Skip to main content

Σφίγγεις τα δόντια σου στον ύπνο; Υπάρχει λύση

από την Κατερίνα Πιπέρη

Η καθημερινότητα μου πλέον είναι πάρα πολύ έντονη. Τέρμα οι χαλαρές βόλτες, οι καφέδες και το κους κους με τις ώρες που έκανα με τις φίλες μου όσο ήμουν φοιτήτρια. Δεν λέω ήταν ένας πολύ όμορφος κύκλος που ολοκληρώθηκε για να ανοίξει ο επόμενος που είναι εξίσου εντυπωσιακός και γεμάτος νέα πράγματα που περιμένουν να τα ανακαλύψω. Όσο και να αγαπάς όμως αυτό που κάνεις, δεν παύει να υπάρχουν στιγμές που πιέζεσαι και κουράζεσαι πολύ, κάνεις και νιώθεις πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν τα καταλαβαίνεις καν. Κάτι παρόμοιο έπαθα και εγώ.

Μετά από μία πιεστική μέρα στο γραφείο, έφτασα κατάκοπη στο σπίτι και έκατσα επιτέλους για να φάω. Με το που κατεύθυνα όμως την πρώτη μπουκιά τροφής, που τόσο πολύ μου είχε λείψει μέσα στην μέρα, προς το στόμα μου συνειδητοποίησα πως ήταν αδύνατο να ανοίξω το στόμα μου. Όπως ήταν φυσιολογικό πανικοβλήθηκα.  Αφού ανέκτησα την ψυχραιμία και την ηρεμία μου το σαγόνι και το στόμα μου επανήρθαν στα φυσιολογικά τους και εγώ κατάφερα επιτέλους να φάω. Το συμβάν αυτό όμως τριβέλιζε για καιρό το μυαλό μου, αφού δεν ήξερα πώς να το εξηγήσω. Επειδή προσπαθώ να προσέχω όσο μπορώ τον εαυτό μου δεν το άφησα να περάσει έτσι και αποφάσισα να επισκεφτώ κάποιον γιατρό. Τι ανακάλυψα; Εγώ και άλλα 16% του πληθυσμού της χώρας μας σφίγγουν τα δόντια τους όταν νιώθουν πίεση ή όταν κοιμούνται χωρίς όμως να το συνειδητοποιούν, επειδή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το στρες που νιώθουν έστω και υποσυνείδητα.

Πόσο κακό είναι τα σφίγγεις τα δόντια σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που το κάνουν δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή ούτε σημασία, αλλά μήπως θα έπρεπε; Μπορεί να το κάνεις και εσύ χωρίς να το έχεις καν συνειδητοποιήσεις, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως η συνήθεια αυτή μπορεί να σου κοστίσει μέχρι και ένα από τα αγαπημένα σου δόντια, καθώς με το συνεχές σφίξιμο τα ούλα και τα κόκκαλα της γνάθου σου έρχονται αντιμέτωπα με μία πολύ μεγάλη πίεση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Σίγουρα, αυτό είναι μία ακραία περίπτωση, αλλά καλύτερα δεν είναι να προσέχουμε για να έχουμε;

Ευτυχώς, για όλους εμάς του αγχώδεις τύπους που σφίγγουμε τα δόντια μας υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ κακή συνήθεια.

Δες κι αυτό: Η διαφορά μεταξύ επιμονής και βλακείας

Ποια είναι η πρώτη; Το botox. Αν έψαχνες την κατάλληλη αφορμή για να κάνεις εκείνο το botox που τόσο ήθελες, τώρα την βρήκες. Μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους και να μην διαρκεί για πάντα, αλλά το botox πραγματικά μπορεί  να σε βοηθήσει, καθώς κάνει κάποια νεύρα να παραλύουν και να μην μπορείς όσο και να προσπαθείς να βάλεις τόση δύναμη στα δόντια σου που να προκαλέσεις πόνο.

Επίσης μπορεί να σε βοηθήσει ο βελονισμός, αφού βοηθά τους μύες και τα νεύρα σου να χαλαρώσουν πραγματικά πολύ και έτσι εξαφανίζεται η υπερβολική πίεση που νιώθεις έστω και υποσυνείδητα.

Η ψυχολογία. Πίσω από κάθε τι που κάνουμε όλοι μας θα υπάρχει και μία ψυχολογική θεωρία που να το εξηγεί. Με όποιον τρόπο και να επιλέγεις να πράττεις και να αποφασίζεις υπάρχει κάποιος λόγος από πίσω που εξηγεί την τακτική σου. Αν νιώθεις απέραντο στρες, το οποίο σε κάνει να σφίγγεις τα δόντια σου τόσο πολύ που να έχεις προκαλέσει πρόβλημα, ίσως θα έπρεπε να επισκεφτείς κάποιον ειδικό για να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Είναι πολύ πιθανό να σε ενοχλούν πολλά πράγματα στην δουλειά σου και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ή το επάγγελμα που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις να μην είναι το κατάλληλο τόσο για την προσωπικότητα όσο και για την υγεία σου.

Ακόμα και αν δεν θέλεις να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, αφού δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι μεγάλο ταμπού για κάποιους ανθρώπους, μπορείς να μιλήσεις σε κάποιο αγαπημένο σου άτομο που εμπιστεύεσαι και είναι καλός ακροατής. Πάρε την μαμά ή την κολλητή σου, πες της ποια τα θέματα που σε προβληματίζουν και προσπαθήστε μαζί να βρείτε λύση. Θα δεις που αμέσως θα νιώσεις καλύτερα. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζεις πως όσο μεγάλο και να είναι ένα θέμα που σε απασχολεί και σε βασανίζει όταν το μοιράζεσαι με άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν, αυτό ελαττώνεται και εσύ νιώθεις ξελαφρωμένη.