Skip to main content

Κάνεις διατροφή; Βρήκαμε το λόγο που δε χάνεις βάρος

από την Κατερίνα Πιπέρη

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι καθόλου εύκολο να χάσεις βάρος πολλές φορές ακόμα και όταν ακολουθείς κατά γράμμα την διατροφή που σου έχει διαμορφώσει ο διατροφολόγος σου. Δεν έχεις ακούσει κάποιες γυναίκες που κάνουν παράπονα πως ενώ δεν τρώνε ή δεν ξεφεύγουν καθόλου από την διατροφή τους, δεν καταφέρνουν να χάσουν ούτε γραμμάριο; Ξέρω, πιστεύεις και εσύ πως απλά λένε ψέματα και δεν χάνουν κιλά επειδή τρώνε κρυφά κρέπες και σοκολάτες. Εντάξει, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που πολύ συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψιν, ο οποίο εκτός του ότι καταβάλει την ψυχολογική μας υγεία δεν μας αφήνει να χάσουμε και τα πολυπόθητα κιλά που επιθυμούμε. Ποιος είναι αυτός;

Το στρες.

Μην ανησυχείς έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να το συνειδητοποιήσεις. Αν κάνεις την καλύτερη προσπάθεια που μπορείς, αλλά δεν καταφέρνεις να χάσεις βάρος και έχεις αποκλείσει κάποιες άλλες παραμέτρους όπως τα παθολογικά αίτια, θα πρέπει να σκεφτείς και το άγχος. Όταν θα καταφέρεις να χαλαρώσεις, να συνεχίσεις την διατροφή σου αλλά να αλλάξεις μερικές τοξικές συνήθειες όπως η έλλειψη ύπνου, το υπερβολικό άγχος ή η παντελής έλλειψη γυμναστικής από την καθημερινότητα σου, αμέσως θα δεις αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία σου.

Όταν είσαι αγχωμένη, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία για σένα. Ούτε καν το σώμα σου. Κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, ενώ τα επίπεδα άγχους σου εκείνη την περίοδο έχουν φτάσει κορυφή για διάφορους λόγους είναι σαν να προσπαθείς να τρέξεις μαραθώνιο κάνοντας κουτσό. Σαφώς και δεν γίνεται. Το άγχος κρατά απασχολημένο το σώμα και το μυαλό σου και δεν του επιτρέπει να σκεφτεί τίποτα άλλο, ούτε την διατροφή ούτε το υπέροχο κορμί για την παραλία που προσπαθείς να αποκτήσεις.

Αρχικά το άγχος κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο δύσκολα. Καταναλώνει όλη μας την ενέργεια μέσα στην ημέρα και έτσι δεν μένει τίποτα για την έρμη την διατροφή μας. Συν του ότι έχεις και πολύ λιγότερο χρόνο να ασχοληθείς με το μαγείρεμα υγιεινών τροφών ή την προπόνηση όταν οι μέρες σου είναι γεμάτες από στρεσογόνες καταστάσεις. Νιώθεις ακόμα περισσότερο κουρασμένη λόγω άγχους, κοιμάσαι και μετά αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο και μετανιώνεις που δεν πήγες για προπόνηση. Ναι, κάπου εδώ ο φαύλος κύκλος ξεκινάει.

Το άγχος επίσης κοντρολάρει σε μεγάλο βαθμό την αυτοσυγκράτηση σου. Πόσος κόσμος τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητό απλά και μόνο επειδή νιώθει άγχος; Πολλοί. Πάρα πολλοί. Και σε αυτή την περίπτωση το άγχος σου καταναλώνει άπειρη ενέργεια και δεν σε αφήνει να σκεφτείς τίποτα άλλο.

Πως θα το αντιμετωπίσεις;

Παραδέξου πως είσαι αγχωμένη! Αν δεν παραδεχτείς μία κατάσταση δεν θα μπορέσεις και να την αντιμετωπίσεις. Μόλις κατανοήσεις πως το άγχος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας από την ζωή και την καθημερινότητα σου θα βρεις νέους τρόπους για να το διαχειριστείς.

Την στιγμή που θα το συνειδητοποιήσεις βέβαια δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές και να ξεκινήσεις σκληρές προπονήσεις και αυστηρή δίαιτα. Θα πρέπει να κατανοήσεις τους λόγους που σου προκαλούν τόσο μεγάλο άγχος, αλλά και τις αιτίες. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να μηδενίσεις το κοντέρ και να ξεκινήσεις μία νέα καθημερινότητα, μία νέα ζωή. Να είσαι σίγουρη πως θα νιώσεις πολύ μεγάλη ανακούφιση, σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω σου.

Δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι για το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά σου. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Δεν είσαι απλά ένας αριθμός, ούτε ένα νούμερο ρούχο. Είσαι άνθρωπος που έχει ανάγκες, πάθη, αδυναμίας, συναισθήματα. Και ναι κάποιες φορές δεν θέλεις να αγχωθείς που μία κρέπα ισούται με κάποιες ώρες στον διάδρομο, θέλεις να την φας και να την ευχαριστηθείς. Μην νιώθεις τύψεις επειδή έφαγες κάτι που θέλησες πολύ και μην αγχώνεσαι για τις θερμίδες που μόλις πήρες. Σίγουρα δεν θα τρως συνέχεια κρέπες, μακαρόνια, burger και γενικά τροφές που σου προσφέρουν «κακά λιπαρά» και θερμίδες. Μία φορά στο τόσο βέβαια δεν πειράζει να κάνεις και μία μικρή ατασθαλία.

Προσπάθησε να ξεκινάς και να τελειώνεις την ημέρα σου με πράγματα και δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις ήρεμη. Ξύπνα με το αγαπημένο σου τραγούδι, φάε ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό, κάνε ένα αναζωογονητικό ντουζ και φόρεσε κόκκινο κραγιόν για να σου φτιάξει η διάθεση. Το βράδυ που θα γυρίσεις φάε κάτι ελαφρύ ανάλογα με την διατροφή σου, κάνε ένα ζεστό μπάνιο που θα διώξει την κούραση της ημέρας και διάβασε  ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς για να χαλαρώσεις.