Skip to main content

Θέλεις πετυχημένη καριέρα; Αρκούν 20 λεπτά!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Πλέον όλες μας λίγο ή πολύ έχουμε γίνει γυναίκες καριέρας! Σπουδάζεις, εκπαιδεύεσαι, ακολουθείς  όσο περισσότερο μπορείς τα όνειρα σου, καθώς γνωρίζεις πως με αυτό τον τρόπο μπορείς να γίνεις ευτυχισμένη. Αλλά ο κόσμος των επιχειρήσεων και της αγοράς γενικότερα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Που θέλω να καταλήξω;

Έστω ότι ψάχνεις δουλειά και ξαφνικά ανοίγει μία θέση την οποία δεν είχες φανταστεί ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα. Φτιάχνεις ένα τέλειο βιογραφικό, το στέλνεις και περιμένεις να χτυπήσει τηλέφωνο. Και το τηλέφωνο χτυπάει και σε καλούν για συνέντευξη. Δεν κοιμάσαι το βράδυ από την αγωνία σου, έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα τόσο για τις απαντήσεις που θα δώσεις όσο και για το σύνολο που θα φορέσεις και το πρωί νιώθεις πιο έτοιμη από ποτέ. Πηγαίνεις στην συνέντευξη και λίγες μέρες μετά περιμένεις ακόμα την απάντηση, η οποία έρχεται και δεν είναι ακριβώς αυτή που ονειρευόσουν και παρακαλούσες.

«Σας ευχαριστούμε πολύ, αλλά…»

Από αυτή την στιγμή και μετά έχεις στην διάθεση σου 20 ολόκληρα λεπτά. 20 λεπτά για να στεναχωρηθείς, να δακρύσεις ίσως, να ακούσεις καταθλιπτικά τραγούδια, αλλά μέχρι εκεί. Τώρα σταμάτα τα κλάματα, σήκω και προσπάθησε ξανά.

Μην ξεχνάς πως οι φαινομενικές αποτυχίες σου έρχονται στην ζωή σου για να σε διαμορφώσουν, αλλά και να σε επηρεάσουν! Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζεις. Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να πέφτει πάνω σε έναν ψηλό τοίχο, αλλά να θυμάσαι πάντα πως οι τοίχοι βρίσκονται μπροστά μας για να μας εμποδίσουν να κάνουμε κάτι. Βρίσκονται μπροστά μας για να μας δείξουν πως δεν θελήσαμε ή δεν προσπαθήσαμε αρκετά πολύ για κάτι.

Οι «αποτυχίες» σου σε καθορίζουν αλλά μπορείς να ελέγξεις εσύ προς τα που θα σε πάνε και τι είδους άνθρωπος θα γίνεις. Κανείς δεν τις απολαμβάνεις, αλλά αν σκέφτεσαι πως όλες οι πόρτες θα σου ανοίξουν διάπλατα και όλοι οι τοίχοι θα είναι πεσμένοι για εσένα είναι τουλάχιστον ουτοπικό. Σαφώς και θα υπάρξουν δυσκολίες. Μάλιστα θα υπάρξουν περισσότερες δυσκολίες. Θα έρθουν όμως και ευχάριστα νέα τα οποία θα επισκιάσουν ότι αρνητικό σου έχει συμβεί και θα σου χαρίσουν ένα διάπλατο χαμόγελο.

Έτσι σου προτείνω μερικούς απλούς τρόπους τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το 20λεπτο που διαθέτεις  για να θρηνήσεις την χαμένη δουλειά μέχρι να επιστρέψεις στα κανονικά σου και να συνεχίσεις τον αγώνα!

  • Κάλεσε την αγαπημένη σου φίλη για να μοιραστείς τα νέα. Αυτή την στιγμή χρειάζεσαι υποστήριξη και να επικοινωνείς με άτομα που σε αγαπούν και σε καταλαβαίνουν.
  • Σκέψου γιατί δεν σε επέλεξαν! Μήπως έκανες κάποιο λάθος, το οποίο μπορείς να αλλάξεις την επόμενη φορά; Μήπως τελικά δεν ήσουν και τόσο κατάλληλη για την συγκεκριμένη θέση; Κάνε μία ειλικρινής αυτοκριτική, θα σε βοηθήσει πολύ.
  • Αν δεν μπορείς να εκφραστείς με λέξεις, γράψε. Γράψε σε ένα χαρτί πως νιώθεις. Θα απελευθερωθείς περισσότερο από ότι νομίζεις.
  • Διέγραψε τα πάντα. Όχι την εμπειρία. Αυτή κράτα την ως μάθημα για το μέλλον. Αλλά δεν χρειάζεται να βλέπεις το email απόρριψης κάθε φορά που θα ανοίγεις τα μηνύματα σου.