Skip to main content

Θέλεις πετυχημένη σχέση; Μην κάνεις αυτό το κλισέ!

από την Κατερίνα Πιπέρη

«Για να πετύχει η σχέση σου θα πρέπει να μάθεις να συμβιβάζεσαι.»

«Μία υγιής σχέση χρειάζεται συμβιβασμό.»

«Μην περιμένεις να πετύχει αν δεν μάθεις να συμβιβάζεσαι.»

Μάντεψε! ΟΧΙ δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι στην σχέση σου. Είναι σίγουρο πως θα έχεις ακούσει πολλές φορές τις παραπάνω προτάσεις σε συζητήσεις γυναικών και αντρών που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις. Δυστυχώς στην κοινωνία μας επικρατούν ακόμα πολλά, πολλά κλισέ. Σου έχω όμως και επιχειρήματα. Γιατί δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι στην σχέση σου;

  1. Ο συμβιβασμός σε κάνει να νιώθει πως χάνεσαι

Συμβιβασμός : Διευθέτηση με διαιτησία ή συγκατάθεση που όμως επέρχεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις – ή αμφοτερόπλευρος μετριασμός ακραίων αξιώσεων ή δικαιωμάτων που καταλήγουν σε «συμφωνία». Αυτός μπορεί να είναι ο ορισμός του συμβιβασμού, αλλά αυτό το αμοιβαίες  υποχωρήσεις δεν ισχύει πάντα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν λοιπόν υιοθετήσεις μία στάση στην σχέση σου όπου δέχεσαι ότι σου λέει ο σύντροφος σου, υιοθετείς τις συνήθεις, ενστερνίζεσαι τις απόψεις του στο τέλος θα χάσεις τον εαυτό σου. Θα πρέπει να μάθεις να υποστηρίζεις όλα όσα πιστεύεις και να κρατάς τον χαρακτήρα σου μέσα σε μία σχέση. Σίγουρα θα μάθεις νέα πράγματα από τον σύντροφο σου, όπως και εκείνος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις εσένα.

  1. Ο υπερβολικός συμβιβασμός μπορεί να σκοτώσει το πάθος

Αυτό και αν είναι δυνατό επιχείρημα. Όταν γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο τον ερωτεύεσαι και θέλεις να κάνεις σχέση μαζί του, επειδή σε έχει γοητεύσει η προσωπικότητα του, οι απόψεις του, ο τρόπος που εκφράζεται. Αν ο ένας χάσει όλα αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ κακό στοιχείο για την σχέση.

  1. Δημιουργικότητα και συμβιβασμός δεν μπορούν να συνυπάρχουν

Αυτή είναι ίσως η πιο κλασική περίπτωση συμβιβασμού ανάμεσα στα ζευγάρια. Στην αρχή μίας σχέσης και οι δύο πλευρές επιθυμούν να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν, να σκεφτούν ξεχωριστά μέρη για δραστηριότητες που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητα και την σχέση. Όσο ο καιρός περνά όμως, εσύ ή ο σύντροφός σου χαλαρώνετε και παύετε να προσπαθείτε για την σχέση σας. Δεν ψάχνετε πια νέους τρόπους για να ανανεωθείτε, νέα μέρη για να επισκεφτείτε και κάπως έτσι ξεκινά η ρουτίνα, ο συμβιβασμός με την καθημερινότητα.