Skip to main content

Μήπως είσαι εργασιομανής; Μικρές συμβουλές για σένα!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Εργασιομανία. Μία «ασθένεια» της εποχής μας, που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας πλέον είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί. Μπορεί να δουλεύεις πολύ επειδή αγαπάς το αντικείμενο σου τόσο που σε πωρώνει, μπορεί να σε χαρακτηρίζει μία υπέρμετρη φιλοδοξία. Όποιος και να είναι ο λόγος… σταμάτα ένα λεπτό και πάρε μία βαθιά ανάσα. Σκέψου πως στην ζωή σου υπάρχουν πολύ σημαντικοί άνθρωποι, που όταν δουλεύεις υπερβολικά δεν προλαβαίνεις να τους δεις και να ζήσεις μαζί τους στιγμές. Επίσης δεν προλαβαίνει να ασχοληθείς με την δική σου προσωπική ζωή. Παραμελείς τους φίλους, τον σύντροφο, τους γονείς, αλλά και τα όνειρα σου, απλά επειδή έχεις πολύ δουλειά. Θέλεις μία μικρή συμβουλή από εμένα; Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Και σκέψου πως αν συνεχίσεις να περνάς όλες σου τις μέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες μέσα σε ένα γραφείο κάποια στιγμή ο χρόνος θα έχει περάσει και θα νιώθεις έναν κενό για όλα όσα δεν έζησες. Ναι, να δουλεύεις σκληρά, αλλά προσπάθησε να βρεις την χρυσή τομή που θα φέρει την ισορροπία στην ζωή σου.

Τι μπορείς να κάνεις;

Πρέπει να το παραδεχτείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει καν πως είναι εργασιομανείς. Και το ότι ξυπνούν από τα χαράματα για να πάνε στο γραφείο και φεύγουν αργά το βράδυ δεν τους κινεί την περιέργεια. Έτσι, δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν πως υπάρχει ένα προβληματάκι. Για αυτό σκέψου καλά την καθημερινότητα σου, μήπως δουλεύεις παραπάνω από ότι αντέχεις;

Συμβουλέψου έναν ειδικό. Αν αναγνωρίσεις πως η δουλειά σου έχει ισοπεδώσει όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου, προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις μόνη σου και δεν τα καταφέρεις, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και θα σου προσφέρει αποτελεσματικούς τρόπους για να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο και την καθημερινότητα σου.

Μην δουλεύεις υπερβολικά πολλές ώρες. Εννοείται πως αν κλείνεις 12ωρο στο γραφείο καθημερινά, κάποια στιγμή ο οργανισμός σου θα φτάσει στα όρια σου και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Προσπάθησε να οργανώσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου ή ζήτα βοήθεια από συναδέρφους σου ώστε να μοιραστεί η δουλειά και να τελειώνεται μέσα σε λογικά ωράρια την δουλειά.

Ξεκίνα ένα hobby. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από εργασιομανία, όταν τελικά κάνουν τα παραπάνω και μειωθούν οι ώρες που εργάζονται έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο «πρόβλημα». Ξαφνικά έχουν κάποιες ώρες ελεύθερες, κάτι που δεν το είχαν συνηθίσει να συμβαίνει και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Αλλά υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος, να γεμίσεις τις ώρες σου από το να ξεκινήσεις ένα hobby. Βρες κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις και ξεκίνα. Μπορεί να είναι γυμναστήριο, ξυλογλυπτική, χορός ή να μάθεις μία ξένη γλώσσα. Κάνε κάτι που θα σου φτιάχνει την διάθεση και θα ανυπομονείς να τελειώσεις την δουλειά για να πας. Θα σε ανανεώσει στην στιγμή, θα μάθεις σίγουρα κάτι νέο και θα κοινωνικοποιηθείς.

Δες κι αυτό: Ταξίδι στο Παρίσι

Κλείσε διακόπτες. Είσαι για ταξίδι με τον αγαπημένο σου και εσύ σκέφτεσαι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δουλειά; ;H κάθεσαι πάνω από το τηλέφωνο γιατί αγχώνεσαι μήπως σου τηλεφωνήσουν και δεν το προλάβεις; Αυτό και αν είναι πρόβλημα. Όταν φεύγεις από το γραφείο, άφησε όλα όσα σχετίζονται με την δουλειά εκεί και μην μεταφέρεις τα προβλήματα στο σπίτι. Αν σε βοηθά μπορείς να κλείσεις το κινητό σου και να μην ανοίξεις καθόλου το λάπτοπ για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Θα δεις πως θα ξεκουραστείς ουσιαστικά και θα χαλαρώσεις.

Μείνε πιστή στις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια πολύ χαριτωμένα σημειωματάρια και ημερολόγια. Προμηθεύσου ένα που σου φτιάχνει την διάθεση και γράφε καθημερινά όλα όσα έχεις να κάνεις. Οργάνωσε τον χρόνο σου, ξεκίνα από εκείνο που είναι πιο σημαντικό και θα δεις που θα γίνουν όλα όπως πρέπει.

Μάθε να λες όχι. Όταν είσαι νέα σε κάποια δουλειά θέλεις σίγουρα να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό και να τους αποδείξεις πως είσαι η κατάλληλη για αυτή την θέση και είναι πολύ λογικό. Δεν χρειάζεται όμως να υπερβάλεις. Όταν δέχεσαι χωρίς καμία άρνηση όλη την δουλειά που σου φορτώνουν, είτε είναι μέσα στα καθήκοντα σου είτε όχι δεν καταφέρνεις κάτι ουσιαστικό. Μάθε να λες όχι για παραπάνω πράγματα που δεν είναι τις αρμοδιότητες σου ή που θα σε κάνουν να ξεπεράσεις κατά πολύ το καθημερινό ωράριο. Μην ξεχνάς υπάρχει ζωή και εκτός γραφείου.

Κάνε ένα διάλειμμα κάθε μέρα. Όποια ώρα σε βολεύει εσένα. Μπορεί να είναι το μεσημέρι για να μπορέσεις να φας ή αργότερα για να πιείς έναν καφέ. Αλλά κάντο το διάλειμμα. Μάλιστα, θα έλεγα πως πρέπει να το γράψεις και αυτό στην καθημερινή to do λίστα σου, ώστε να μην μπορείς να το παραλήψεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει έστω και 10 λεπτά. Άδειασε το μυαλό σου με όποιον τρόπο μπορείς. Χάζεψε λίγο το instagram feed σου, κοίτα έξω από το παράθυρο, πάρε τηλέφωνο την κολλητή σου. Κάνε ότι σε χαλαρώνει και τουλάχιστον 10 λεπτά. Μετά θα είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στην δουλειά και να είσαι πολύ παραγωγική.