Skip to main content

Μερικές τροφές, δεν είναι... αυτό που νομίζεις! Κάνε κλικ!

από την Κατερίνα Πιπέρη

Έρχεται η στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις την ατασθαλία της εβδομάδας. Σκέφτεσαι ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και πηγαίνεις απευθείας σούπερ μάρκετ. Ναι σήμερα θα μαγειρέψεις την σπεσιαλιτέ σου για εσένα και την κολλητή σου. Θα πάρεις και κρασί και θα χαλαρώσετε με μία ιταλική μακαρονάδα με μπόλικη παρμεζάνα και ακόμα περισσότερο κρασί. Θα φάτε την λιχουδιά που περιμένατε όλη την εβδομάδα και θα πείτε και τα νέα σας. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω και να χαλάσω όλο αυτό το ευχάριστο κλίμα, αλλά μπορεί μια μακαρονάδα να σου πετύχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η παρμεζάνα έχει την ποιότητα που επιθυμείς. Όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, που νομίζουμε πως έχουν κάποια συγκεκριμένη προέλευση, αλλά τελικά… όχι!

Παρμεζάνα

Συνήθως στα σούπερ μάρκετ δεν θα βρεις την ποιότητα που θέλεις, καθώς ανακατεύουν την παρμεζάνα με κάποια άλλα τυριά αμφιβόλου ποιότητας. Μπορεί η Ιταλία να είναι πολύ κοντά στην χώρα μας, τα αυθεντικά τυριά της όμως είναι αρκετά μακριά από εμάς.

Τσάι

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά ακόμα και το τσάι πολλές φορές δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλεις. Οι εταιρείες για να καλύψουν τις παραγωγές που θέλουν ανακατεύουν διάφορα φύλλα μαζί με το πράσινο τσάι ή το χαμομήλι.

Καφές

Αν αγαπάς τόσο πολύ τον καφέ, που έχεις δική σου μηχανή στο σπίτι για να τον κάνεις όπως ακριβώς θέλεις, μάλλον θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την ποιότητα του. Ακόμα και αν επιλέγεις συγκεκριμένο χαρμάνι, την επόμενη φορά επέλεξε καφέ σε κόκκους και όχι σε σκόνη.

Δες κι αυτό: Κι αν αποτύχεις;

Extra παρθένο ελαιόλαδο

Μπορεί οι εταιρείες να πουλούν το λάδι ως έξτρα παρθένο και καθαρό, αλλά πολλές φορές του αφαιρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να αραιώνουν με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

Μέλι

Και τώρα θα σου εκμυστηρευτώ ένα όχι και τόσο γλυκό μυστικό. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα συστατικά του μελιού. Ποιο είναι το ψέμα; Πολλές εταιρείες το αναμειγνύουν με σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Έτσι, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και να διαβάζεις τις ετικέτες από τα τρόφιμα που επιλέγεις.

Σαμπάνια

Έχεις ακούσει πως ο αφρώδης οίνος δεν ονομάζεται αυτομάτως σαμπάνια, αν δεν προέρχεται από την περιοχή Champagne της Γαλλίας; Εγώ πάντως δεν το ήξερα. Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει καθόλου τις εταιρείες από το να είναι παραπλανητικές και να ονομάζουν σαμπάνια όλους τους αφρώδης οίνους.

Χυμός φρούτων

Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στον χυμό που θα στύψεις εσύ στο σπίτι σου με τα φρέσκα φρούτα που έχεις στην διάθεση σου. Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με την υγιεινή διατροφή ή έχεις επισκεφτεί κάποιον διατροφολόγο, από τα πρώτα πράγματα που θα σου έχει πει είναι πως πρέπει να μένεις μακριά από συσκευασμένους χυμούς φρούτων. Έχουν πάρα πολύ ζάχαρη και συντηρητικά, ενώ η έντονη γεύση τους οφείλεται σε αμφιβόλου ποιότητας συστατικά που δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να καταναλώνεις.