Skip to main content

Μέλι: Μύθοι και αλήθειες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, άστοχα, διατείνονται πως το μέλι αποδίδει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως μίακουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 64 θερμίδες, ενώ μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη 44 θερμίδες.

Εκ πρώτης όψης, δίνεται η εντύπωση πως το μέλι είναι πιο θερμιδογόνο από τη ζάχαρη, άποψη όμως που είναι λανθασμένη.

Όταν συγκρίνουμε τη θερμιδική απόδοση δύο τροφών καιεφόσον θέλουμε να είμαστε ακριβείς, χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς τα γραμμάρια και όχι το κουτάλι της σούπας ή του γλυκού. Ένα κουτάλι σούπας μέλι ζυγίζει 21 γραμμάρια ενώ ένα αντίστοιχο ζάχαρης ζυγίζει 11 γραμμάρια. Είναι, λοιπόν, λογικό να κρίνουμεμε αυτό τον τρόπο πιο ένοχο θερμιδικά το μέλι. Αν όμως συγκρίνουμε ίσες ποσότητες μελιού και ζάχαρης, για παράδειγμα 21 γραμμάρια, θα δούμε πως η ζάχαρη αποδίδει 84 θερμίδες έναντι 64 τουμελιού και η όλη διαφορά έγκειται στο γεγονός της περιεκτικότηταςτου μελιού σε νερό, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δεν εμπεριέχει νερό.

Έτσι κι αλλιώς, γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται για τη σιλουέτα και ευρύτερα για την υγεία τους, η θερμιδική διαφορά αποτελεί το μικρότερο από τα πλεονεκτήματα του μελιού έναντι της κοινής ζάχαρης. Σημαντικές συγκριτικές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν πως το μέλι, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, συνεισφέρει σεκαλύτερο κορεσμό μέσω της επίδρασής του σε νευροπεπτίδια και ορμόνες ενώ, παράλληλα και πάντα υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων, ομοκυστεΐνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης αλλά και σακχάρου.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι;

Πράγματι, τα παιδιά κάτω του ενός έτους, που δεν έχουν αναπτύξει μια ώριμη χλωρίδα στο έντερό τους, καταναλώνοντας μέλι το οποίο ενδέχεται να εμπεριέχει σπόρια κλωστριδίου (clostridiumbotulinum) μπορεί να νοσήσουν από μια σοβαρή, νευρολογικής φύσεως ασθένεια, την αλλαντίαση. Στα μεγαλύτερα παιδιά, η ανεπτυγμένη πια χλωρίδα του εντέρου λειτουργεί σαν άμυνα, αποτρέποντας την ανάπτυξη των σπόρων των κλωστριδίου.

Δες κι αυτό: Κάλυψε τέλεια τους μαύρους κύκλους

Αφού έχω αλλεργία στη γύρη, έχω αλλεργία και στο μέλι;

Δεν αποκλείεται, αν και εφόσον οι γυρεόκοκκοι στους οποίους εμφανίζετε αλλεργία εμπεριέχονται και στο μέλι που επιλέξατε. Ανυποφέρετε από διαπιστωμένη αλλεργία στη γύρη, σίγουρα θα γνωρίζετε και σε ποια γύρη υπάρχει το πρόβλημα και άρα θα πρέπει να επιλέγετε μέλι που δεν έχει συλλεχθεί από μέρη όπου ευδοκιμεί τοφυτό, του οποίου η γύρη σας πειράζει. (Ρωτήστε σχετικά τον παραγωγό του μελιού ή την εταιρεία που το συσκευάζει.)

Έχει το μέλι την ίδια επίδραση στα δόντια όπως η ζάχαρη;

Το μέλι, αν και πλούσιο σε σάκχαρα, συστατικά που ευνοούντην ανάπτυξη της τερηδόνας, θεωρείται ότι κατέχει μικρότερητερηδογόνο δράση σε σχέση με τη ζάχαρη. Και αυτό επειδή

εμπεριέχει ουσίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τησυγκέντρωση κάποιων βακτηρίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τερηδόνας.

Tο απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη "Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.