Skip to main content

Το παιδί μου δε διαβάζει. Τι να κάνω;

από τη Φαίη Φιλιπποπούλου

"Κυνηγάς" το παιδί σου κάθε απόγευμα για να διαβάσει και εκείνο κλαίει και διαμαρτύρεται ότι βαριέται ή ότι θέλει να δει την αγαπημένη του σειρά στην τηλεόραση; Σου έχει παραπονεθεί η δασκάλα του ότι δεν μελετάει όσο θα έπρεπε; Μην τρομάζεις, και εσύ κάποτε ήσουν στην θέση του και ζητούσες κατανόηση από τους δικούς σου γονείς. Είναι λογικό να γυρίζει κουρασμένο από το σχολείο και να θέλει να χαλαρώσει κάποιες ώρες. Δείξε στο παιδί σου τον σεβασμό που χρειάζεσαι και εσύ από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν γυρίζεις κουρασμένη από την δουλεία σου.

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι οι βάσεις στο περιβόητο θέμα του διαβάσματος πρέπει να μπουν από την Α’ δημοτικού. Πρέπει να μάθεις στο παιδί σου να έχει το πρόγραμμά του. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό πρέπει να το σέβεται όλη η οικογένεια. Κάθισε και συζήτησε μαζί του  ποια είναι η ιδανική ώρα για να μελετήσει τα μαθήματα του. Σίγουρα, θα σε προλάβω εγώ, αυτή η ώρα δεν είναι  αμέσως μόλις γυρίσει από το σχολείο  ή όταν στην τηλεόραση παίζει η αγαπημένη του σειρά. Καλό θα ήταν, όταν το παιδί ξεκινήσει το δημοτικό  να υπάρχει ένας χώρος μέσα στο δωμάτιο του που να μπορεί εκεί να διαβάζει  και να μην κάθεται να κάνει τα μαθήματα του, για παράδειγμα, στο τραπέζι της κουζίνας που η προσοχή του μπορεί να διασπαστεί από διάφορα ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, παρότρυνε το να κάνει μικρά διαλείμματα έτσι ώστε να ξεκουράζεται. Φρόντισε όμως εκείνη την ώρα η τηλεόραση να είναι κλειστή. Συμβούλεψε το να ξεκινήσει από το περισσότερο «βαρετό» μάθημα  και να αφήσει για το τέλος το αγαπημένο του. Τόνισε του πως σε ότι χρειαστεί  βοήθεια, μπορεί να σε φωνάξει για να το διαβάσετε μαζί. Προσπάθησε όμως, να καταλάβει ότι η μελέτη των μαθημάτων του είναι  αποκλειστικά δική του ευθύνη. Βέβαια αυτό εξαρτάται  και από την ηλικία αλλά και την τάξη στην οποία φοιτά το παιδί.

Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν επιφέρουν αποτέλεσμα, άφησε το παιδί να πάει μια μέρα αδιάβαστο στο σχολείο  και να υποστεί τις «συνέπειες». Βασική προϋπόθεση για την ενέργεια αυτή , είναι να έχεις ενημερώσει τον δάσκαλο. Πάντως μην ξεχνάς να επιβραβεύεις το παιδί σου ακόμα και αν αυτό διαβάζει την 1 από τις 2 ώρες που εσύ θα επιθυμούσες. Σιγά-σιγά θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Φαίη Φιλιπποπούλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com