Skip to main content

8 λόγοι (που δεν περιμένεις) για να ελαττώσεις την ζάχαρη

από την Κατερίνα Πιπέρη

Η ζάχαρη βρίσκεται παντού στο φαγητό σου, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι. Από τα δημητριακά που τρως το πρωί με το γάλα σου μέχρι την κέτσαπ που τρως μαζί με τις τηγανητές πατάτες. Με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος αυτή την εποχή, όπως η χοληστερίνη ή η παχυσαρκία, η ζάχαρη έχει γίνει ο Νο1 εχθρός μας. Μάλιστα όλοι μας θα πρέπει να μειώσουμε την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης τουλάχιστον στο 10% και όχι για να χάσουμε κιλά.

Γιατί όμως κάνει τόσο κακό η ζάχαρη; Στην ακατέργαστη μορφή της είναι σχεδόν αβλαβής, ακόμα και απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με την μορφή της φρουκτόζης ή της λακτόζης. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν προσθέτουμε ζάχαρη στην επεξεργασία των τροφίμων, ώστε αυτά να έχουν πιο έντονη γεύση, υφή και χρώμα. Κάθε φορά που τρώτε όλες αυτέ στις κενές από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θερμίδες υπάρχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σας με την πιο προφανή να είναι η αύξηση του βάρους. Αυτού του είδους η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, λειτουργεί αρνητικά για τον μεταβολισμό και προκαλεί την εμφάνιση λίπους. Όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να μειώσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας.

Ποιοι είναι όμως οι πιο βασικοί λόγοι, εκτός από το χάσιμο κιλών;

1. Χαμηλώνει την πίεση στο αίμα

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους πιο συχνούς κίνδυνους που θα έχετε να αντιμετωπίσετε αν συνεχίσετε να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και όχι μόνο. Η παθολογική αυτή ασθένεια αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για να προκληθεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει το φόρτο εργασίας της καρδιάς και των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο όλο κυκλοφορικό σύστημα. Όλη αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική βλάβη, αρτηριακή νόσο και άλλες σοβαρές στεφανιαίες παθήσεις.

2. Προκαλεί προβλήματα με την χοληστερίνη

Η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη κάνουν την κακή χοληστερίνη να είναι σε υψηλά επίπεδα. Η κακή χοληστερόλη και τα λίπη του αίματος φράζουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις.

Δες κι αυτό: Η νέα μου διατροφή για το φθινόπωρο

3. Κάνει κακό στον εγκέφαλο σας

Είναι σίγουρο πως έχετε ακούσει πως η επεξεργασμένη ζάχαρη κάνει κακό στα δόντια σας και συγκεκριμένα στο σμάλτο τους. Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αυτού του είδους η ζάχαρη κάνει πολύ κακό και στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη μνήμη και την ανταπόκριση.

4. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε Alzheimer

5. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα ζάχαρα μειώνει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας  που προέρχεται από εγκεφάλους , η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες μνήμες και να θυμάται το παρελθόν. Τα επίπεδα της  είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε άτομα με μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης (διαβητικούς και προ-διαβητικούς) και το γεγονός αυτό έχει συνδεθεί με άνοια και νόσο του Alzheimer.

6. Και κατάθλιψη

Σε μία έρευνα που έγινε πρόσφατα, αποδείχθηκε πως οι ενήλικες που έπασχαν από κατάθλιψη συνήθιζαν να πίνουν τον καφέ και το τσάι τους με αρκετή ποσότητα ζάχαρης. Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, ο εγκέφαλος εξαρτάται από κάποιες χημικές ουσίες όπως η γλυκόζη και η ινσουλίνη. Όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο σώμα, η ινσουλίνη ανοίγει τις πόρτες για να την αφήσει να μπει μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο, όταν ο εγκέφαλός σας βιώνει συνεχώς την εισβολή της ζάχαρης στον οργανισμό, η ινσουλίνη γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε κατάθλιψη και άγχος.

7. Έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε διαβήτη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η  κατανάλωση ενός έως δύο (ή περισσότερων) ζαχαρούχων ποτών καθημερινά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 26%. Λόγω της υψηλής αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η φρουκτόζη, η γλυκόζη και άλλες μορφές ζάχαρης δεν μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα και να «κολλήσουν» στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η υψηλή ποσότητα ζάκχαρου στο αίμα οδηγεί σε προ-διαβήτη και τελικά στην απειλή του πραγματικού διαβήτη.

8. Και μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσετε μερικές μορφές καρκίνου

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα 100% σίγουροι πως η επεξεργασμένη ζάχαρη οφείλεται για την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνων, είναι σχεδόν σίγουρο πως σχετίζετε άμεση με την εμφάνιση καρκίνων όπως εκείνος στο πάγκρεας