Skip to main content

4 ψέματα που δεν πρέπει να πεις σε συνέντευξη για δουλειά

από την Κατερίνα Πιπέρη

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σου αραδιάζω διάφορα ποσοστά και νούμερα για να σε πείσω πως στην χώρα μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι άνεργοι. Το ξέρεις και εσύ, το ξέρω και εγώ. Το βιώνουμε καθημερινά. Και όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε την δουλειά εκείνη που θα ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα μας και –please god- θα είναι πάνω σε αυτό που αγαπάμε ή έχουμε σπουδάσει. Γι’αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό βιογραφικό με όλα μας τα προσόντα και τα ενδιαφέροντα και το στέλνουμε παντού μέχρι να γίνει ένα θαύμα και να προκύψει μία δουλειά. Σε καταλαβαίνω. Ας πούμε πως γίνεται το θαύμα, χτυπάει το τηλέφωνο και σε καλούν για συνέντευξη. Οι άνθρωποι, καθώς προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούμε πολύ, κάνουμε υπερβολές. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση λέμε ψέματα στις συνεντεύξεις ή τα παρουσιάζουμε όλα τέλεια και ουτοπικά. Μεγάλο λάθος, πολύ μεγάλο λάθος, γιατί μπορεί να μας ρεζιλέψει τελείως. Οι εταιρείες πριν προσλάβουν κάποιον εργαζόμενο ζητούν συστατικές επιστολές και έτσι μπορεί να αποδειχθεί εύκολα κάποιο ψέμα. Ή αν έχεις δηλώσει πως ξέρεις γερμανικά και σε έχουν προσλάβει για αυτό τον λόγο, όταν θα χρειαστεί να μιλήσεις και εσύ θα ξέρεις μόνο το ich liebe dich που σου έλεγε ένας Γερμανός το καλοκαίρι, καταλαβαίνεις πως υπάρχει πρόβλημα.

Ποια μικρά ή μεγάλα ψέματα πρέπει να αποφύγεις σε μία συνέντευξη;

Μην πεις ψέματα για την περιοχή που κατοικείς. Αν εσύ μένεις στα βόρια προάστια και η υποψήφια εργασία σου βρίσκεται στα νότια μην πεις ψέματα για καλό σου. Μπορεί να καταφέρεις με αυτό τον τρόπο να πάρεις την δουλειά, αλλά αν η κατοικία σου είναι ένας από τους παράγοντες που σε προσέλαβαν επειδή χρειάζονταν κάποιον που μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση τότε μάλλον την έχεις βάζει. Πως θα βρεθείς από την Κηφισιά στο Φάληρο σε 10 λεπτά. Η μόνη λύση είναι να έχεις ελικόπτερο, αλλά και πάλι θα έχεις πρόβλημα με το παρκάρισμα.

Μην πεις ψέματα για τον μισθό σου. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι εργοδότες στους υποψήφιους εργαζόμενους είναι για τον μισθό που έπαιρναν στην προηγούμενη δουλειά τους. Και κάποιοι θεωρούν σωστό και λογικό να πουν ψέματα, δηλαδή να ισχυριστούν πως αμείβονταν πολλά περισσότερα από ότι στην πραγματικότητα. Αυτό αν με ρωτάς είναι κάπως ανόητο, καθώς αν τελικά σε προσλάβουν θα ζητήσουν να δουν κάποια οικονομικά στοιχεία, στα οποία φαίνεται ποιο είναι το ποσό που έπαιρνες στην προηγούμενη εργασία σου. Και τότε μάντεψε ποιος θα γίνει ρεζίλι.

Λες ψέματα για το πτυχίο σου. Έχεις πάει σε μία σχολή και μπράβο σου. Δεν έχεις πάρει όμως το πτυχίο σου και χρωστάς εκείνα τα αναθεματισμένα τα δύο τελευταία μαθήματα. Όλα καλά και ψυχραιμία. Δεν είναι ντροπή να χρωστάς μερικά μαθήματα. Αν το βάλεις στόχο και διαβάσεις αρκετά θα τα περάσεις. Δεν χρειάζεται όμως να πεις πως έχεις ήδη το πτυχίο σου. Γιατί; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου ζητήσουν ένα αντίγραφο του. Και τότε αποχαιρέτα την δουλειά που χάνεις.

«Όχι, όχι δεν με απέλυσαν από την προηγούμενη εργασία σου, εγώ τους άφησα». Ίσως το πιο συχνό και μεγάλο ψέμα που λένε οι άνθρωποι σε συνεντεύξεις για δουλειά. Οι εταιρείες όμως είναι αρκετά προσεκτικές όταν θέλουν να προσλάβουν κόσμο και πολλές φορές παρατηρούν ή ερευνούν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα αν τους αρέσει το βιογραφικό σου, μπορεί να απευθυνθούν μέχρι και απευθείας στον προηγούμενο εργοδότη σου για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Τότε όλα τα ψέματα θα αποκαλυφθούν και εσύ θα μείνεις εκτεθειμένη.