Skip to main content

5 φορές που δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη

από την Κατερίνα Πιπέρη

Κάποιες φορές το καταλαβαίνεις, ενώ κάποιες άλλες όχι. Ξεστομίζεις αυτή την λέξη χωρίς να το πολυσκεφτείς, επειδή έτσι έχεις συνηθίσει. Θα πεις «Με συγχωρείτε μπορείτε να μου φέρετε ένα menu;» στον σερβιτόρο που αντί να κάνει την δουλειά του κάνει scroll down στο instagram. Ή θα πεις «Συγγνώμη που δεν μπορώ να έρθω σήμερα», σε κάποιον φίλο που πάντα θέλει να κανονίζετε συνάντηση μόνο με βάση το δικό του πρόγραμμα και δεν υπολογίζει πως και εσύ έχεις υποχρεώσεις. Αυτό που θέλω να σου πω είναι απλό και το έχεις ήδη καταλάβει. Δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη με το παραμικρό. Θα πρέπει να σκέφτεσαι καλά πριν να πεις αυτή την λέξη και όχι να την χρησιμοποιείς άκοπα.

Και για να σε διευκολύνω θα σου παρουσιάσω 5 περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να σταματήσεις να λες συγγνώμη και να απολογίσε.

  1. Όταν θέλεις να μπεις ή να βγεις από ένα γεμάτο ΜΜΜ ή ασανσέρ

«Συγγνώμη μπορώ να μπω;» Μα καλά για ποιο πράγμα ζητάς συγγνώμη ακριβώς; Που θέλεις να επιβιβαστείς στο λεωφορείο για να πας και εσύ στην δουλειά σου όπως όλοι; Δεν υπάρχει λόγος να πεις συγγνώμη, πες καλύτερα «Μπορώ να περάσω;». Μάλιστα αν συνοδέψεις αυτή την φράση με ένα ευγενικό χαμόγελο κανένας δεν πρόκειται να παραπονεθεί.

  1. Θέλεις να κάνεις μία ερώτηση

Μπορεί να θέλεις να κάνεις μία ερώτηση σε κάποια συνάδερφο ή να ζητήσεις το feedback για ένα project, δεν χρειάζεται να πεις όμως «Με συγχωρείς μπορώ να διακόψω;». Καλύτερα να πεις στον εργοδότη σου πως έχεις μερικές απορίες και να τον ρωτήσεις αν έχει λίγο χρόνο για να στις λύσει. Είδες; Problem solved.

  1. Θέλεις να κάνεις παύση

Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους που ασχολούνται με παρουσιάσεις στον εργασιακό τους χώρο. Σηκώνεσαι μπροστά σε πολλά άτομα για να κάνεις μία παρουσίαση, δεν είσαι μηχανή όμως, είσαι άνθρωπος. Και οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάποιες φορές χρόνο- έστω και λίγα δευτερόλεπτα- για να σκεφτούμε, να ανασυγκροτήσουμε την σκέψη μας. Έτσι αν την επόμενη φορά θέλεις ένα δευτερόλεπτο να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, κάνε απλά μία παύση χωρίς να πεις συγγνώμη.

  1. Δεν είσαι μονίμως διαθέσιμη

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα κακό συνήθειο. Πιστεύουν πως ότι κάνουν εκείνοι, με ότι ασχολούνται είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στην γη, ενώ ότι και αν κάνουν οι άλλοι δεν έχει και τόση μεγάλη αξία. Έτσι θεωρούν πως είναι φυσιολογικό όλοι να κινούνται γύρω από το δικό τους πρόγραμμα, να κανονίζουν συναντήσεις με βάση αυτό και δεν σκέφτομαι πως και οι φίλοι ή συγγενείς τους έχουν υποχρεώσεις και δεν είναι διαθέσιμοι 24/7. Αν σου έχει συμβεί να έχεις στην ζωή σου ένα τέτοιο άτομο έχεις να κάνεις δύο πράγματα. Αφενός να μην ζητάς συγγνώμη επειδή δεν μπορείς να βρεθείς μαζί του όποτε εκείνος επιθυμείς και αφετέρου να τον κάνεις να καταλάβει πως έχεις και εσύ ζωή, υποχρεώσεις, πρόγραμμα. Που θα πάει θα γίνει η αρχή και θα το πάρει το μήνυμα.

  1. Θέλεις να ζητήσεις αυτό που σου αξίζει

Θέλεις να ζητήσεις αύξηση από τον εργοδότη σου; Αν σκέφτεσαι να πας στο γραφείο του και να του πεις « Με συγχωρείτε αλλά θα ήθελα να σας ζητήσω αύξηση» ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ. Τα πάντα είναι θέμα συμπεριφοράς, αλλά παίζουν και ρόλο τα vibes που εκπέμπεις. Δουλεύεις όλη μέρα, παραπάνω από όσο χρειάζεται και δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό με εμφανή αποτελέσματα. Πιστεύεις πως αξίζεις αύξηση και θα πας να συναντήσεις τον εργοδότη σου με αυτοπεποίθηση. Άλλωστε είσαι η πιο κατάλληλη για αυτή την θέση και σε χρειάζεται.