Skip to main content

5 φράσεις που πρέπει να «διώξεις» από το λεξιλόγιο σου

από την Κατερίνα Πιπέρη

Εσύ πιστεύεις πως χρειάζεται υπερβολικός χρόνος και αφοσίωση για να βελτιώσεις τον τρόπο που εκφράζεσαι; Ή να αποκτήσεις μία ευελιξία στην σκέψη και στην ακρίβεια με την οποία θέλεις να διατυπώνεις της προτάσεις σου; Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από ότι περίμενες και να μπορείς να το καταφέρεις με κάποια πολύ απλά κόλπα, αν τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου. Για παράδειγμα αν διαβάζεις εφημερίδες ή βιβλία συχνά, εκτός του ότι θα ενημερωθείς για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη και θα σε βοηθήσουν να σχηματίσεις την δική σου προσωπική άποψη για τα πράγματα, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και τον τρόπο σκέψης σου. Αν πρέπει όμως να ξεκινήσεις από κάπου, θα σου πρότεινα να δεις παρακάτω ποιες 5 φράσεις καλύτερα να αφαιρέσεις από τον προφορικό σου λόγο και με ποιες άλλες μπορείς να τις αντικαταστήσεις.

Δεν μπορώ

Καλύτερα να πεις 1. Επιλέγω να μην… 2. Δεν θα…

Όταν χρησιμοποιείς την φράση «Δεν μπορώ» φαίνεσαι αδύναμη. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν θα θέλεις ή δεν θα έχεις όρεξη να πας γυμναστήριο, μην πεις «δεν μπορώ να πάω για προπόνηση» και πες « επιλέγω να μην πάω σήμερα» ή «προτιμώ να μην κάνω yoga σήμερα». Οι γύρω σου θα σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά αν δεν λες συνεχώς πως δεν μπορείς να κάνεις διάφορα.

Τέλειο

Χρησιμοποίησε τις λέξεις 1. Ενδιαφέρον 2. Αξιοσημείωτο 3. Φανταστικό

Παραδέξου το, χρησιμοποιείς και εσύ αυτή την λέξη για να περιγράψεις οτιδήποτε σου αρέσει, όπως μία ταινία, ένα φαγητό ή ένα κουταβάκι. Όταν χρησιμοποιείς την λέξη τέλειο, καταλήγει να χάνει την αξία της. Εμπλούτισε το λεξιλόγιο σου με περισσότερες λέξεις, ώστε να καταφέρεις να εκφράσεις καλύτερα αυτό που θέλεις.

Τέλος πάντων…

Καλύτερα να παραμείνεις σιωπηλή

Το Τέλος πάντων είναι η κλασική ατάκα που λες, όταν δεν σου αρέσει καθόλου μα καθόλου κάτι. Ή όταν μία κατάσταση μπορεί να σου έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Πολλές φορές όμως, ακόμα και αν έχεις δίκιο μπορεί να φανείς πολύ αγενής και απότομη χωρίς να το θέλεις. Επέλεξε να συγκρατήσεις τον εαυτό σου και να μείνεις σιωπηλή. Να είσαι σίγουρη πως δεν θα το μετανιώσεις.

Δεν ξέρω

Επέλεξε να πεις 1. Θέλω να μάθω περισσότερα 2. Δεν είμαι σίγουρη 3. Θα ψάξω να βρω

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να παραδέχεσαι πως δεν γνωρίζεις κάτι, δεν είναι δυνατόν άλλωστε να γνωρίζεις τα πάντα. Ακόμα και οι πιο έξυπνοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι παραδέχονται πως μπορεί να μην γνωρίζουν κάτι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το παρουσιάσεις με έναν πιο κομψό και διπλωματικό τρόπο. Όταν το αφεντικό σου σε ρωτάει κάτι σχετικό με την δουλειά, μπορείς να πεις ότι θα το ψάξεις και θα τον ενημερώσεις ή αν κάποιος συνάδερφος σου ζητήσει βοήθεια για κάτι που εσύ δεν γνωρίζεις, απάντησε του πως δεν είσαι σίγουρη. Καταλαβαίνεις την διαφορά;

Εμ… Μμμ…  και άλλα τέτοια επιφωνήματα

Καλύτερα να κάνεις μία μικρή παύση.

Σου έκαναν μία ερώτηση και για να απαντήσεις χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς; Πολύ λογικό και ανθρώπινο. Αλλά αντί να προσπαθήσεις να κερδίσεις χρόνο με επιφωνήματα, καλύτερα κάνε μία παύση δευτερολέπτων μέχρι να καταφέρεις να οργανώσεις την σκέψη σου και να εκφράσεις αυτό που θέλεις. Έτσι, δεν θα παρεξηγηθούν τα λεγόμενα σου από τους συνομιλητές σου και θα φανείς πολύ συγκροτημένη.