Skip to main content

Θέλεις να αποκτήσεις καλές συνήθειες; Ανακάλυψε τον τρόπο

από την Κατερίνα Πιπέρη

Λένε πως οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα. Αλλά τι γίνεται με τις νέες συνήθειες. Στα 20 σου περνάς μία δεκαετία που προσπαθείς να γνωρίσεις επί της ουσίας τον εαυτό σου, τις αξίες και τα όνειρα σου, προς τα πού θέλεις να οδηγήσεις την ζωή σου. Στα 30 σου έχεις ήδη καταλήξει στα παραπάνω, σωστά; Πολύ σωστά.

Το μυαλό και τα συναισθήματα σου όμως αλλάζουν όσο μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι, γίνεσαι καλύτερη. Χρόνο με τον χρόνο όμως εδραιώνονται μέσα σου ορισμένα πιστεύω, ορισμένες αξίες και σε ακολουθούν μέσα στο χρόνο. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να ξεχαστούν. Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα του αν μπορεί κάποιος να αντιστρέψει, να αλλάξει συνήθειες ή συμπεριφορές που υπάρχουν στον χαρακτήρα του εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους βασικό στοιχείο για την αλλαγή αυτή είναι  ποια είναι η ένταση της εκάστοτε συνήθειας. Επίσης για την δημιουργία νέων προτύπων συμπεριφοράς που στο μέλλον σκοπεύουν να γίνουν οι νέες σου συνήθειες είναι απαραίτητη η επανάληψη. Μόλις οι νευρικοί σου οδοί σταθεροποιηθούν τελείως θα είναι πολύ δύσκολο, να σπάσουν και να χάσεις κάποια από τις συνήθειες σου.

Έτσι αν σκοπεύεις να αλλάξεις κάποιες συνήθειες όπως το να αργείς συνεχώς στα ραντεβού σου ή να μην μπορείς να ξυπνάς με τίποτα το πρωί ή να μην ασκείσαι ούτε λίγο μπορούν να αλλάξουν αν υιοθετήσεις νέες συνήθειες και αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους για να το πετύχεις αυτό πρέπει να απευθύνεσαι στο εαυτό σου. Για παράδειγμα πριν πας για ύπνο πες: «Θα ξυπνήσω αύριο και δεν θα πατήσω την αναβολή στο ξυπνητήρι». Με αυτόν τον τρόπο στέλνεις τα μηνύματα που θέλεις στο υποσυνείδητο σου και επιτρέπεις στον εγκέφαλο σου να τα επεξεργαστεί.

Δες κι αυτό: "Ελένη": Τί φόρεσα την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Αυτή η τεχνική αυτοβελτίωσης μπορεί να αποδειχθεί επίσης πολύ χρήσιμη τόσο στην διαχείριση του άγχους όσο καις την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Ένα άλλο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις νέες συνήθειες που σου κάνουν καλό είναι να προσφέρεις στον εαυτό σου μικρές ανταμοιβές επιβράβευσης. Ουσιαστικά θα πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να απολαύσει μερικές από τις νίκες του. Αν όμως επιθυμείς να αποβάλεις την συνήθεια του να σκέφτεσαι αρνητικά θα πρέπει να καταβάλλεις περισσότερη προσπάθεια, αλλά και να είσαι περισσότερο υπομονετική με τον εαυτό σου. Θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένη, να έχεις υπομονή και πολύ επιμονή και να αποδεχτείς πως όλη η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο. Αλλά να είσαι σίγουρη πως αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου μπορείς να τα καταφέρεις.

Και αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάς ποτέ μα ποτέ είναι να μην πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου, αλλά και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Ξέχνα τους στόχους της νέας χρονιάς ή της νέας σεζόν, αφού ξέρεις από τώρα πως δεν πρόκειται να τους τηρήσεις. Αν’ αυτού επέλεξε μικρούς έξυπνους στόχους, που θα σε κάνουν καλύτερη.