Skip to main content

Βιταμίνη C: Ο σύμμαχός σου για τέλειο δέρμα

από την Κατερίνα Πιπέρη

Τα skin care προϊόντα εμπεριέχουν συστατικά που προκαλούν εκπληκτικά αποτελέσματα στο δέρμα μας, αλλά τις περισσότερες φορές στοχεύουν σε ένα ή δύο συγκεκριμένα θέματα στο δέρμα μας. Ο ορός με βιταμίνη C υπάρχει σε προϊόντα περιποίησης, τα οποία αγαπούν οι περισσότερες beauty bloggers ανά τον κόσμο, επειδή βοηθά στα προβλήματα που έχουμε οι περισσότερες με το δέρμα μας όπως οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες από τον ήλιο, οι ουλές από ακμή ή οι σακούλες κάτω από τα μάτια.

Τι κάνει όμως στην πραγματικότητα το serum Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται από το σώμα μας, όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως η ρύπανση και οι ακτίνες UV. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις ρίζες και τα αντιοξειδωτικά, αφού εάν οι ελεύθερες ρίζες κατακλύσουν το σώμα και εμποδίσουν την ικανότητά του να τις ρυθμίσει, μπορεί να συμβεί οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το DNA μας, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, ενώ  μπορούν να προκαλέσουν  μια ποικιλία ασθενειών, να βλάψουν τα κύτταρα μας και να διαταράξουν την ικανότητα του δέρματος να αναπλαστεί, και να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Ποια οφέλη προκύπτουν από την εφαρμογή serum με βιταμίνη C στο δέρμα σου;

Υπάρχουν αντικαταθλιπτικά οφέλη

Τα serums με βιταμίνη C διεγείρουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συγκρατεί τα κύτταρα ενωμένα, ενισχύει το δέρμα και του δίνει την ελαστικότητα που χρειάζεται.  Όλα αυτά είναι σημαντικά για μια υγιή και ενυδατωμένη επιδερμίδα. Ενισχύοντας την ικανότητα του δέρματός μας να παράγει κολλαγόνο, ένας ορός Βιταμίνης C βοηθά στην αποσκλήρυνση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αποτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία νέων.

Δες κι αυτό: "Ελένη": Τί φόρεσα την Παρασκευή 18 Μαΐου

Καταπολεμά την υπερ-χρωματοποίηση

Η βιταμίνη C καταπολεμά την υπερ-μελάγχρωση, δηλαδή τις σκούρες περιοχές του δέρματος μας,  όπως είναι οι καφέ κηλίδες ή ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος. Ποια είναι η αιτία; Η υπερβολική παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής στην οποία οφείλεται το χρώμα του δέρματος. Οι σκούρε κηλίδες που προκύπτουν από αυτό ονομάζονται "γεροντικές κηλίδες".  Με ένα serum βιταμίνης C φωτίζονται τα φωτεινά σημεία στο πρόσωπο μας, χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά μας.

Βοηθά στην ακμή και τα σημάδια της

Όπως είπαμε και παραπάνω η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ο ορός της μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της ακμής, όσο και στη μείωση της ερυθρότητας, καθώς και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Αν έχεις ακμή καλό είναι να κάνεις απολέπιση πριν εφαρμόσεις ένα serum με βιταμίνη C.

Προστασία από τον ήλιο

Ένας ορός με βιταμίνη C μερικές από τις βλάβες που έχει προκαλέσει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά και να σε προστατέψει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως παρόλη την χρήσιμη δράση του, δεν είναι αντηλιακό. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να φεύγεις ποτέ από το σπίτι χωρίς να έχεις βάλει αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Μπορείς να συνδυάζεις το serum με άλλα προϊόντα περιποίησης;

Η βιταμίνη C δεν πρόκειται να χάσει την σημαντική της δράση, αν συνδυαστεί με άλλα προϊόντα περιποίησης προσώπου. Πριν να εφαρμόσετε το serum καλό είναι να έχεις καθαρίσει το πρόσωπο σου και να έχεις απλώσει μία τονωτική λοσιόν, ενώ αμέσως μόλις απορροφηθεί το serum από την επιδερμίδα σου απλώνεις την ενυδατική κρέμα. Πάρε μερικές σταγόνες από το προϊόν και άπλωσε το στο πρόσωπο και τον λαιμό κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ με τα δάχτυλα σας. Επαναλάβετε την διαδικασία 1-2 φορές την ημέρα.

Τι πρέπει να προσέξεις;

Για να βρεις το καλύτερο serum βιταμίνης C πρέπει να προσέξεις να περιέχει μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου, το οποίο δεν προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό. Στην σύσταση του ορού πρέπει να υπάρχει ποσότητα 15-30% βιταμίνης C.  Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το serum, καθώς με την πάροδο του χρόνου χάνει την αποτελεσματικότητα του. Η θερμότητα, το φώς και ο αέρας επιταχύνουν αυτή την διαδικασία, για αυτό πρέπει να επιλέγετε serum αδιαφανείς και αεροστεγείς συσκευασίες.

Πως θα διαλέξεις το κατάλληλο serum για εσένα;

Εάν έχετε ξηρό ή λείο δέρμα, αναζητήστε έναν ορό που περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι απίστευτα ενυδατικό. Εκτός από το υαλουρονικό οξύ, η φόρμουλα Mad Hippie περιέχει φερουλικό οξύ, το οποίο μπορεί να κάνει τη βιταμίνη C πιο σταθερή  και τη βιταμίνη Ε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα της βιταμίνης C. Επίσης, υπάρχει και ο ορός Obagi, ο οποίος υπάρχει σε 3 διαφορετικές δόσεις, 10, 15 ή 20 τοις εκατό, ώστε να μπορέσεις να ενισχύσεις την ανοχή σου στην βιταμίνη C.