Skip to main content

Βρες το δικό σου προορισμό χωρίς ταξιδιωτικό οδηγό

από τη Σοφία Σολδάτου

Οφείλω να είμαι ειλικρινής εξ’ αρχής. Στο κείμενο αυτό δε θα διαβάσετε πού να φάτε, πού να πιείτε ή πού να μείνετε στη Σίφνο καθώς πιστεύω πως αυτές οι απόψεις είναι καθαρά υποκειμενικές.

Είμαι η Σοφία και πάντα έλεγα «σαν τον τόπο σου, τίποτε ομορφότερο» και σίγουρα αυτό ισχύει αν έχεις μεγαλώσει στη πανέμορφη Λευκάδα.

Βέβαια νομίζω ότι κάποτε φθάνει αυτή η στιγμή που ένας προορισμός θα σε «τραβήξει» με ένα μοναδικό τρόπο και θα θες να γυρνάς πάντα εκεί.

Στη δική μου περίπτωση η Σίφνος έχει γίνει θα λέγαμε το δεύτερο σπίτι μου, καθώς έρχομαι τα τελευταία 5 χρόνια και ποτέ δεν έχω συμβουλευτεί ταξιδιωτικό οδηγό. Συνήθως προτιμώ τον Σεπτέμβριο διότι έχει λιγότερο κόσμο και εξάλλου ποτέ δεν ήμουν του γκρουπ «διακοπές και άδεια οπωσδήποτε το 15Αύγουστο» ακόμα και αν η μητέρα μου συνέχεια έλεγε στο τηλέφωνο την κλασική ατάκα «και πώς θα περάσεις με τέτοια ζέστη τον Αύγουστο στην Αθήνα;».

Η Σίφνος λοιπόν, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Εγώ θα έλεγα κρυφές ομορφιές που πρέπει να ανακαλύψεις και να μην μείνεις μόνο στο πολυφημισμένο «Στενό» της Απολλωνίας και στις Καμάρες που είναι και το λιμάνι.

- Πάντα πηγαίνω βόλτα μέχρι τη Χερρόνησο, στο βορειότερο άκρο του νησιού για να φάω φρέσκο ψάρι.

- Αν πάλι ψάχνεις μέρος για να παντρευτείς, τότε μια βόλτα στη Χρυσοπηγή θα σε πείσει καθώς η εκκλησία βρίσκεται πάνω σε βράχια που μοιάζουν σαν προέκταση ενός άκρου του νησιού και ο αέρας έχει μια ξεχωριστή αύρα εκεί επάνω. Εγώ σίγουρα πάντως αν ήθελα να φορέσω νυφικό και έψαχνα εκκλησία, θα ήμουν ανάμεσα στη Χρυσοπηγή και στην εκκλησία Επτά Μάρτυρες στο Κάστρο.

- Και τώρα που είπα Κάστρο, εκεί  θα δεις τους βέρους Σιφνιούς, το απροσπέλαστο μέρος της Σίφνου όπως αποκαλώ εγώ, όπου ακόμη οι ντόπιοι κρατάνε καλά «οχυρωμένο» ενάντια σε ξένους εισβολείς που αναζητούν έστω και μερικά στρέμματα για να χτίσουν. Ίσως για αυτό να είναι και τόσο όμορφο το Κάστρο, γιατί έχει κρατήσει «χαρακτήρα».

- Ένα ακόμη μέρος αρκετά ξεχωριστό για εμένα είναι ο Αρτεμώνας, εκεί όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Τσελεμεντέ και γίνονται ωραία πανηγύρια. Αυτά δεν πρέπει να τα χάνεις. Ειδικά αν σου αρέσει ο παραδοσιακός χορός και οι ντόπιες νοστιμιές, έλα να κάνουμε παρέα!

- Για μπάνιο μένω πάντα στον Πλατύ Γιαλό, διότι τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά ήσυχα και ο βυθός της συγκεκριμένης παραλίας είναι γεμάτος κοχύλια και αστερίες. Για αυτό πριν έρθω στη Σίφνο, εφοδιάζομαι πρώτα με τα απαραίτητα. Βατραχοπέδιλα, μάσκα και αποχή (αυτές τις παιδικές εννοώ) για να μπορώ να βουτάω μέχρι εκεί που αντέχω. Έτσι όταν γυρίζω στην Αθήνα, εκτός από το μέλι Σίφνου, τη μυζήθρα και πολλά άλλα καλούδια, κουβαλάω πάντα όλα όσα έχω μαζέψει από το βυθό και γεμίζω ένα γυάλινο βάζο το οποίο μου θυμίζει πάντα αυτή τη θάλασσα.

Τι άλλο έχει η Σίφνος; Πολλούς Αθηναίους φυσικά.

Φέτος γνώρισα ένα ζευγάρι, γύρω στα 45, οι οποίοι μου είπαν πως δεν άντεχαν άλλο τη ζωή στην Αθήνα και ερωτεύτηκαν το νησί για αυτό ήρθαν μόνιμα. Έτσι άνοιξαν ένα μικρό μαγαζί στις Καμάρες με τοπικά προϊόντα και όχι μόνο. Όταν τους ρώτησα πώς είναι να ζεις μόνιμα σε ένα νησί χωρίς αεροδρόμιο και νοσοκομείο, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, μου απάντησαν «απ’ όταν ήρθαμε εδώ δε χρειαστήκαμε κανένα γιατρό γιατί πολύ απλά είμαστε ήρεμοι, η ζωή μας κυλά χωρίς άγχος και η υγεία μας είναι στα καλύτερα της».

Για κάποιους αυτά είναι τα δικά τους #Steps to Happiness και δεν μπορεί κανείς να τα κρίνει. Η ευτυχία άλλωστε ορίζεται διαφορετικά για το καθένα και πολύ χαίρομαι για αυτό. Η Σίφνος είναι ένα δικό μου #Step to Happiness που με βοηθά να ηρεμώ, να σκέφτομαι τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, και φυσικά πώς να γίνομαι ολοένα και πιο χαρούμενη μέσα από τις επιλογές μου.

Για αυτό ψάξε και βρες αυτό τον προορισμό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, όπου και αν είναι αυτός!