Skip to main content

Περιόρισε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου

από την Κατερίνα Πιπέρη

Αναρωτιέσαι πως θα καταλάβεις αν κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σου είναι νάρκισσος; Είναι πιο εύκολο από ότι πιστεύεις καθώς οι νάρκισσοι υπάρχουν παντού. Όπου πας και όπου βρεθείς θα συναντήσεις κάποια άτομο που έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό. Είτε παρακολουθήσεις ομιλίες πολιτικών είτε τον τρόπο που μιλούν ή συμπεριφέρονται άτομα ακόμα και από το δικό σου περιβάλλον θα καταλάβεις πως παρουσιάζουν κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που εσύ μέχρι τώρα δεν είχες ή δεν ήθελες να παρατηρήσεις.

Ποια είναι όμως αυτά τα άτομα; Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο νάρκισσος είναι εκείνος που θα κερδίσει αμέσως το βλέμμα και το ενδιαφέρον σου, αφού είναι υπερβολικά γοητευτικό και κάτι επάνω του σε τραβάει. Αυτό το συναίσθημα βέβαια θα εξαφανιστεί μετά από μόλις λίγα λεπτά και την θέση του θα πάρει ένας μεγάλος εκνευρισμός. Γιατί; Γιατί θα έχεις ήδη βαρεθεί να τον ακούς να λέει πόσο καλός είναι στην δουλειά του, πόσο ακαταμάχητη ομορφιά έχει, πως ότι θέλει μπορεί να το έχει και… και … και! Δεν ξέρω, εγώ πάντως εκνευρίστηκα.

Βασικά χαρακτηριστικά που έχει κάποιος νάρκισσος είναι η υπεράνω και κάπως σνομπ στάση του, η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση και θαυμασμό, ζηλεύει ή νιώθει πως τον ζηλεύουν καθώς θεωρεί τον εαυτό του πολύ ιδιαίτερο άτομο, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα συναισθήματα των γύρω του και μπορεί να γίνει χειριστικός.

Είμαι σίγουρη πως μετά από αυτές τις μικρές διευκρινήσεις έχουν έρθει στο μυαλό σου κάμποσα ονόματα, που τόσο καιρό κάτι σε ενοχλούσε στην συμπεριφορά τους, αλλά δεν μπορούσες να καταλάβεις τι ήταν. Ο νάρκισσος θα με πάθος και όλη του την δύναμη πως πάσχει από κάποια διαταραχή, αφού είπαμε είναι τέλειος δεν είναι δυνατόν να έχει κάποιο ψεγάδι.  Αντιθέτως, θα είναι περήφανος για τα χαρακτηριστικά του και θα τα εκλογικεύσει με φράσεις όπως “Δεν είμαι νάρκισσος, είμαι όντως πιο έξυπνος από τους άλλους’. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πολύ συχνά ναρκισσιστές βρίσκονται πράγματι σε διευθυντικούς ή άλλους ηγετικούς ρόλους. Γεγονός που θα έπρεπε να μας κάνει να αναρωτηθούμε. Οι διευθυντικές θέσεις κάνουν ένα άτομο νάρκισσο ή το αντίθετο; Η τελική απάντηση δεν έχει βρεθεί ακόμα καθότι οι ρίζες του ναρκισσισμού δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς. Οι ψυχολόγοι βέβαια υποστηρίζουν πως οι ρίζες της διαταραχής προέρχονται από την παιδική ηλικία κάθε ανθρώπου. Συγκεκριμένα αναφέρονται σε υπερβολικές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν κάποιες φορές οι γονείς για τα παιδιά τους.

Πως θα αντιμετωπίσεις έναν νάρκισσο αν έχετε σχέση; Η σχέση με έναν τέτοιο άνθρωπο συχνά μοιάζει με παραμύθι ή όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Θα σε πάει εκδρομή στον πρώτο μήνα της σχέσης σας, θα σε γεμίσει δώρα και εντυπωσιακές χειρονομίες, κάνοντας σε να λιώνεις από έρωτα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αργούν πάρα πολύ να αντιληφθούν πως ο σύντροφός τους είναι ναρκισσιστής. Μόλις το καταλάβεις όμως θα πρέπει να τον παραπέμψεις σε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να πρόκειται για μία διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την σωστή καθοδήγηση.

Και αν πρόκειται για το αφεντικό σου; Το εργασιακό περιβάλλον, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι σε αυτό, αλλά και τα όνειρα που έχεις για την καριέρα σου επηρεάζουν πάρα πολύ την ψυχολογία σου. Αν είσαι καλή στην δουλειά σου, το αφεντικό νάρκισσος θα το καταλάβει αμέσως και είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο πως θα προσπαθήσει να σε υπονομεύσει. Ποια είναι η λύση; Προσπάθησε να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές μαζί του. Ως αφεντικό σου σίγουρα θα πρέπει να συνεργαστείτε κάποιες φορές, αλλά φρόντισε να διατηρήσεις στα τυπικά πλαίσια την σχέση σας. Πες του συγχαρητήρια όταν τα αξίζει, αλλά μέχρι εκεί.