Skip to main content

Απόλαυσε τις μαγικές στιγμές της ελευθερίας σου

από την Κατερίνα Πιπέρη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα φοιτητικά χρόνια ήταν τα καλύτερα της ζωής τους και κάποιοι άλλοι θα έδιναν τα πάντα να γυρίσουν στα χρόνια όπου ήταν μαθητές. Μόλις περάσουν αυτές οι φάσεις, οι περισσότεροι ανυπομονούν για την στιγμή που θα κάνουν την δική τους οικογένεια, θα κάνουν δύο παιδιά και δεν θα μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια από τις φωνές και τα κλάματα των παιδιών.

Τι γίνεται όμως στην ενδιάμεση περίοδο που μεσολαβεί από την στιγμή που ολοκληρώνεις τις σπουδές σου μέχρι να γίνεις χαρούμενη σύζυγος και μαμά; Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι μία αλλόκοτη περίοδος στην ζωή κάθε ανθρώπου. Έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου με επιτυχία, αλλά ψάχνεις δουλειά, σκέφτεσαι ποια είναι τα επόμενα βήματα και προς τα που θέλεις να οδηγήσεις την ζωή σου. Μπορεί αυτές οι ηλικίες να κρύβουν λίγο παραπάνω άγχος , αλλά εννοείται πως έχουν και τα καλά τους, όπως κάθε περίοδος της ζωής μας.

Αρχικά, πλέον βρίσκεσαι σε μία ηλικία που έχεις κατασταλάξει στο ποιοι είναι οι πιο αγαπημένοι σου φίλοι. Έχετε ήδη τεστάρει την σχέση σας σε διάφορες συνθήκες και έχεις πια καταλάβει ποια άτομα σε αγαπούν πραγματικά και θα είναι δίπλα σου μια ζωή. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κλείνεις τις πόρτες σε νέους ανθρώπους που θα έρθουν στην ζωή σου. Αλλά οι παιδικοί ή οι φίλοι από τα φοιτητικά μας χρόνια κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Σε αυτή την ηλικία μπορεί να μην παίρνεις βραβείο Master Chef, αλλά τουλάχιστον ξέρεις να φτιάχνεις κάτι περισσότερο από βραστά αυγά και μακαρόνια με τυρί. Ειδικά αν ζεις μακριά από την μαμά σου και τα πέρα δώθε με τα ταπεράκια δεν είναι συχνά, αναγκάζεσαι –ευτυχώς- να μάθεις να μαγειρεύεις μερικά ή όλα τα πιάτα. Αφενός έτσι τα οικονομικά σου βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αφού δεν τρως συνέχεια από έξω αφετέρου η υγεία σου δεν κινδυνεύει τόσο από το junk food.

Κάνεις καλύτερες επιλογές στα ερωτικά σου. Κάτι που αν το καλοσκεφτείς έχει νόημα. Μέχρι αυτή την ηλικία έχεις βγει αρκετά ραντεβού, κάποια επιτυχημένα και κάποια άλλα όχι. Έτσι έχεις καταφέρει να κατανοήσεις τι πραγματικά θέλεις και πολύ περισσότερο τι πραγματικά ΔΕΝ θέλεις από τον σύντροφο σου.

Δες κι αυτό: Είχα τα γενέθλιά μου: Τι κρατάω, τι πετάω

Παίρνεις καλύτερες αποφάσεις για την ζωή σου. Οι επιλογές που κάνουμε σε κάθε φάση της ζωής μας είναι αρκετά περίπλοκες και είναι λογικό, αφού έχει να κάνει με την τροπή που θα πάρει η ζωή μας. Σε αυτή την ηλικία λοιπόν – 28, 29- έχεις ζήσει κάποια πράγματα, έχουν εδραιωθεί τα θέλω και τα πιστεύω μέσα σου και πλέον ξέρεις τι κάνεις.

