Skip to main content

Μέλι: Το superfood των θεών και των ημίθεων

Μία από τις πιο αγαπημένες φιγούρες των παιδικών μας αναμνήσεωνείναι αναμφισβήτητα η μέλισσα. Θα έλεγε κανείς πως κάτι τέτοιο φαντάζει λίγο οξύμωρο, αφού η πρώτη κοντινή γνωριμία που έχουμεμε τη μέλισσα σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από την επιβεβλημένη γονική σύσταση «πρόσεξε μη σε τσιμπήσει!».

Ο φόβος όμως αυτός δεν ήταν ποτέ αρκετός για να διαρρήξει μιασχέση αγάπης με αυτό το κιτρινόμαυρο έντομο, που μας συνοδεύειαπό τα παιδικά μας χρόνια.Ίσως σε αυτή τη σχέση, σημείο αναφοράς να αποτελεί ένας μοναδικός συνειρμός… ένας συνειρμός που δεν φέρνει στο νου απλώςένα χαριτωμένο έντομο που πετά από άνθος σε άνθος, αλλά μια πεμπτουσία γλυκιάς γεύσης, γιατί, όπως και να το κάνουμε, μέλισσεςίσον μέλι.

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το θυμαρίσιο μέλι παρουσιάζεισημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι Gram+ και Gram– βακτηρίων,καθώςκαιμυκήτων (C. albicans, C. tropicalis, C. glabrata).Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες το θυμαρίσιο μέλι ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα τωνκυττάρων καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ εμφανίζει και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη (FoodChemistry 116 [3], pp. 702-708 2009).

Η υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα, το όξινο pH και μερικά οργανικά οξέα και φλαβονοειδή φαίνεται να αποτελούν λόγους στους οποίουςοφείλονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού.Το «χεράκι» του σε αυτές τις ιδιότητες φαίνεται να βάζει δραστικάκαι το οξυζενέ, μία ακόμη ουσία με έντονη αντιβακτηριακή επίδραση.Ναι, σωστά διαβάζετε, το μέλι εμπεριέχει μικροποσά οξυζενέ (H2O2),ευθέως ανάλογα με το είδος του, και με το μέλι βαμβακιού να κρατά τασκήπτρα. Το H2O2 παράγεται κατά τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκονικό οξύ, με τη βοήθεια του ενζύμου οξειδάση της γλυκόζης. Μέλιπου έχει συλλεχθεί από υψηλότερουψόμετρο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε H2O2, ενώ σημειώστε πωςη αποθήκευση του μελιού σε γυάλινα δοχεία συνεπάγεται συνήθως καιμικρότερη συγκέντρωση αυτής τηςαντιβακτηριακής ουσίας(φαίνεται ναπαίζει ρόλο η επίδραση του φωτός).Η περιεκτικότητα του θυμαρίσιουμελιού σε προλίνη, ένα από τα βασικάαμινοξέα στη δομή του κολλαγόνου,είναι η υψηλότερη σε σχέση με ταάλλα είδη μελιών, με έναν μέσο όρονα κυμαίνεται στα 790 mg/κιλό.Το θυμαρίσιο μέλι όμως έχει καιαξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση.Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, και ιδιαίτερα τουθυμαρίσιου, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιοξειδωτική του δύναμη.Αξίζει να αναφερθεί πως σε σχέση με άλλες φυσικές τροφές (όπως ρόδι, τσάι, κακάο κ.ά.) το μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτηςτης αντιοξείδωσης, όμως σίγουρα συνεισφέρει και αυτό με τη σειράτου στην ολική αντιοξειδωτική «φόρτιση» του οργανισμού μας, τηστιγμή που η βασική ανταγωνίστριά του, η ζάχαρη, έχει ακριβώς την αντίθετη δράση (υπό προϋποθέσεις επιτείνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στονοργανισμό μας).

Δες κι αυτό: "Σπίτι μου, Σπιτάκι μου": Τί φόρεσα το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

Tip για το κρυολόγημα:

Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με μία κουταλιά της σούπας χυμό από μοσχολέμονο (lime),προσθέστε μια ιδέα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (θα βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση του φάρυγγα)και καταπιείτε σιγά-σιγά το παρασκεύασμα χωρίς νερό. Επαναλάβατε 2-3 φορές.

Tο απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.