Skip to main content

5 επέτειοι για να γιορτάζεις, εκτός από τα γενέθλιά σου

από την Κατερίνα Πιπέρη

Υπάρχει μία και μοναδική ημέρα σε όλο τον χρόνο που ανυπομονώ να έρθει. Όχι δεν είναι η ημέρα των Χριστουγέννων, ούτε η μέρα που οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν. Είναι η ημέρα των γενεθλίων μου. Από πολύ μικρή θυμάμαι να γεμίζω με συναισθήματα λατρείας λίγες μέρες πριν να έρθουν τα γενέθλια μου, να υπενθυμίζω σε όλους την ημέρα και να μετρώ αντίστροφα από όταν αρχίζει ο μήνας μου. Εννοείται πως υπάρχει ολόκληρη ιεροτελεστία για την ημέρα των γενεθλίων. Γιορτασμός, καινούρια ρούχα και τούρτα υπερπαραγωγή. Ναι, πολύ καλά κατάλαβες είμαι από εκείνες τις εκνευριστικές, αλλά δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Είναι η ημέρα του χρόνου που γιορτάζεις εσένα, λαμβάνεις μηνύματα και vibes αγάπης και πραγματικά δεν θέλεις να περάσουν αυτές οι μαγικές ώρες. Σκέφτεσαι πως έχεις μεγαλώσει κατά ένα χρόνο, γιατί σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι εγώ θεωρώ πως είναι ευλογία να μεγαλώνουμε - όχι δεν παίζει ρόλο που είμαι κάπως μικρή ακόμα-, πόσα έχεις καταφέρεις και βάζεις νέους στόχους. Μα πως γίνεται να μην αγαπάει κάποιος τα γενέθλια του;

Βέβαια αν θέλουμε να είμαστε δίκαιες υπάρχουν και κάποιες άλλες σημαντικές στιγμές στην ζωή μας, οι οποίες θα έπρεπε να λαμβάνουν τον απαραίτητο εορτασμό. Άλλωστε, όπως λέει και το quote από την γνωστή ταινία Great Gatsby, « A little party never killed nobody».

Save the date λοιπόν! Ποιες άλλες περιστάσεις τις ζωής σου θα έπρεπε να θυμάσαι και να γιορτάζεις κάθε χρόνο;

Την πρώτη φορά που μετακόμισες σε δικό σου σπίτι. Όταν έρχεται εκείνη η φοβερή στιγμή που αφήνεις πίσω το σπίτι των γονιών σου και το παιδικό σου δωμάτιο και καλωσορίζεις το νέο, δικό σου, ολόδικο σου σπίτι είναι μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες. Νιώθεις ανεξάρτητος και ελεύθερος να το διακοσμήσεις όπως εσύ θέλεις, μπορείς να το αφήσεις όσο ακατάστατο ή συμμαζεμένο θέλεις και γενικά διαχειρίζεσαι τον χώρο σου εσύ και μόνο εσύ. Νομίζω αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να διοργανώσεις μία ήσυχη… ή όχι και τόσο μάζωξη για τους φίλους σου στο νέο σου σπίτι.

Όταν πετύχεις τον μεγάλο, διατροφικό σου στόχο. Έχεις αποφασίσει να κάνεις πολύ σημαντικές αλλαγές στην ζωή σου, που αφορούν την διατροφή και το σώμα σου. Έχεις κάνει πολύ μεγάλο αγώνα, έχεις ρίξει τόνους ιδρώτα και έχεις πεινάσει για μήνες, ώσπου ΝΑΙ πέτυχες τον στόχο σου ή έστω έχεις φτάσει στα μισά. Ε ναι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να το γιορτάσεις.

Τόλμησες να κάνεις κάτι που σε φόβιζε πάρα πολύ. Φοβόσουν πως δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις ζωντανό έναν ακόμα οργανισμό, αλλά κατάφερες να υιοθετήσεις ένα σκύλο ή μία γάτα; Ξεκίνησες το δικό σου blog, ενώ ντρεπόσουν να δείξεις στον οποιοδήποτε τα κείμενα σου; Κολύμπησες στον ωκεανό με καρχαρίες; Ότι και να είναι αυτό που για μήνες ή χρόνια σε φόβιζε, αλλά εσύ βρήκες την δύναμη να το αντιμετωπίσεις και να το τολμήσεις είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος για να ξεκινήσεις τους πανηγυρισμούς. Σημείωσε την ημερομηνία στο ημερολόγιο που αισθάνθηκες ατρόμητη και μην την ξεχάσεις ποτέ.

Έκανες μία σοβαρή συζήτηση με έναν δικό σου άνθρωπο. Ας υποθέσουμε πως έχεις περάσει σε μία σχολή που δεν σου αρέσει καθόλου, αλλά ήταν το όνειρο του πατέρα σου. Δεν αντέχεις να πας ούτε σε μία διάλεξη και θέλεις να τα παρατήσεις και α ακολουθήσεις το δικό σου όνειρο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Πως θα το πεις στον μπαμπά σου;  Και όμως βρίσκεις την δύναμη και του μιλάς για τα συναισθήματα σου. Με επιχειρήματα, με αλήθεια. Και σε ακούει, γιατί αυτό θα έκανες κάθε φυσιολογικός μπαμπάς που θέλει το παιδί του να είναι ευτυχισμένο. Και εσύ νιώθεις διπλά ευτυχισμένη, και θα ακολουθήσεις το όνειρο σου και μίλησες για ένα πολύ σοβαρό θέμα- όπως είναι αυτό για το μέλλον σου- με τον πατέρα σου χωρίς να χρειαστούν φωνές και καυγάδες. Έχεις σαμπάνια και μπαλόνια ή να φέρω εγώ;

Κατάφερες να ολοκληρώσεις μία σχέση που σου έκανε κακό. Ο έρωτας τυφλώνει είναι αλήθεια. Και αν δεν έχεις ερωτευτεί δεν μπορείς να το καταλάβεις. Και όταν λέμε τυφλώνει, εννοούμε δεν βλέπεις πραγματικά μπροστά σου. Σου φαίνεται πως όλα έχουν φτιαχτεί από καρδιές και ζάχαρη, πως είσαι μόνο εσύ και αυτός πάνω στην γη. Τι γίνεται όμως, όταν συνειδητοποιείς πως εσύ μπορεί να είσαι ερωτευμένη, αλλά ο σύντροφος σου σε εκμεταλλεύεται ή σε κακομεταχειρίζεται; Και δεν ακούς ούτε τους φίλους ούτε τους γονείς σου; Χαμός. Και έρχεται μία στιγμή στην ζωή σου που συνειδητοποιείς πως κάτι δεν πάει καλά στην σχέση σου και αποφασίσεις να την τελειώσεις. Αλληλούια και party all the time!