Έχεις δει το σώμα σου στα καλύτερα του και αυτό σε βοηθά να μην ξεφεύγεις στο φαγητό ή να μην παραλείπεις να πηγαίνεις γυμναστήριο.  Το ίδιο όμως ισχύει και για το μυαλό σου. Έχεις μάθει πλέον να το κοντρολάρεις και να ξέρεις πότε η κούραση το έχει καταβάλει πλήρως. Άλλωστε έχεις περάσει πολλές ώρες διαβάσματος και δουλειάς, έτσι γνωρίζεις πως πρέπει να χειριστείς μία πολύ κουραστική και πιεστική κατάσταση.

Δεν φοβάσαι πια να ζητήσεις αυτό που θέλεις. Αυτό το σημείο σαφώς συνδέεται με το γεγονός του ότι ξέρεις ποια είναι η αξία σου και δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο. Και ακόμα καλύτερα ξέρεις πως δεν χρειάζεται να δέχεσαι τα πάντα, προτάσεις, δουλειές, εξυπηρετήσεις. Ουσιαστικά έχεις μάθει πως ακόμα και το όχι είναι πολύ σημαντικό στην ζωή μας και δεν θα πρέπει να το ξεχνάς ποτέ. Ειδικά όσες φορές σου προτείνουν κάτι που εσύ στην πραγματικότητα δεν θέλεις να κάνεις. Μην ξεχνάς τα δικά σου θέλω ποτέ και μην βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα.

Οι φίλοι σου παντρεύονται και κάνουν παιδιά. Εντάξει όσοι και όσες επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και μάλιστα σε νεαρή ηλικία αυτή η περίοδος είναι ιδανική. Έτσι και εσύ σε αυτή την ηλικία θα βρεθείς με ένα γραμματοκιβώτιο γεμάτο από προσκλήσεις για γάμους και βαφτίσια.

Νιώθεις πιο κοντά στους γονείς σου. Βέβαια πάντα είσαι δεμένος με τους γονείς σου, αλλά σε αυτή την ηλικία το δέσιμο είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Τους καταλαβαίνεις καλύτερα και τους σέβεσαι πιο βαθειά και ουσιαστικά.

Το διαμέρισμα σου έχει μετατραπεί σε σπίτι! Με όλη την σημασία της λέξης. Το έχεις επιλέξει και διακοσμήσει μόνη σου, όπως εσύ θέλεις και νιώθεις άνετα. Έχεις ζήσει πολλές στιγμές μέσα σε αυτό χαρούμενες και μη, party, χωρισμούς και έρωτες. Είναι το δικό σου καταφύγιο.

Αποφασίζεις μόνη σου πως θα περάσεις τον ελεύθερο σου χρόνο. Και αυτό συνδέεται άμεσα με τον προσωπικό σου χώρο. Αν σου αρέσει η κηπουρική μπορείς να γεμίσεις το μπαλκόνι σου με γλάστρες. Αν είσαι εκλεκτοφάγος μπορείς να μπεις στην κουζίνα σου να μαγειρέψεις και να προσκαλέσεις τους φίλους ή τον αγαπημένο σου για να μοιραστείτε μαζί ξεχωριστές σχέσεις. Ή αν είσαι σινεφίλ μπορείς να περάσεις όλο το βράδυ βλέποντας ταινίες και σειρές χωρίς να φωνάζει η μαμά σου από το διπλανό δωμάτιο πως επιτέλους πρέπει να κοιμηθείς.

Πλέον είσαι ευχαριστημένη με το να είσαι μόνη σου. Γνωρίζεις πώς να χαλαρώσεις ή προγραμματίσεις την καθημερινότητα σου, δεν είσαι πια διατεθειμένη να περιτριγυρίζεσαι με άτομα που δεν ταιριάζεις απλά και μόνο για να μην είσαι μόνη και επιλέγεις να έχεις δίπλα σου άτομα που σε αγαπούν και σε εκτιμούν. Γενικά λίγο ή πολύ γνωρίζεις τι θέλεις από την ζωή σου και δεν συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. Ξέρεις τους στόχους και τα όνειρα σου, τις αξίες και τις προτεραιότητες σου και απλά ψάχνεις τρόπο να τους πετύχεις.