα από το πορνό και έχουν χτίσει πολύ υψηλές προσδοκίες για το σεξουαλικό τους performance. Η στάση τους απέναντι στο σεξ είναι «όλα ή τίποτα»: ή θα έχω την τέλεια στύση ή τίποτα. Κι έτσι συχνά μένουν «στο τίποτα», απομονώνονται από κάθε ερωτική επαφή, σταματούν το φλερτ λίγο πριν φτάσουν στο κρεβάτι και κάνουν «καλό τους φίλο» το ίντερνετ αφού εκεί μπορούν να ερεθιστούν και να εκτονωθούν σεξουαλικά χωρίς να νιώθουν πώς απέναντί τους βρίσκεται μια γυναίκα με «απαιτήσεις».

Στα ψυχολογικά αίτια περιλαμβάνονται ακόμη μια τραυματική εμπειρία κατά την συνεύρεση με μια παρτενέρ που έδειξε την δυσαρέσκειά της, μια τραυματική «πρώτη φορά», οι μύθοι του σεξ αλλά και η ανεπαρκής πληροφόρηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας που κάνει τον άνδρα φοβικό και αποφευκτικό. Φυσικά, όσο περισσότερο έλκεται ο άνδρας από μια γυναίκα τόσο περισσότερο άγχος βιώνει αφού το ρίσκο μιας «αποτυχίας» είναι ακόμη μεγαλύτερο. Χαρακτηριστικό είναι πώς μετά από ένα επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας ο άνδρας αναμένει την «αποτυχία» σε κάθε ερωτική επαφή του, χτίζοντας ουσιαστικά ο ίδιος μια παγίδα στην οποία πέφτει και την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί. Φοβάται όλο και περισσότερο και το φοβικό του αντικείμενο είναι μια στιγμή, μια στιγμή που σκέφτεται ασταμάτητα με αγωνία και που είναι αρκετή για να επηρεάσει την εργασία του, την προσωπική του ζωή, την λειτουργικότητά του: η στιγμή που  θα πρέπει να διεισδύσει στην παρτενέρ του!

 

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΕΝΑ;

Γιατί ο σύντροφός σου είναι πιθανότατα αγχώδης, ανασφαλής, τελειομανής, υπερ – αναλυτικός. Φοβάται – τρέμει στην ιδέα να «τσαλακωθεί» η εικόνα του απέναντι σε μια γυναίκα που ποθεί, θέλει να έχει τον έλεγχο σε όλα και τελικά γίνεται αυτο –παρατηρητικός στο ερωτικό παιχνίδι χωρίς να αφήνεται στην παρτενέρ του.

Πώς νιώθεις όμως εσύ που βρίσκεσαι στο κρεβάτι με έναν τέτοιο άνδρα;

Μια γυναίκα που βλέπει τη στύση του συντρόφου της να χαλαρώνει ή /και να χάνεται,  αρχικά δείχνει να «ανέχεται» το πρόβλημα αυτό, να παρηγορεί και να υποστηρίζει το σύντροφό της με φράσεις όπως «μην το σκέφτεσαι» ή  «συμβαίνουν αυτά». Μια τέτοια αντίδραση όμως, παρόλο που επιλέγεται από πολλές γυναίκες, δε βοηθά, αφού κάνει τον άνδρα να αισθάνεται ότι η σύντροφός του δε συμμερίζεται την αγωνία του ή ακόμη ότι στέκεται απαθής και αδιάφορη σε αυτό που τον καταρρακώνει ψυχικά. 

Σε άλλες περιπτώσεις η γυναίκα θυμώνει, αφού νιώθει πώς ο παρτενέρ της δεν την ποθεί, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου εκείνη σκέφτεται το ενδεχόμενο ο σύντροφος της να έχει δημιουργήσει κάποια άλλη σχέση η οποία απορροφά όλη του τη σεξουαλική ορμή και διέγερση. Μέσα από τις ιστορίες που ακούω στο γραφείο μου έχω αναγνωρίσει την σπουδαία αξία που έχει η στάση της γυναίκας απέναντι σε ένα τέτοιο σεξουαλικό πρόβλημα. Εάν δείξεις δυσαρέσκεια, έντονη αμηχανία, αν αρχίσεις να τον κατηγορείς ή να ρωτάς επίμονα «φταίω εγώ;», «έκανα κάτι λάθος;», «μήπως δεν με θες αρκετά;» χρεώνοντας το πρόβλημα σε εσένα, είναι βέβαιο πώς θα τον πιέσεις ακόμη περισσότερο και θα τον κάνεις να θέλει να εξαφανιστεί από το κρεβάτι σας. Εάν πάλι καταλογίσεις την ευθύνη του προβλήματος σε εκείνον, τον βυθίζεις ακόμη περισσότερο στο συναίσθημα της απελπισίας του αφήνοντάς τον να νιώθει μόνος, ανεπαρκής σεξουαλικά, εκτεθειμένος και «ένοχος».

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ;

Μείνε ψύχραιμη εάν βρεθείς σε μια τέτοια θέση και μην κάνεις «θόρυβο» γύρω από την δυσκολία του. Συνέχισε να παίζεις μαζί του με ερωτικά παιχνίδια που ξέρεις ότι του αρέσουν, όμως εάν νιώσεις πώς αγχώνεται πρότεινέ του να συνεχίσετε με ένα ντους ή πρόσφερέ του ένα χαλαρωτικό μασάζ. Μην επιμένεις, ζήτησέ του να παίξει μαζί σου και δείξε του πόσο το απολαμβάνεις, μοιράσου τις φαντασιώσεις σου και προσπάθησε να τον απομακρύνεις από τις άπειρες σκέψεις που γυρνάνε εκείνη την ώρα στο μυαλό του και που  αγκυλώνουν το σώμα του. Ειδικά στους νέους άνδρες ακούω συχνά την αρνητική σύνδεση με τη χρήση προφυλακτικού- μια φοβία που έχει ενισχυθεί από τους μύθους και την παραπληροφόρηση της εποχής. Μην δεχθείς να προχωρήσετε χωρίς προφυλακτικό- αντιπρότεινε να συνεχίσετε κι άλλο με ερωτικά παιχνίδια και δώσε του τον ρόλο του «αρχηγού» - εκείνος μπορεί να σου πει πότε και αν θα είναι έτοιμος για διείσδυση, διαφορετικά μπορείτε να ολοκληρώσετε με τα ερωτικά παιχνίδια. Ένα tip που χρησιμοποιώ συχνά στο γραφείο μου είναι ακριβώς «το παιχνίδι των κανόνων». Απαγόρευσέ του να διεισδύσει – θέσε το ως κανόνα σε μια ερωτική σας στιγμή- θα πάρεις μαγικά από πάνω του όλο το άγχος και πιθανότατα θα δεις πόσο θετικά θα ανταποκριθεί σε αυτή σου την πρωτοβουλία!

Εάν το πρόβλημα επιμείνει στο χρόνο μίλησε του: πάντα με ισορροπία δείξε του πόσο απολαμβάνεις τις ερωτικές σας στιγμές και πόσο θα ήθελες να τις απολαμβάνει κι εκείνος χωρίς άγχος. Εάν δυσκολεύεσαι να το συζητήσεις, ή αν μετά τις συζητήσεις σας το πρόβλημα εξακολουθήσει, μίλησε με έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας και πάρε τις κατευθύνσεις που χρειάζεσαι. Μην αφήνετε τις στιγμές της ηδονής να μετατρέπονται σε στιγμές φόβου, ενοχής και αμηχανίας!

Η Φρόσω Φωτεινάκη είναι MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια. 2111845239