Skip to main content

Τρέξιμο έξω ή στο διάδρομο; Ιδού η απορία!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Ένα από τα πιο κύρια ερωτήματα που βασανίζουν την... ανθρωπότητα εδώ και χρόνια είναι: Είναι καλύτερα να τρέχεις έξω; ή σε έναν διάδρομο; (εννοείται πως πρώτα πρέπει να πάρεις απόφαση πως θα πας για τρέξιμο...! Ουπς...)

Γιατί είναι καλύτερος ο διάδρομος;

Μικρότερη πίεση στις αρθρώσεις

Οι δρομείς που επιλέγουν το τρέξιμο σε διάδρομο υποστηρίζουν πως κάνουν μικρότερες διαδρομές, αλλά περισσότερα βήματα σε σχέση με το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Αυτό σημαίνει, μικρότερη πίεση στις αρθρώσεις και συγκεκριμένα στα γόνατα, στους αστραγάλους και στους γοφούς.

Μάλιστα μία έρευνα έχει δείξει πως το επιχείρημα « όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους» είναι τελείως αβάσιμο. Συγκεκριμένα, όσα άτομα ασχολούνται για χρόνια με το τρέξιμο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αρθριτικά σε σχέση με εκείνους που δεν τρέχουν καθόλου.

Πόσες θερμίδες θα κάψεις;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που σχετίζονται με το πόσες θερμίδες θα κάψεις στο τρέξιμο τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό χώρο. Παίζει ρόλο τι είδους τρέξιμο κάνεις κα για πόσο καιρό. Τα άτομα που επιλέγουν να τρέξουν σε διάδρομο, παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσήλωση στον στόχο τους και έτσι βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα το κάψιμο των θερμίδων.

Αλλά, αν το κάψιμο θερμίδων είναι ο λόγος για τον οποίο έχεις ξεκινήσει το τρέξιμο, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν την άσκηση σε υπαίθριους χώρους. Ο άνεμος και η αντίσταση του σε αναγκάζουν να τρέξεις ακόμα πιο σκληρά, με αποτέλεσμα το σώμα σου να καίει περισσότερες θερμίδες, αφού προσπαθεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Τρέχοντας σε εξωτερικούς χώρους, όπως ένα πάρκο, τα πόδια σου βρίσκουν αντίσταση στο έδαφος, το οποίο είναι αρκετά πιο δύσκολο από το να τρέχεις σε έναν διάδρομο και βοηθά πολύ τους μυς σου.

Μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τον χρόνο

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στην διάθεση σου για να βγεις έξω για τρέξιμο, ο διάδρομος είναι μία χαρά επιλογή, αφού είναι στο χέρι σου να διαλέξεις για πόσο θέλεις να τρέξεις πατώντας το κουμπί εκκίνησης και τερματισμού. Επίσης, όσον αφορά τον διάδρομο δεν σε απασχολούν καθόλου οι καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα μπορεί να βρέχει ή να χιονίζει, ενώ το καλοκαίρι έχει υπερβολική ζέστη. Από την άλλη ο καιρός μέσα σε ένα γυμναστήριο είναι πάντα καλός και… ευνοϊκός.

Δες κι αυτό: Πώς θα φας υγιεινά στο εστιατόριο;

Κουμπί ασφάλειας

Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο, που προσφέρει ο διάδρομος είναι το βοηθητικό κουμπί που το πατάς αν σου συμβεί κάτι και θέλεις να σταματήσεις αμέσως. Αντιθέτως, όταν τρέχεις σε κάποιο πάρκο, αυτό το μαγικό κουμπάκι δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες να στραμπουλίξεις το πόδι σου, ενώ τρέχεις σε ανώμαλο έδαφος ή να σε πειράξει ο ήλιος.

Έχεις την βοήθεια των γυμναστών

Επιπλέον, αν τρέχεις σε ένα γυμναστήριο έχεις πάντα την βοήθεια που χρειάζεσαι από τους γυμναστές. Μπορούν να σου προσφέρουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές, αλλά και πρώτες βοήθειας αν κάτι πάει στραβά.

Γιατί οι εξωτερικοί χώροι είναι καλύτεροι;   

Βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των οστών

Το τρέξιμο στην ύπαιθρο μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την ανάπτυξη των οστών. Η μαλακή επιφάνεια ενός διαδρόμου παράγει μικρότερη επίδραση στα οστά και τον συνδετικό ιστό και αυτό σημαίνει πως δεν προκαλεί την ανάπτυξη των οστών όπως επιθυμείς. Με την πάροδο του χρόνου, η ελλιπής ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Η άσκηση γενικά βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης των οστών ανεξαρτήτως του είδος της, αλλά το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους επιταχύνει αυτή την διαδικασία.

Σφίγγουν πιο εύκολα οι μυς

Επίσης, στο διάδρομο οι μυς δεν σφίγγουν τόσο γρήγορα όσο, όταν τρέχεις έξω. Στους εξωτερικούς χώρους, οι μυς σφίγγουν πιο εύκολα λόγω της αντίστασης που προβάλει το έδαφος στο σώμα σου.

Αναπνέεις καθαρό αέρα

Το πιο σημαντικό όφελος όμως που θα αποκομίσεις αν αποφασίσεις να τρέξεις στο πάρκο της γειτονιάς σου είναι ο καθαρός αέρας που θα εισπνέεις, το ήπιο αεράκια που να νιώσεις επάνω σου και ο ήλιος που θα σε ζεσταίνει. Η επαφή με την φύση έχει πάντα πολύ σημαντικά οφέλη στην ψυχική σου υγεία, σου φτιάχνει την διάθεση και σου δίνει περισσότερη ενέργεια από έναν διάδρομο γυμναστηρίου.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα και σε κάνει χαρούμενη.