Skip to main content

Νιώθεις να φτάνεις στα όριά σου; 6 εύκολοι τρόποι για να το "νικήσεις"

από την Κατερίνα Πιπέρη

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που φτάνω στα ραντεβού μου δέκα λεπτά νωρίτερα και μισώ να με στήνουν. Όχι, δεν είναι υποχρεωμένοι και οι άλλοι να εμφανίζονται πιο νωρίς, επειδή εγώ έχω μία τόση δα μικρή παραξενιά, μου φτάνει απλά να εμφανίζονται στην ώρα τους και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Τι γίνεται όμως όταν αργούν; Εντάξει αν έχει μία καλή δικαιολογία ή αν κάτι όντως έτυχε δεν έχω πρόβλημα εννοείται καθώς είναι πολύ ανθρώπινο και μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, ειδικά όταν η καθυστέρηση αφορά την κίνηση ή τα αστικά που μας βασανίζουν καθημερινά. Όταν όμως κάποιος αργεί συστηματικά εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς νιώθω πως δεν με υπολογίζει και δεν τον ενδιαφέρει αν τον περιμένω. Μία τέτοια κατάσταση θα μου προκαλέσει εκνευρισμό και μάλιστα μεγάλο, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Και πως αντιδρώ; Προσπαθώ να διαχειριστώ τον εκνευρισμό μου πριν πω ή κάνω κάτι που δεν μου αρέσει για να μάθω πρώτα αν όντως συνέβη κάτι.

Γενικά στην καθημερινότητα μας υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορούν να σου προκαλέσουν μεγάλο εκνευρισμό και είναι λογικό, καθώς συναναστρέφεσαι με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, με τους οποίους δεν είναι απαραίτητο πως ταιριάζεις. Το μυστικό είναι να βρεις τον κατάλληλο τρόπο να κοντρολάρεις τον εκνευρισμό ή την ενόχληση σου, ώστε να μην έρχεσαι συνεχώς σε ρήξη είτε με τους συνεργάτες είτε με τους φίλους και την οικογένεια σου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να νιώθεις πως έχεις φτάσει στα όρια σου;

-Αν καθυστερεί η πτήση σου

-Όταν οι φίλοι σου σε στήνουν και σε κάνουν να τους περιμένεις

-Όταν σε ενημερώνουν τελευταία στιγμή πως έχεις να παρουσιάσει μία εργασία

-Όταν σε κατηγορούν για κάτι άδικα

-Όταν κάνεις κάποιο λάθος στην δουλειά

-Αν κάποιος φίλος ή συγγενής σου κάνει κάποιο περίεργο σχόλιο

-Όταν το λάπτοπ σου δεν συνεργάζεται και πολύ

-Όταν βλέπεις φωτογραφία του πρώην σου στο facebook με το νέο του αμόρε

Είμαι σίγουρη πως έχεις ταυτιστεί με τουλάχιστον μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, έχεις νευριάσει και πολύ πιθανόν να έχεις αντιδράσει. Πως θα καταφέρεις όμως να ρυθμίσεις αυτό το αρνητικό και έντονο συναίσθημα για να μην χρειάζεται να μαλώνεις με όλο τον κόσμο;

Κάνε μία παύση και πάρε βαθιές ανάσες. Ο εκνευρισμός είναι ένα πολύ κοινό συναίσθημα στους ανθρώπους, αλλά ανήκει και στην κατηγορία εκείνη των συναισθημάτων που δύσκολα μπορείς να ελέγξεις. Την επόμενη φορά που κάτι ή κάποιος θα σε φέρει στα όρια σου, πριν αντιδράσεις εν βρασμώ ψυχής, κάνε ένα βήμα πίσω και πάρε μερικές βαθιές ανάσες μέχρι να ηρεμήσεις. Έστω και 20 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για «σώσουν» την κατάσταση.

Σκέψου λογικά. Οκ νευρίασες με κάποιον φίλο ή συνάδερφο σου, αλλά πριν του κάνεις κάποια παρατήρηση και ενώ έχεις πάρει μερικές βαθιές ανάσες, βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί λογικά, γιατί μπορεί να φέρθηκε με αυτό τον τρόπο, δηλαδή προσπάθησε να μπεις στην δική του θέση. Τότε μπορεί να τον δικαιολογήσεις ή απλώς να τον καταλάβεις.

Μην φέρνεις την καταστροφή. Όταν νευριάζεις συνηθίζεις να τα βλέπεις όλα μαύρα και χάλια γύρω σου και είναι λογικό αφού εκείνη την στιγμή νιώνεις ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Μόλις όμως πάρεις μερικές βαθιές ανάσες και σκεφτείς λογικά, θα καταλάβεις πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καταστροφικά όσο νόμιζες. Με τον εκνευρισμό δεν θα πετύχεις τίποτα, απλώς θα τα κάνεις χειρότερα, αν όμως σκεφτείς λογικά και θετικά η λύση μπορεί να είναι μπροστά στα μάτια σου. 

Συγκεντρώσου σε κάτι άλλο. Έχεις ραντεβού με τον σύντροφο σου και σε έχει στήσει… πάλι. Αντί να τον πάρεις τηλέφωνο και να του φωνάξεις, συγκέντρωσε την προσοχή σου σε κάτι άλλο. Μπορείς να χαζέψεις μία βιτρίνα με ρούχα και αν είναι ανοιχτό το μαγαζί μπορείς να μπεις, ώστε να περάσει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις και που ξέρεις μπορεί να τον τιμωρήσεις αγοράζοντας ένα ζευγάρι παπούτσια …ακόμα.

Επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις. Να ασχολείσαι μόνο με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Τι εννοώ; Δεν μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου όσο και να σε νευριάζουν κάποιες φορές. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον καιρό, παρόλο που περίμενες μία εβδομάδα για εκείνο το σκ δίπλα στην θάλασσα. Δεν μπορείς να ελέγξεις την διάθεση που θα έχει το αφεντικό σου καθημερινά. Τότε για ποιον λόγο να χαλάς εσύ την διάθεση σου για πράγματα και καταστάσεις που δεν αλλάζουν;

Να έχεις πίστη. Ακόμα και τις φορές που όλα πάνε στραβά, εσύ να μην ξεχνάς πως με την θετική ενέργεια όλα μπορούν να φτιάξουν ,να γίνουν καλύτερα ή ακόμα και να διορθωθούν. Άφησε τον αρνητισμό και τον εκνευρισμό έξω από την ζωή σου και θα δεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.