Skip to main content

Διαρκώς κουρασμένη: Μήπως φταίει η ψυχική σου διάθεση;

από τον Στάθη Μπαρτζώκα

Ξυπνάμε το πρωί διαρκώς κουρασμένοι. Eίναι φυσιολογικό; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν κούραση στον οργανισμό και οι οποίοι μπορεί να είναι είτε παθολογικοί είτε ψυχολογικοί. Χαμηλός σίδηρος, έντονα κοπιαστική εργασία, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν συνεχή κούραση.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την κακή κατάσταση του οργανισμού. Ο βασικότερος λόγος που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται κουρασμένος είναι η κατάθλιψη. Παθογνωμονικό σημείο της κατάθλιψης είναι η πρώιμη αφύπνιση (δηλαδή αν κάποιος άνθρωπος βάζει ξυπνητήρι στις 8 και ξυπνάει από τις 5 και αυτές είναι οι πιο βασανιστικές ώρες του ύπνου). Όταν σηκώνεται με δυσκολία από το κρεβάτι το άτομο που έχει κατάθλιψη, ξεκινάει η ημέρα του και είναι ήδη κουρασμένο.

Δες κι αυτό: Έκανα microblading στα φρύδια μου

Η διαταραχή σκέψης που επιφέρει η κατάθλιψη δεν επιτρέπει συγκέντρωση, προσοχή και προσήλωση σε στόχους, ώστε το άτομο να νιώθει καταπονημένο. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάθλιψη, αισθάνεται συνεχή πίεση, πόνο στο στήθος αλλά και σε άλλα όργανα και γενικώς είναι σε κακή φυσική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το άτομο αισθάνεται λιγότερο κουρασμένο εώς ότου έρθει πάλι η ώρα του ύπνου που την θεωρεί βασανιστική. Το αντίθετο από την κατάθλιψη συμβαίνει στην δυσθυμική διαταραχή, δηλαδή το άτομο είναι καλύτερα το πρωί και χειρότερα το βράδυ.

Επιπλέον, στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο συζητιέται το επαγγελματικό burn out (κάψιμο), το οποίο έχει περιγραφεί ως μία συνεχή κούραση. Το άτομο δουλεύει πολλές ώρες, πολλές φορές χωρίς διάλειμμα και χωρίς ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές. Όταν κάποιος παύει να ικανοποιείται από την εργασία του, δεν θέλει να πάει σε αυτή και τα πράγματα γίνονται ψυχαναγκαστικά. Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος του επαγγελματικού καψίματος δημιουργεί μια συνεχή κούραση και απέχθεια προς την εργασία.

Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν συνεχή κούραση είναι η κρίση πανικού, η υποχονδρίαση, η διαταραχή γενικευμένου άγχους και άλλες αγχώδεις διαταραχές. Το άτομο «υπερκαταναλώνεται» με τις αγχώδεις σκέψεις του και το μόνο που αναζητά είναι να είναι στο σπίτι του και στο κρεβάτι του.

Όταν, λοιπόν, αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι και αφού αποκλείσουμε τους παθολογικούς παράγοντες, καλό θα ήταν να ελέγξουμε την ψυχολογία μας. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται.

Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής