Skip to main content

4 συμβουλές για σένα που νιώθεις να αλλάζει η σχέση με την κολλητή σου

απο την Κατερίνα Πιπέρη

Κατά την διάρκεια της ζωής σου, τα δεδομένα και η καθημερινότητα σου αλλάξουν. Αλλάζεις δουλειές, μετακομίζεις σε νέο σπίτι ή πόλη, ξεκινάς ένα νέο ομαδικό άθλημα και γενικά γνωρίζεις πολλούς νέους ανθρώπους. Η ζωή γενικά είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρεις που θα σε πάει από μέρα σε μέρα. Έτσι, οι διάφορες συνθήκες σε κάνουν να αλλάζεις, να εξελίσσεσαι.  Και όσο αλλάζεις, αυτό είναι φανερό και στις φιλίες σου. Είναι πιθανό να νιώθεις πως δεν έχεις πια κοινά ενδιαφέροντα με κάποια φίλη σου, παρόλο που κάνετε παρέα χρόνια. Με ποιον τρόπο μπορείς να το διαχειριστείς;

  1. Αποδέξου πως είναι φυσιολογικό

Από τότε που ήμασταν παιδιά και ξεκινούσαμε μία νέα δραστηριότητα, γνωρίζαμε νέα άτομα και διευρύναμε το κοινωνικό μας περιβάλλον, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που γνωρίζαμε μία καινούρια φίλη, με την οποία ανακαλύπταμε πως ταιριάζαμε πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες φίλες μας. Ο χρόνος και οι καταστάσεις αλλάζουν τους ανθρώπους, και αυτό είναι πολύ θετικό και φυσιολογικό. Και καθώς περνούν τα χρόνια και εσείς εξελίσσεστε μπορεί να μην σας καλύπτει πια η παρέα με κάποια άτομα. Μπορεί να αγαπάτε ο ένας τον άλλον αλλά δεν μπορείτε πια να υποστηρίξετε αυτή την φιλία. Και εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αποδέξου πως τόσο εσύ, όσο και οι φίλοι σου αλλάζετε και εξελίσσεστε και ίσως κάποια στιγμή η φιλιά σας να μην είναι πια αρκετή.

  1. Μην περιμένεις από τους άλλους να αλλάξουν

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, από το να νιώθεις πως οι φίλοι σου δεν σε υποστηρίζουν. Αλλά μόνο και μόνο, επειδή εσύ έχεις περάσει κάποιες καταστάσεις, οι οποίες σε άλλαξαν, δεν σημαίνει πως συμβαίνει το ίδιο με τους φίλους σου. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ζωή και τις πράξεις του και δεν πρέπει να περιμένεις από τους άλλους να αλλάξουν.

  1. Πάρε τα μέτρα σου 

Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις, κατά την οποία φίλοι χωρίζονται και παύουν να κάνουν παρέα είναι όταν δημιουργούν την δική τους οικογένεια. Και δεν εννοώ, επειδή δεν έχουν τον χρόνο για να βγουν έξω, αλλά αλλάζουν τελείως συνήθειες και τα προγράμματα δεν συμπίπτουν. Για παράδειγμα, αν μία από τις φίλες σου έχει γίνει μόλις μητέρα, ενώ εσύ όχι, σίγουρα θα προτιμά να περνά τον ελεύθερο της χρόνο με άλλες μητέρες, αφού πλέον έχουν περισσότερα κοινά.  Πρέπει απλά να το αποδεχτείς και να πας την ζωή σου παρακάτω, αφού βέβαια κάνεις την προσπάθεια σου, εξηγώντας της πως εσύ είσαι διατεθειμένη να την βοηθήσεις. Αν συνεχίζει να κρατά αποστάσεις, δεν πειράζει, άλλωστε η ζωή πολλές φορές χωρίζει τους ανθρώπους.

  1. Μην νιώθεις υποχρέωση

Η φιλία είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αντιμετωπίζεις, ως υποχρέωση. Αν έχεις καιρό να δεις την φίλη σου και νιώθεις πως «πρέπει» να της τηλεφωνήσεις για να βγείτε, μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχεις διάθεση να βγεις με κάποιον, απλά μην το κάνεις.