Skip to main content

Φθινοπωρινή μελαγχολία; Διώξ'την με 5 βήματα

από τη Λουκία Τζωρτζακάκη

Για κάποιους από εμάς, φθινόπωρο σημαίνει μελαγχολία. Οι μέρες μικραίνουν και η διάθεσή μας, αρχίζει να «γκριζάρει». Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε την διάθεσή μας, με τους εξής απλούς τρόπους:

Προγραμματίζουμε μικρές αποδράσεις: Πριν πέσουμε σε κατάθλιψη  για τις διακοπές που τελείωσαν, προγραμματίζουμε τις επόμενες. Είμαστε τυχεροί, καθώς στην χώρα μας, το καλοκαίρι διαρκεί πολλούς μήνες το χρόνο. Ο καιρός μας επιτρέπει ακόμα να τον εκμεταλλευτούμε. Έτσι, μπορούμε να κανονίσουμε τα σαββατοκύριακα, μικρές κοντινές αποδράσεις, με φίλους, συμμαθητές, οικογένεια, δίνοντας  έτσι την αίσθηση ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, ενώ παράλληλα, περνάμε σταδιακά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Θέτουμε νέους στόχους: Με θετική σκέψη και αισιοδοξία, επιλέγουμε να μην επιμένουμε στην αναπόληση των καλοκαιρινών διακοπών αλλά στον καθορισμό νέων στόχων. Είναι η κατάλληλη να στιγμή, να σκεφτούμε και καθορίσουμε νέους στόχους, τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα στο επόμενο διάστημα και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων.

Οργανωνόμαστε: Έχοντας θέσει νέους στόχους, επαναπροσδιορίζουμε την καθημερινότητά μας, έτσι ώστε να είναι πιο ευχάριστη, εποικοδομητική και λειτουργική. Η οργάνωση, θα μας βοηθήσει να κάνουμε όλα εκείνα που είχαμε αναβάλλει, αλλά και όλα εκείνα που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση των στόχων και των θέλω μας. Κάνοντας λίστα με τις επιθυμίες μας και τις προτεραιότητές μας αναδιοργανώνουμε το πρόγραμμά μας και κατά συνέπεια αναδιοργανώνουμε τη ζωή μας. 

Δες κι αυτό: 4 τρόποι για να διαπρέψεις

Εισάγουμε μια νέα συνήθεια ή χόμπι: Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια των διακοπών, να ήρθαμε σε επαφή με μία συνήθεια ή ένα σπορ, το οποίο μας ενθουσίασε, μας αντιπροσωπεύει και θα θέλαμε να  συνεχίσουμε. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία, να βάλουμε στη ζωή μας, κάτι που μας ευχαριστεί. Κάτι που θα μας δώσει χαρά και ελπίδα για το επόμενο διάστημα.

Βλέπουμε τους φίλους μας: Οι φίλοι είναι το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας. Από το να καταλήξουμε λοιπόν με τις ώρες στο κρεβάτι, στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, επιλέγουμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, με τους φίλους μας, ανταλλάσουμε σκέψεις, εικόνες και όνειρα. Συνειδητοποιούμε τελικά ότι δεν είμαστε μόνοι σε όλο αυτό.

Η Λουκία Τζωρτζακάκη είναι συνθετική ψυχολόγος & πιστοποιημένη LifeCoach, Mail: lilatzortzakaki@hotmail.com