Skip to main content

Αχ, αυτά τα μοναχοπαίδια! Μύθοι & αλήθειες

από την Κατερίνα Πιπέρη

Ανήκω στην κατηγορία των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια. Ναι, είμαι μοναχοπαίδι. Μεγαλώνοντας συχνά είχα να αντιμετωπίσω περίεργες αντιδράσεις ή σχόλια, όταν οι άνθρωποι άκουγαν πως είμαι μοναχοπαίδι. «Ααα, δηλαδή είναι πολύ καλομαθημένη», «είσαι εγωίστρια ε; τα θέλεις όλα δικά σου;», «και με ποιον έπαιζες όταν ήσουν μικρή;».

Μπορεί να είμαι μοναχοπαίδι, αλλά δεν είμαι ούτε κακομαθημένη, ούτε εγωίστρια και μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι, παιχνίδια, σκέψεις ή συναισθήματα, ενώ όταν ήμουν μικροί είχα και έχω αγαπημένους φίλους και ξαδέρφια για συντροφιά.

Τα μοναχοπαίδια δεν είναι μία ειδική κατηγορία παιδιών, απλώς έτυχε να μην έχουν αδέρφια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μοναχοπαίδια;

 1. Δεν είναι κάτι παράξενο

Ο μύθος για το «ιδιόμορφο» μοναχοπαίδι δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν ένας ψυχολόγος παρακολούθησε περισσότερα από 100 παιδιά, εκ των οποίων μόνο τα 46 ήταν μοναχοπαίδια και έβγαλε το συμπέρασμα πως ήταν άσχημα, χαζά και είχαν πολύ άσχημη συμπεριφορά. Άουτς, αυτό πόνεσε λιγάκι. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας έχουμε κάποιοι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάποιες παραξενιές, κάποια ταλέντα. Και αυτό δεν σχετίζετε με το αν έχουμε αδέρφια.

 1. Δεν είναι κακομαθημένα

Πολλοί ψυχολόγοι έχουν ισχυριστεί πως το να έχει μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς αδέρφια, δεν το κάνει αυτομάτως κακομαθημένο. Σύμφωνα με μία έρευνα, πάνω από το 59% των γονιών που συμμετείχαν παραδέχτηκαν πως κακομαθαίνουν τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως με το πόσα έχουν. Συνεπώς, η ευθύνη είναι ξεκάθαρα γονική.

 1. Πιέζουν πολύ τον εαυτό τους

Μοναχοπαίδια έχουν εξομολογηθεί πως ενώ δεν υπήρχε ιδιαίτερη πίεση από τους γονείς τους, μόνα τους έβαζαν υψηλούς στόχους και πίεζαν πολύ τον εαυτό τους για να τους πετύχουν. Η πίεση βέβαια κάποιες φορές αποδίδει. Υπάρχει έρευνα που δείχνει πως τα μοναχοπαίδια έχουν ένα πνευματικό πλεονέκτημα και υψηλότερο IQ.

 1. Προτιμούν να ενεργούν με τον δικό τους τρόπο

Οκ, ξέρουν να μοιράζονται αλλά έχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Επειδή δεν έχουν μεγαλώσει με αδέρφια, έχουν συνηθίσει να οργανώνουν το δωμάτιο, τα ντουλάπια, τα ρούχα τους χωρίς να υπάρχει κάποιος που να τα ανακατεύει.

Δες κι αυτό: Γυναικεία μυστικά για να νιώσεις αμέσως καλύτερα!

 1. Διασκεδάζουν με την παρέα των ενηλίκων

Όταν τα άλλα παιδιά παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση μαζί με τα αδέρφια τους σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα μοναχοπαίδια κάθονται στο τραπέζι των μεγάλων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Κοινωνικοποιούνται, κάτι που τους βοηθά στο σχολείο και αργότερα στην εργασία τους.

 1. Δεν είναι μοναχικοί

Τα μοναχοπαίδια έχουν φίλους, όπως ακριβώς και τα παιδιά με αδέρφια. Μάλιστα, τα μοναχοπαίδια εστιάζουν περισσότερο στην φιλία και είναι πιο πιστά.

 1. …αλλά χρειάζονται χρόνο μόνοι τους

Μπορεί να απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους και να την αποζητούν, αλλά χρειάζονται και χρόνο με τον εαυτό τους. Τα μοναχοπαίδια είναι πιο εσωστρεφείς άτομα , γιατί έχουν περάσει πολύ χρόνο μόνα τους. Αυτό τους έχει δώσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Γνωρίζουν να απολαμβάνουν την παρέα του ίδιου τους του εαυτού.

 1. Δεν τους αρέσει να διαπληκτίζονται

Τα μοναχοπαίδια δεν έχουν συνηθίσει να μαλώνουν καθημερινά με τα αδέρφια τους. Έτσι, νιώθουν αρκετά άβολα όταν βρεθούν σε κάποιο τσακωμό.

 1. Είναι πολύ ευαίσθητα

Τα μοναχοπαίδια συνδέονται πολύ με τα συναισθήματα τους, και αφού δεν έχουν πειράγματα από τα αδέρφια τους, πολλές φορές αντιδρούν υπερβολικά αν νιώσουν πως κάποιος τους κριτικάρει ή είναι θυμωμένος. Το γεγονός αυτό βέβαια τους κάνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συναισθήματα των άλλων.

 1. Απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα

Σε έναν κόσμο που ποστάρει κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους στο ίντερνετ, τα μοναχοπαίδια θα σκεφτούν διπλά για να ανεβάσουν μία φωτογραφία στο instagram. Απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα τους, αφού έχουν περάσει όλα τους τα χρόνια να είναι το επίκεντρο στο σπίτι και στους γονείς. Έτσι, δεν θέλουν να γίνουν το επίκεντρο και στο κόσμο του ίντερνετ.

 1. Γίνονται ντροπαλά όταν βρίσκονται με πολύ κόσμο

Όσο και να απολαμβάνουν να μιλάνε με κάθε άτομο της παρέας ξεχωριστά, ως μοναχοπαίδι μπορεί να είναι πολύ ντροπαλό και ήσυχο σε μία μεγάλη παρέα. Δεν είναι ότι σνομπάρουν κάποιον, απλώς δεν έχουν συνηθίσει με τόσο κόσμο.

 1. Ανησυχούν που οι γονείς τους μεγαλώνουν

Τα  αδέρφια μπορούν να μοιραστούν τον φόβο ή τον πόνο του αποχωρισμού του γονιού, το μοναχοπαίδι όμως πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνο του.

 1. Έχουν πολύ στενή σχέση με τους γονείς τους

Και τώρα θα αναρωτηθούμε, ποιος δεν έχει πολύ στενή σχέση με τους γονείς του; Τα μοναχοπαίδια έχουν μεγαλώσει με τους γονείς τους και έχουν περάσει παραπάνω χρόνο μαζί τους, Αυτό σημαίνει πως απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί τους.