Skip to main content

6 τρόποι για να βγάλεις την αναβλητικότητα από τη ζωή σου

από τη Λουκία Τζωρτζακάκη

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναβάλλει διαρκώς, για κάποια άλλη χρονική στιγμή, κάτι σημαντικό που πρέπει να κάνει; Έχεις φέρει τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση (στην εργασία σου, στις οικογενειακές σου υποχρεώσεις, στις φιλικές και διαπροσωπικές σου σχέσεις);. Η αναβλητικότητα σε οδηγεί στην αναβολή υλοποίησης μίας σημαντικής δραστηριότητας και αντί αυτού εσύ ασχολείσαι με κάτι πιο ευχάριστο για σένα;

Τι προκαλεί άραγε την αναβλητικότητά σου;

  • Έλλειψη κινήτρου. Είναι πιθανό να μην βρίσκεις ενδιαφέρον στο έργο που έχεις αναλάβει, οπότε χάνεται προσωρινά ο σκοπός και επανέρχεται ελάχιστα πριν ο χρόνος εκπνεύσει.
  • Φόβος αποτυχίας. Αφήνοντας την δραστηριότητα για την τελευταία στιγμή, έχεις μία καλή δικαιολογία σε περίπτωση που αποτύχεις  «είναι φυσικό να αποτύχω, αφού το έκανα τελευταία στιγμή».
  • Τελειομανία. Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά πολλές φορές πίσω από την αναβλητικότητά σου, μπορεί να κρύβεται ο εαυτός με υψηλές προσδοκίες. Μπορεί οι απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου να είναι τόσο υψηλές και ο φόβος αποτυχίας, να σε οδηγεί στην διαρκή αναβολή.
  • Θυμός, καταπίεση, καταθλιπτικό συναίσθημα. Μήπως είσαι από τα άτομα που είχε καταπιεστικούς γονείς; Μήπως δεν εξέφραζες τον θυμό ή την αντίρρησή σου ενεργητικά αλλά τηρούσες παθητική στάση;  Το αυστηρό περιβάλλον ανατροφής δημιουργεί έναν αναβλητικό ενήλικα αφού δεν ενθαρρύνει προσωπικές αποφάσεις.
  • Συνήθεια. Είναι πιθανό η αναβλητικότητα να έχει γίνει δεύτερη φύση σου. Το άγχος που σου δημιουργεί η αναβολή, μπορεί να σε κινητοποιεί.

Περιστασιακά όλοι μας διερχόμαστε από περιόδους αναβλητικότητας. Όταν η αναβλητικότητα όμως γίνει πρόβλημα, τότε χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Πως αντιμετωπίζω την αναβλητικότητά μου;

  1. Υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου. Είναι δύσκολο να αγνοήσεις την εσωτερική σου φωνή.
  2. Κάνε λίστα. Κατέγραψε σε λίστα τις υποχρεώσεις – δραστηριότητες που έχεις να κάνεις
  3. Θέσε προτεραιότητες. Κατηγοριοποίησε τις δραστηριότητες σου, ξεκινώντας από την πιο σημαντική. Έτσι όταν την διεκπεραιώσεις θα νιώσεις λιγότερο το βάρος των υπόλοιπων.
  4. Σπάσε την δραστηριότητα σε μικρότερα στάδια. Επιτυγχάνοντας κάποιο στάδιο, θα παίρνεις επιβεβαίωση για την μικρή σου νίκη και θα προχωράς πιο ευχάριστα στα επόμενα βήματα.
  5. Αντίκρουσε τις εκλογικεύσεις. «Είναι απλά μία εργασία. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν την κάνω» ή «Δεν ξέρω πώς να λύσω αυτό το πρόβλημα, οπότε θα περιμένω μέχρι να μάθω».
  6. Κάνε συχνά διαλείμματα. Θα επιτύχεις καλύτερη συγκέντρωση.

Η Λουκία Τζωρτζακάκη, είναι συνθετική ψυχολόγος, πιστοποιημένη coach.