Skip to main content

Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να πίνεις νερό

από τη Χριστίνα Γκαραγκούνη

Το νερό είναι το συστατικό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (60%) στο σώμα μας με βασικό ρόλο τη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης. Χαρακτηρίζεται ως το συστατικό επιβίωσης, αν σκεφτούμε ότι σε λίγες ημέρες η έλλειψή του μπορεί να αποβεί μοιραία. ειδικά σε θερμό περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν πολύπλοκοι μηχανισμοί ρύθμισης των επιπέδων νερού στο σώμα.

Οι σημαντικότερες βιολογικές του δράσεις είναι:

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω του μηχανισμού έκκρισης ιδρώτα.

Απαραίτητο για τις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων, συμμετέχοντας στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.

Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Η απώλεια νερού της τάξης 1-2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία συγκέντρωσης.

Δες κι αυτό: Μυστικά και Ψέματα. Πώς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης (Μέρος Α')

Βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία πέψης ή και να οδηγήσουν σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας

Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης και της λειτουργίας της καρδιάς.

Προστατεύει τις αρθρώσεις και είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών.

Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος

Η  ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η συνολική πρόσληψη νερού συνυπολογίζεται από την πρόσληψη πόσιμου νερού και το νερό από τα αφεψήματα σε ποσοστό 80% και από το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα σε ποσοστό 20%.

Οι συστάσεις πρόσληψης νερού συνίστανται στις συστάσεις επαρκής πρόσληψης 2-4 λίτρων/μέρα και συγκεκριμένα όχι αποκλειστικά στην πρόσληψη νερού αλλά προσλαμβανόμενων υγρών. Στην κάλυψη αυτών των αναγκών συμμετέχουν εκτός από το νερό, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή υγρών που προσθέτουν περιττές θερμίδες κυρίως από ζάχαρη όπως είναι οι χυμοί εμπορίου και τα αναψυκτικά. Η επιλογή ενός φυσικού χυμού με ποικιλία πολύχρωμων φρούτων μπορεί να καλύψει δύο ανάγκες, τόσο υδάτωσης όσο και πρόσληψης περισσότερων βιταμινών. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο  η δίψα να αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές. Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης. Συνεπώς, πίνουμε υγρά τακτικά, ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!

Χριστίνα Γκαραγκούνη, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος