Skip to main content

Ακμή: Θεραπεύεται από τη διατροφή;

από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη

Η ακμή είναι ένα δερματολογικό νόσημα που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, ορμονικούς και ενδοκρινικούς παράγοντες, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και τον τρόπο ζωής. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται το άγχος, η διατροφή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η «κακή» καθημερινή φροντίδα του δέρματος.

Η θεραπεία της ακμής είναι μακροχρόνια και συνήθως δύσκολο να επιτευχθεί. Το καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα θα το πετύχεις αν πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή τηρηθεί και ένα κατάλληλο διαιτολόγιο.

Τρόφιμα στα οποία πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή και να μειώσεις την κατανάλωσή τους είναι:

  • Τα γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες  και όλα τα γλυκά που τις περιέχουν, καθώς και η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Καταλαβαίνεις όμως  ότι η κατηγορία των γαλακτοκομικών είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική ομάδα τροφίμων και δεν θα πρέπει να την αποκλείσεις τελείως από το διαιτολόγιό σου, απλά θα μπορούσες σε περιόδους εξάρσεων να ελαττώσεις την κατανάλωσή τους.
  •  Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο:Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά,την άσπρη ζάχαρη,όπως επίσης το άσπρο ρύζι και τις πατάτες (ιδαιίτερα τις ψητές) και είναι καλό να αποφεύγονται οι έτοιμοι χυμοί φρούτων ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.
  • Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food):Φαγητά που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος (όπως π.χ. γύρος),σνίτσελ, φαγητά με κρέμες γάλακτος κ.ά.

Τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να καταναλώνεις είναι:

  • Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.Τρόφιμα όπως, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες, τα άπαχα κρεατικά,το ψάρι,το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως καθώς μειώνουν και τις φλεγμονές, όπως Η παραπάνω κατηγορία τροφίμων, που θα πρέπει ουσιαστικά να αποτελεί και τη βάση της διατροφής ενός ατόμου με ακμή, είναι πλούσια και σε ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Ε και C, που σύμφωνα με έρευνες δρα ευεργετικά κατά της ακμής.

Η Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος