Skip to main content

Φανταστικοί φίλοι: τι είναι και τι να κάνεις;

από τη Φαίη Φιλιπποπούλου

Τι είναι άραγε οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών; Πως σκαρφίζονται την παρουσία τους; Και το σημαντικότερο γιατί την σκαρφίζονται;

Ίσως αυτά είναι κάποια ερωτήματα που σε βασανίζουν αν έχεις παιδί στην προσχολική ηλικία. Μπορεί να βρίσκεσαι στην κουζίνα και να ακούς το παιδί σου που είναι στο δωμάτιο, να συνομιλεί με κάποιον. Πιθανότατα, είναι ο φανταστικός του φίλος. Μην τρομάξεις, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας αλλά κοινωνικοποίησης.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, -το τονίζω αυτό-, επινοούν την ύπαρξη ενός φανταστικού φίλου. Μπορούν να σου πουν  κάθε λεπτομέρεια γι’ αυτόν. Τι χρώμα μάτια ή μαλλιά έχει, πως τον λένε, ακόμα και ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Καμιά φορά, μιλάνε για τον φανταστικό τους φίλο  καλύτερα απ’ ότι θα μιλούσαν για τους πραγματικούς. Όλο αυτό δεν πρέπει να σε ανησυχεί καθόλου. Η φαντασία των παιδιών σε αυτή την ηλικία οργιάζει.  Η ύπαρξη του φανταστικού φίλου εντείνει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και συντροφιά. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα περισσότερα παιδιά που έχουν τέτοιους φίλους είναι είτε πρωτότοκα είτε μοναχοπαίδια. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών «αφήνουν» το φανταστικό τους φίλο στο σπίτι και ελάχιστα είναι αυτά που τον έχουν μαζί τους στο σχολείο. Αυτή η εξήγηση είναι ενδεικτική για να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο επινοούν αυτούς.

Οι σπουδαιότεροι ψυχολόγοι είναι απόλυτα καθησυχαστικοί με αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν εσύ που είσαι γονιός, δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Όλο αυτό δεν υπονοεί ότι το παιδί σου είναι ντροπαλό  ή ότι έχει κάποια ψυχοκοινωνική διαταραχή. Είναι και αυτή μια φάση στην ανάπτυξη και στην ζωή του παιδιού που σταδιακά θα περάσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή και να δείχνεις κατανόηση σε αυτά που σου λέει το παιδί σου.

Η Φαίη Φιλιπποπούλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com