Skip to main content

Το μυστικό της επιτυχίας σε μια σχέση

από τη Μάρεα Λαουτάρη

Περισσότερες φορές από όσες θα θέλαμε να παραδεχτούμε, έχουμε κάνει το σοβαρό λάθος να ζητήσουμε υποστήριξη και κατανόηση από φίλους και συγγενείς κατηγορώντας και προσβάλλοντας στη διάρκεια μιας εξόδου –δημοσίως δηλαδή- τονσύντροφό μας.

Θεωρούμε οτι εκθέτωντάς τον σε δημόσιο περιβάλλον θα τα “ακούσει” και από τους άλλους και θα καταλάβει πόσο μεγάλο λάθος κάνει με τη συμπεριφορά του.

Οπότε αποκαλύπτουμε καταστάσεις, συζητήσεις ή άλλα μυστικά της κρεβατοκάμαράς μας και της συμπεριφοράς του σε μια προσπάθεια να νιώσουμε εμείς επιτέλους δικαίωση. Είναι όμως έτσι; Μήπως τελικά κερδίζουμε μια μάχη στιγμιαία και χάνουμε τον πόλεμο (και κυρίως την αγάπη);

Εάν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του θα καταλάβετε πόσο άσχημα τον κάνουμε να αισθανθεί εκείνες τις στιγμές. Πόσο ντροπιασμένος και εκτεθειμένος νιώθει ο πιο δικός μας άνθρωπος όταν αποφασίζουμε να τα βγάλουμε όλα στη φόρα μόνο και μόνο για να ακούσουμε από δυο τρεις ανθρώπους πόσο δίκιο έχουμε.

Και ως συνέπεια –κάθε πράξη μας έχει συνέπειες- εκείνος θα προσπαθήσει να “ισοφαρίσει” είτε ακολουθώντας το παράδειγμά μας και θα αρχίσει να μιλάει και για τα δικά μας ατοπήματα ή θα σιωπήσει και θα βρει έναν άλλον τρόπο να μας πληγώσει κάποια άλλη στιγμή.

Εκείνη η στιγμιαία δικαίωση λοιπόν το μόνο που θα φέρει ως αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα χτύπημα στη σχέση.

Εάν χρειάζεται να θυμάστε μια και μοναδική συμβουλή για τη σχέση σας είναι αυτή: Τα εν οίκω μη εν δήμω.

Ποτέ μα ποτέ μην ανοίγετε θέμα που αφορά σε αρνητική κριτική και παράπονο για τον σύντοφό σας μπροστά σε άλλους, όσο κοντινοί άνθρωποι κι αν είναι αυτοί οι άλλοι που τους δίνουμε δικαίωμα να μπουν άθελά τους μέσα στη σχέση (ναι, αναφέρομαι ακόμα και στους ίδιους τους γονείς του).

Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποδείξετε σε όλους οτι εσείς οι ίδιες δεν έχετε καμία δύναμη και επιρροή και τελικά δεν τα καταφέρνετε και πολύ καλά οπότε γι’ αυτό χρειάζεστε τη βοήθεια του “κοινού”. Θα δώσετε αφορμή να σας συζητήσουν και να σας σχολιάσουν (και τουςδυο) στη συνέχεια όταν εσείς θα έχετε επιστρέψει σπίτι σας με τον καλό σας.

Όταν έχετε κάποιο παράπονο για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε χρειάζεται να το συζητήσετε μαζί του και μόνο μαζί του. Κανείς άλλος δεν πρέπει να είναι θεατής ή ακροατής τόσο προσωπικών συζητήσεων.

Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε με μια συμπεριφορά του, βρείτε την ευκαιρία να του πείτε ευθέως και ήρεμα –χωρίς γκρίνια δηλαδή-  τι σας ενοχλεί, εκφράζοντας όλα τα συναισθήματά σας και οχι μόνο τη στεναχώρια ή τον θυμό σας, αλλά και την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Ξεκινήστε δίνοντας ένα σαφή “τίτλο” στη συζήτηση: “Με στεναχωρεί που δεν τακτοποιείς τα ρούχα σου όταν επιστρέφεις στο σπίτι”.

“Διαπιστώνω συχνά κάτι που ίσως δεν έχεις καταλάβει οτι το κάνεις γιατί ξέρω οτι δεν έχεις πρόθεση να με στεναχωρήσεις. Αφήνεις δεξιά κι αριστερά τα ρούχα σου και μετά χρειάζεται να τα μαζέψω και να τα τακτοποιήσω εγώ. Με στεναχωρεί αυτό, νιώθω οτι δεν με σκέφτεσαι και θέλω να σου ζητήσω όταν επιστρέφεις από το σπίτι να τα βάζεις κατευθείαν στην ντουλάπα ή στο καλάθι με τα άπλυτα. Προσπαθώ να έχω το σπίτι μας τακτοποιημένο και καθαρό. Οταν βρίσκω όμως τα πεταμένα ρούχα στεναχωριέμαι, σου θυμώνω και χαλάει η σχέση μας. Θα ήθελα να το σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο να μαλώνουμε για κάτι τόσο απλό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη εάν φροντίσεις αυτό το θέμα. Ξέρω πόσο νοιάζεσαι για μένα και ξέρω οτι θα το σκεφτείς. Σε ευχαριστώ που με ακούς”.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο, τι λέτε;

Οταν βρείτε την αγάπη, μην τη σπαταλάτε άσκοπα.

Η Μάρεα Λαουτάρη - Δεληγιάννη είναι Life & Relationship Coach / Strategic Intervention, USA