Skip to main content

Κάντο τώρα για να μην το μετανιώσεις αργότερα...

από την Κατερίνα Πιπέρη

Η ζωή είναι πολύ μικρή και η καθημερινότητα πολύ γρήγορη για να την πνίγουμε με αρνητικά συναισθήματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία να λένε, «Η ζωή θέλει τόλμη», « Μην περιμένεις να φτάσεις σε μία ηλικία και να πεις κρίμα που δεν μπόρεσα να… που δεν ταξίδεψα… που δεν είπα σε αγαπώ όταν το ένιωθα». 

Αυτό το αρνητικό συναίσθημα, που νιώθουμε οι άνθρωποι, όταν μετανιώνουμε για τα πράγματα που δεν έχουμε κάνει στην ζωή μας είναι κοινό για όλους. Και μάλιστα είναι το πιο κοινό αρνητικό συναίσθημα στους ανθρώπους. Πολύ λυπηρό αυτό, σωστά;

Δες παρακάτω τι είναι καλό να κάνεις στην ζωή σου για να μην μετανιώνεις αργότερα:

Μακάρι να ζούσα την ζωή μου περισσότερο όπως επιθυμούσα εγώ και όχι όπως περίμεναν οι γύρω μου

Πολλές φορές στην ζωή σου ξεχνάς τις πραγματικές σου επιθυμίες, τα δικά σου όνειρα και στόχους. Επικεντρώνεσαι σε καταστάσεις, είτε πρόκειται για μία σχέση, είτε για μία δουλειά, όχι τόσο επειδή το θέλεις, αλλά επειδή οι γύρω σου περιμένουν από εσένα να πράξεις και να συμπεριφερθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μπορεί να έχεις μία σχέση για χρόνια και να παντρευτείς μόνο και μόνο γιατί ο περίγυρος σου θεωρεί πως αυτό πρέπει να γίνει. Εσύ όμως πνίγεσαι μόνο και μόνο με την σκέψη του γάμου. Ή να παραμένεις σε μία δουλειά που μισείς, επειδή φοβάσαι τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, αν παραιτηθείς και ακολουθήσεις τα όνειρα σου.

Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Μην ζήσεις μία ζωή όπως την θέλουν οι άλλοι. Ακολούθησε τα όνειρα σου και ζήσε όπως εσύ θέλεις. Άλλωστε όσο κλισέ και αν ακούγεται, καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες.

Μακάρι να μην δούλευα τόσο σκληρά

Η εργασία καταναλώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας και της ζωής σου! Προσπάθησε να αποκτήσεις ισορροπία, να μην παραμελήσεις την προσωπική σου ζωή. Γιατί κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως θα το μετανιώσεις, θα εύχεσαι να γυρνούσε πίσω ο χρόνος και δυστυχώς δεν γίνεται! Δούλεψε για τα όνειρα σου, αλλά μην ξεχνάς πως η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά.

Μακάρι να έλεγα όλα όσα νιώθω

Δυστυχώς, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία στο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Μην ξεχνάς να λες ένα σε αγαπώ στους γονείς σου, στον σύντροφο σου ή στην καλύτερη σου φίλη. Μην ξεχνάς να λες όσα σε εκνευρίζουν ή σε στεναχωρούν ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στους δικούς σου ανθρώπους. Όταν μοιράζεσαι ένα θετικό συναίσθημα όπως η αγάπη, ο έρωτας ή η ευγνωμοσύνη, αυτό πολλαπλασιάζεται, ενώ όταν θα μοιραστείς τον πόνο σου με κάποιον που αγαπάς, αυτός ελαττώνεται, είναι σαν να σου φεύγει ένα βάρος. Να λες όσα νιώθεις και η ζωή σου θα γίνει αυτομάτως πιο λαμπερή.

Μακάρι να είχα καλύτερη επαφή με τους φίλους μου 

Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις είναι μερικές καταστάσεις που μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από τους αγαπημένους σου. Οι φίλοι είναι ένα πολύτιμο δώρο στην ζωή σου και δεν πρέπει να τους παραμελείς όσο γεμάτη και να είναι η καθημερινότητα σου. Ολιγόλεπτα καθημερινά τηλεφωνήματα θα σε κρατήσουν σε επαφή με την καλύτερη σου φίλη. Επίσης, μπορείτε μία φορά κάθε εβδομάδα ή και περισσότερο αν το επιτρέπουν τα προγράμματα σας, να βρίσκεστε και να κάνετε κάτι που αγαπάτε μαζί. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τους φίλους σου και προσπάθησε σκληρά για αυτή την πολύτιμη σχέση!

Μακάρι να επέτρεπα στον εαυτό μου να γίνει χαρούμενος

Υπάρχουν φορές που δεν συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι για την ζωή που ζεις και κάνεις έναν αγώνα δρόμου με τον εαυτό σου για να πετύχεις όλα όσα θέλεις ή μάλλον όσα νομίζεις πως θέλεις. Και κάθε φορά καταλήγεις να απογοητεύεσαι, νομίζοντας πως απέτυχες ή πως δεν είσαι αρκετός. Ξεχνάς όμως κάτι σημαντικό! Δεν δίνεις καμία αξία στα πράγματα που έχεις ήδη καταφέρει.

Πάρε λίγα λεπτά καθημερινά και συνειδητοποίησε για πόσα πράγματα στην ζωή σου πρέπει να πεις ευχαριστώ, τα οποία αν χαλαρώσεις και τα απολαύσεις θα σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο. Απόλαυσε την θέση που έχεις στην δουλειά σου, αφού δούλεψες πολύ για να την αποκτήσεις. Μην θεωρείς δεδομένο τον σύντροφο σου και αφέσου ελεύθερη να σε κατακλίσουν τα συναισθήματα, που νιώθεις. Άφησε την ζωή να σου δείξει την φωτεινή της πλευρά και θα δεις που θα σου αρέσει