Skip to main content

10 + 1 εμπόδια που δε σ' αφήνουν να έχεις το κορμί που θέλεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να κάνουν πιο δραστήρια ζωή και να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Πολλοί από αυτούς που καταφέρνουν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται δυστυχώς σύντομα τα παρατάνε για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ας δούμε λοιπόν γιατί τα παρατάνε και τι μπορούμε να κάνουμε.

Εμπόδιο 1: Δεν έχω χρόνο

Πολλοί από εμάς είμαστε πολυάσχολοι και φαίνεται να είναι αδύνατον να βρεθεί χρόνος για συστηματική άσκηση. Κανένα πρόβλημα! Έχουμε συμβουλές και για τους πολυάσχολους:

          • Βάλε 10-λεπτα περπατήματος στην καθημερινότητά σου όποτε έχεις διάλειμμα.

          • Προσπάθησε να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα το πρωί. Θα πρέπει να ξυπνάς 30 λεπτά νωρίτερα.

          • Σε αντίθεση με όλο τον κόσμο πάρκαρε λίγο πιο μακριά κάνοντας έτσι άσκηση χωρίς να το σκέφτεσαι. Βρες κάποιο σημείο στο σπίτι και στη δουλειά που να είναι 5 λεπτά μακριά και να βρίσκεις ευκολότερα πάρκινγκ.

          • Δοκίμασε το Σάββατο ή την Κυριακή να κάνεις κάποια δραστηριότητα με αυτούς που αγαπάς (οικογένεια, φίλους). Τέτοιες επιλογές είναι ποδήλατο,  περπάτημα, ρακέτες στη θάλασσα, 5x5 κ.α.

Εμπόδιο 2: Η άσκηση είναι βαρετή

Ένα βασικό εμπόδιο είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα συνέχεια γιατί το βαριόμαστε. Οι οδηγίες μας:

          • Βρες φίλους ή συγγενείς. Δε θα έχεις μόνο το κέρδος της άσκησης αλλά θα βελτιωθεί και η κοινωνική σου ζωή.

          • Κάνε μια καινούργια δραστηριότητα. Ξεκίνα για παράδειγμα μαθήματα tennis ή χόρου.

          • Ποικιλία. Κάνε κάποιες μέρες κολύμπι, άλλες περπάτημα, άλλες basket και κάποιες άλλες βάρη στο γυμναστήριο.

Μην ξεχνάς η άσκηση δε χρειάζεται να είναι βαρετή για να είναι καλή.

Εμπόδιο 3: Η οικογένεια και οι φίλοι δε με στηρίζουν

Ο πιο απλός τρόπος είναι να τους κάνεις και αυτούς να γυμνάζονται μαζί σου. Υπενθύμισέ τους το όφελος της συστηματικής άσκησης. Αν αυτό δε δουλέψει κάνε τα ακόλουθα:

          • Βρες γυμναστήριο που να σε εμπνέει  το περιβάλλον, να είναι  προσιτό και ευπρόσδεκτο σε εσένα και την οικογένεια σου και να καλύπτει διάφορες επιθυμίες σας.

          • Βρες χώρο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σου και πήγαινε για ποδήλατο ή περπάτημα μαζί τους.

 

Εμπόδιο 4: Φοβάμαι ότι θα τραυματιστώ

Αν φοβάσαι ότι θα τραυματιστείς με την άσκηση τότε ξεκίνα με το «δεξί» και ακολούθα τις οδηγίες:

          • Γυμνάσου στο γυμναστήριο με το γκρουπ των αρχαρίων. Μισή ντροπή δική σου και μισή δική τους. Σιγά-σιγά θα βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση και τότε δοκίμασε και κάτι πιο δύσκολο. Για το ξεκίνημα το περπάτημα στο διάδρομο ίσως είναι μια καλή λύση.

          • Αν δεν σου αρέσει τόσο η ομαδική άσκηση σκέψου την περίπτωση του personal trainer.

  •  Εμπιστέψου αξιόλογους γυμναστές –personal trainers που γνωρίζεις την επιστημονική τους κατάρτιση, διασφαλίζοντας έτσι την σωματική σου υγεία.

Εμπόδιο 5: Ντρέπομαι να γυμναστώ με την εμφάνισή μου

Το πιο σημαντικό είναι να μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Ξεκίνα μόνος και μην ασχολείσαι με το διπλανό διάδρομο. Αν αυτό δε σε πείθει δοκίμασε τα ακόλουθα:

          • Ξεκίνα στο σπίτι με DVD. Συνήθως δεν χρειάζεσαι και ιδιαίτερο εξοπλισμό.

          • Κάνε μια βόλτα στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου να δεις αν υπάρχουν τμήματα με άτομα της δικής σου ηλικίας και κατάστασής. Τα περισσότερα γυμναστήρια δίνουν δωρεάν 1-2 επισκέψεις γνωριμίας.

Ξέχνα την εμφάνισή σου και θα δεις πως τόσο η φυσική σου κατάσταση και εμφάνισή όσο και η αυτοπεποίθησή σου θα βελτιωθούν σύντομα.

Εμπόδιο 6: Τεμπελιάζω και τα παρατάω εύκολα

Μήπως βάζεις υπερβολικούς στόχους που τρομάζουν; Αν αποφασίσεις να καταπιαστείς με το τρέξιμο δεν χρειάζεται να κάνεις και Μαραθώνιο κάτω από 3 ώρες.

          • Ξεκίνα με απλό περπάτημα στη γειτονιά σου. Σύντομα θα δεις πως θα μπορείς να κάνεις περισσότερες βόλτες. Αν είσαι κοινωνικός θα παρατηρήσεις πως οι περισσότεροι που περπατούν είχαν προβλήματα με την υγεία τους. Μην περιμένεις λοιπόν να τα αποκτήσεις και εσύ για να ασκηθείς.

          • Βάλε την άσκησή σου την ώρα της ημέρας που έχεις περισσότερη ενέργεια. Αν είσαι πρωινός τύπος ξεκίνα μόλις ξυπνήσεις.

          • Προγραμμάτισε την άσκησή σου  κάνοντας personal trainιng έτσι  προγραμμάτιζες την γυμναστική σου όπως  μια σοβαρή συνάντηση και δεν την ακυρώνεις με τίποτα.

Αν πιστεύεις ότι δεν γυμνάζεσαι γιατί δεν έχεις ενέργεια, θυμήσου ότι δεν πρόκειται να νιώσεις ενεργητικός αν δεν γυμναστείς.

Εμπόδιο 7: Είμαι εξαντλημένος μετά τη δουλειά για άσκηση

Αν νιώθεις εξαντλημένος μετά την εργασία σου τότε δοκίμασε να γυμνάζεσαι το πρωί. Κάνε την πρωινή σου άσκηση όσο απαραίτητη όσο και τον πρωινό σου καφέ! Η πρωινή άσκηση σου φτιάχνει το κέφι και βελτιώνει και την ποιότητα του βραδινού ύπνου. Σύντομα η συνεργάτες σου θα καταλαβαίνουν αν γυμνάστηκες το πρωί ή όχι.

          • Βάλε τα αθλητικά σου ρούχα δίπλα στο κρεβάτι, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δεις μόλις ξυπνήσεις.

          • Μετά το πρωινό σου κατευθείαν στο διάδρομο με το τηλεχειριστήριο στο χέρι. Η ώρα της άσκησης μπορεί ωραιότατα να συνδυαστεί με τα πρωινά νέα και γιατί όχι και λίγο trash TV με zapping στα πρωινάδικα.

          • Αν έχεις διάλειμμα το μεσημέρι στη δουλειά, βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και βγες για περπάτημα. Πάρε μαζί το iPod σου, η μουσική βοηθά.

  • Η Καλύτερη ώρα είναι το πρωί στο γυμναστήριο, εκεί θα δεις πολλά άτομα που έρχονται με φόρμες και τελειώνοντας  το πρόγραμμα της γυμναστικής τους κάνουν το απαραίτητο μπάνιο,  ντύνονται  με τα ρούχα  της δουλειάς  τους και είναι έτοιμοι να φύγουν  για το γραφείο με άλλη διάθεση καλύτερη σίγουρα  από ότι πριν έρθουν στο γυμναστήριο.

Εμπόδιο 8: Δεν είμαι αθλητικός τύπος

Δε χρειάζεται να είσαι γεννημένος με τα γονίδια του Ολυμπιονίκη για να γυμναστείς. Η άσκηση είναι για όλους. Όσο λιγότερο αθλητικός τύπος είσαι τόσο περισσότερο θα νιώσεις τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης.

          • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική ικανότητα ή προηγούμενη εμπειρία. Επίσης είναι το ασφαλέστερο μέσο άσκησης.

          • Βρες ένα φίλο που είναι σε παρόμοια φυσική κατάσταση με σένα. Θα περνάτε καλά ενώ βοηθάτε ο ένας τον άλλο να γυμναστεί.

          • Απόφυγε τα γυμναστήρια – σιδεράδικα που είναι τα κλασικά λημέρια των φουσκωτών που πάνε για να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ στις πιέσεις πάγκου και το βαθύ κάθισμα. Μάλλον θα σας απογοητεύσουν.

 

Μην προσπαθήσεις να γίνεις ο σούπερ αθλητής που δεν έγινες ποτέ. Αντί αυτού θυμήσου ότι η άσκηση μειώνει το στρες, βελτιώνει την αντοχή, δυναμώνει την καρδιά και τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου.

Εμπόδιο 9: Έχω ξαναδοκιμάσει και τα παράτησα

Αν τα έχεις παρατήσει στο παρελθόν μάθε τώρα από τα λάθη σου για μην την ξαναπατήσεις.

          • Μήπως ξεκίνησες λίγο απότομα; Ξεκίνα με στόχο απλά να γυμναστείς. Κράτα τις δυνάμεις σου για τις πιο δύσκολες προπονήσεις αργότερα αφού πρώτα βελτιώσεις λίγο τη φυσική σου κατάσταση.

          • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Μη ξεκινάς σκεπτόμενος ότι θα γυμνάζεσαι καθημερινά δύο ώρες την ημέρα και μετά απογοητευτείς όταν δεις πως δεν τα καταφέρνεις. Ξεκίνα με τρεις φορές την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα.

          • Βάλε στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου όταν τους πετύχεις. Τον πρώτο μήνα αγόρασε ένα ρολόι παλμογράφο. Η καταγραφή της προόδου επίσης λειτουργεί ως ισχυρότατο κίνητρο.

Σκέψου ότι τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης δε φαίνονται άμεσα. Αξίζει όμως την επένδυση για τη σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εμπόδιο 11: Δεν έχω χώρο κοντά στο σπίτι.

Αν μένεις σε ένα μικρό διαμέρισμα που με το ζόρι χωράς εσύ, ξέχνα τα όργανα γυμναστικής και ακολούθα τις οδηγίες προς ναυτιλλόμενους.

          • Βρες μια περιοχή κοντά στο σπίτι σου που να μπορείς να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο, βρες τι σε βολεύει.

          • Ξέχνα τον ανελκυστήρα και πήγαινε παντού με τα σκαλιά.

          • Πάρκαρε λίγο πιο μακριά από το σπίτι σου έτσι ώστε να περπατάς λίγο παραπάνω από και προς το σπίτι σου.

Ότι λοιπόν και αν αποφασίσεις μην ξεχνάς ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγής για να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε βέλτιστη υγεία και εμφάνιση. Πρέπει να κάνουμε την άσκηση αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής.

Γεννηθήκαμε άλλωστε μόνο ένα σώμα και θα πρέπει να αντέξει για μια ολόκληρη ζωή. 

Γιούλη Ματσαμά

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Msc Διατροφή και Άσκηση