Skip to main content

Δυσανεξία στη γλουτένη: Γνωρίζεις τι είναι;

από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη

Τα τελευταία χρόνια θα έχεις προσέξει στα supermarkets και στα αρτοποιεία προϊόντα χωρίς γλουτένη. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο food trend που μόλις κυκλοφόρησε αντιθέτως μιλάμε για ένα μεγάλο θέμα που λειτούργησε υπέρ του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικότερα της κοιλιακής περιοχής!

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία προκαλεί μία αυτοάνοση αντίδραση στο έντερο και οδηγεί σε κοιλιοκάκη. Μία δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η μόνη θεραπεία είναι αυτή η αυστηρή δίαιτα, η οποία αν ακολουθηθεί προσεκτικά η εντερική βλάβη θα θεραπευτεί με αργό ρυθμό. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι έχουν βγάλει την γλουτένη από τη ζωή τους ως μέρος μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Τρόφιμα που θεωρούνται "απαγορευτικά" για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι, τα ζυμαρικά, τα παξιμάδια, οι ξηροί καρποί. 

Ωστόσο, πλέον είναι πολύ εύκολο να προμηθευτείς ψωμί,ζυμαρικά και άλλες βασικές τροφές χωρίς γλουτένη εφόσον πλέον κυκλοφορούν ευρέως τέτοια προϊόντα super markets,σε αρτοποιεία και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Η Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος