Skip to main content

Μήπως το παρακάνεις με την γυμναστική; 5 σημάδια που θα το δείξουν!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας κορίτσια. Την γυμναστική είτε την αγαπάς είτε την μισείς, είτε ανυπομονείς να πας γυμναστήριο, είτε σε σηκώνουν με το ζόρι. Η αλήθεια είναι όμως, πως μόλις χαλαρώσεις και αρχίζεις να την βλέπεις με άλλο μάτι, τα πράγματα αλλάζουν.

Αν κατανοήσεις τα θετικά που προσφέρει στο σώμα και στην ψυχολογία σου, αλλά και μόλις βρεις το είδος εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο θα αλλάξεις γνώμη και θα την αγαπήσεις. Αυτό έχει συμβεί σε πολύ κόσμο και μάλιστα, η αρχική αντιπάθεια έχει μετατραπεί σε αγάπη και μάλιστα υπερβολική.

 Δεν είναι λίγες οι φορές που κολλάς τόσο πολύ με την γυμναστική, θέλεις να κάνεις σε όλο τον ελεύθερο σου χρόνο προπονήσεις για να δεις πιο σύντομα αποτελέσματα, στα κιλά ή στους μυείς σου.

Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή όμως, έτσι και η γυμναστική χρειάζεται να γίνεται με μέτρο. Δεν πρέπει να καταπονείς υπερβολικά το σώμα σου γιατί αυτό θα αντιδράσει και μάλιστα με άσχημο τρόπο.

Πως θα καταλάβεις λοιπόν, αν η δυσφορία που νιώθεις μετά από κάποια άσκηση οφείλετε στο γεγονός ότι το παράκανες ή είναι απλή και αναμενόμενη κούραση;

  1. Νιώθεις σαν άρρωστη  

Όταν είσαι άρρωστη, ο οργανισμός σου ξεσπά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως είναι ο πυρετός για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την αρρώστια που σε έχει καταβάλει. Αν νιώθεις την ίδια αίσθηση και μετά από κάθε προπόνηση, μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονόλαιμο, ναυτία, γαστρεντερική δυσφορία, να επιδεινώσει όλα τα παραπάνω και να μην επιτρέπει σε τραύματα να επουλωθούν εγκαίρως. Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μετά από κάθε προπόνηση πρέπει να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς και να αλλάξεις πρόγραμμα γυμναστικής… γρήγορα.

  1. Νιώθεις πόνο

Ο πόνος είναι ο πιο ασφαλής σηματοδότης, πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό ή στο σώμα μας. Μάλιστα υπάρχουν 2 ειδών πόνοι : ο οξύς και ο χρόνιος. Στον οξύ πόνο, το αίσθημα είναι παροδικό και αφορά ένα τραύμα ή ένα σπάσιμο ποδιού. Στις χρόνιες περιπτώσεις, ο πόνος έρχεται, φεύγει και επιστρέφει ξανά, παρά την όποια θεραπεία λαμβάνεις. Όσον αφορά την άσκηση, ο οξύς πόνος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πως πρέπει να σταματήσεις και οποιαδήποτε προσπάθεια να αγνοήσεις αυτό το σημάδι και να συνεχίσεις την προπόνηση θα λειτουργήσει κατά σου, αφού ο πόνος απλώς θα μεγαλώσει συνεχώς. Στις περιπτώσεις όμως των χρόνιων πόνων και παθήσεων πολλές φορές η γυμναστική να είναι και τρόπος αντιμετώπισης, αλλά για αυτό εννοείται πως θα συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

  1. Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις

Όσο γυμνασμένος και να είναι κάποιος, κάποια στιγμή και θα ιδρώσει, θα λαχανιάσει και αυτά είναι απολύτως φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. Αρκεί να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο. Οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να μην τον πιέζουμε παραπάνω από όσα αντέχει. Η βαριά αναπνοή είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, όταν όμως δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπνευστικό σου σύστημα, αλλά και στην καρδιά και τα αγγεία της. Αν αγωνίζεσαι να πάρεις ανάσα, σταμάτα και άλλαξε τον ρυθμό της άσκησης σου.

  1. Ζαλίζεσαι

Το αίσθημα της ζαλάδας μπορεί να είναι ένδειξη καρδιαγγειακού ή αναπνευστικού προβλήματα, αλλά μπορεί να σημαίνει και χαμηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Αν νιώσεις τάσεις λιποθυμίας κατά την διάρκεια της γυμναστικής, εννοείται πως πρέπει να σταματήσεις, να πιείς πολύ νερό και να ξεκουραστείς.

  1. Νιώθεις πόνο στο στήθος, πίεση ή δυσφορία

Αυτά τα σημάδια είναι πιο σοβαρά από όλα τα παραπάνω. Ένα καρδιακό επεισόδιο, είναι σχετικά σπάνιο να προκληθεί από έντονη άσκηση, ωστόσο οφείλεις να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί είναι πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας με την καρδιά τους. Πριν να ξεκινήσεις οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, καλό είναι να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για να είσαι σίγουρη πως όλα είναι καλά με την υγεία σου, διαφορετικά πρέπει να σε προστατέψεις. Αν νιώσεις ποτέ κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Σταματάς κατευθείαν την εκάστοτε άσκηση και ζητάς την βοήθεια γιατρού. Δεν έχει καμία αξία να έχεις κοιλιακούς, αν δεν είσαι υγιής.