Skip to main content

Φράουλα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο σου φρούτο

από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη

Η φράουλα προήλθε από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα και στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστή είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις, δασώδεις και ημι-δασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, γλυκός και πολύ νόστιμος. Οι φράουλες έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, ζουμερή υφή, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμές είτε να χρησιμοποιηθούν για μαρμελάδες, ζελέδες, επιδόρπια και αρώματα τροφίμων. 

Διατροφική αξία μιας κούπας φράουλες

Θερμίδες (1 κούπα): 43kcal
Βιταμίνη C: 81,65mg
Βιταμίνη Κ: 20,16mcg
Mαγγάνιο: 0,42mg
Φυτικές Ίνες: 3,31γρ

Θρεπτικά συστατικά της φράουλας

Η φράουλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Περιέχει:

  • βιταμίνη Α (βιταμίνη με ισχυρά αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας και του υγιούς δέρματος)
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Β (είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού)
  • βιταμίνη C (είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος)
  • σημαντικές ποσότητες μαγγανίου (ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για πολλές διαδικασίες στο σώμα)
  • σημαντικές ποσότητες καλίου (μέταλλο που εμπλέκεται σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης)
  • σίδηρο (απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό μας, καθώς μεταφέρει το οξυγόνο με το αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος),
  • φυλλικό οξύ (σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων)
  • φυτικές ίνες (είναι σημαντικές για τη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και για την βελτίωση της πεπτικής υγείας)

Οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση φράουλας

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητά σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που τους χαρίζουν το κόκκινο χρώμα), καθώς και της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες Α και C. Επιπλέον,η κατανάλωσή τους βοηθά στη βελτίωση των φλεγμονωδών προβλημάτων όπως ελκώδους κολίτιδας, νόσου του Crohn, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης,βοηθά σημαντικά στην αποβολή τοξινών,στη μείωση του οξειδωτικόυ στρες, και μπορεί να βελτιώσειτο λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος. Τέλος, οι φράουλες είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Συμπερασματικά, οι φράουλες λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και φυτικές ενώσεις συμβάλουν θετικά στην υγεία μας, γι’αυτό και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Η Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Fb: Δια τροφήν- Διατροφολογικό Κέντρο