Skip to main content

Παιδί και tablet: το χειρίζεσαι σωστά;

από τη Φαίη Φιλιπποπούλου

Είμαι σίγουρη ότι το τεσσάρων χρονών παιδί σου, μπορεί να χειρίζεται καλύτερα το τάμπλετ ή το κινητό σου απ’ ότι εσύ. Στις μέρες μας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία από πολύ μικρά, σχεδόν από μωρά. Θέλεις να κάνεις ένα μπάνιο με την ησυχία σου;  Η λύση είναι το τάμπλετ και το παιδί σου για ένα 20λεπτο, όσο διαρκεί κατά μέσο όρο ένα παιδικό θα είναι το πιο ήσυχο παιδί στον κόσμο. Όμως κατά πόσο η τακτική αυτή είναι η σωστή; και κατά πόσο όλη αυτή η πρόωρη επαφή με την τεχνολογία κάνει καλό στο παιδί;

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε στα παιδιά ότι το τάμπλετ, ο υπολογιστής και το κινητό είναι μέσα που εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Μέσω αυτών μαθαίνουμε τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο καθώς επίσης, έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε με άτομα που βρίσκονται μακριά μας. Εξηγώντας την πραγματική λειτουργία αυτών των μέσων, ίσως το παιδί καταλάβει ότι η χρήση αυτών δεν είναι για να βλέπουμε παιδικά την ώρα που η μαμά κάνει μπάνιο ή την ώρα που είμαστε σε ένα εστιατόριο για φαγητό. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν  ότι τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με καμία οθόνη καθώς τότε, αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του. Ξέρω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, τουλάχιστον προσπάθησε να μην γίνεται συνέχεια. Από την άλλη μεριά, μια πρόσφατη γαλλική μελέτη έδειξε ότι η ελεγχόμενη χρήση ταμπλετών  και βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στα παιδιά υπό την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται υπό την επίβλεψη των γονέων. Το μυστικό σύμφωνα με αυτή την μελέτη είναι, να μην είναι μεγάλης διάρκεια η ενασχόληση με τα συγκεκριμένα μέσα.

Κλείνοντας λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι το «παν μέτρον άριστον» που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είναι πολύ σοφό. Δεν μπορείς να απαγορέψεις στο παιδί σου να έρχεται σε επαφή με το τάμπλετ ή το κινητό σου, αλλά τουλάχιστον βάλε όρια και μην το αφήνεις να ασχολείται με αυτό χωρίς να ελέγχεις τι παρακολουθεί.

Η Φαίη Φιλιπποπούλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com