Skip to main content

Μεσογειακή διατροφική ζώνη: Έτσι θα την κάνεις σωστά

Οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις θερμίδες θα έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη απώλεια βάρους. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει και ως προς το ποια είναι η πηγή αυτής της απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση ή από κανιβαλισμό της μυϊκής μάζας και οργάνων (όπως οι χαμηλές ή υψηλές δίαιτες σε πρωτεΐνη), όπου φυσικά δεν έχει οφέλη για την υγεία. Μόνο όταν η απώλεια βάρους είναι από το αποθηκευμένο λίπος τότε έχετε κερδίσει τα οφέλη για την υγεία. Εδώ, η Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ανώτερη από όλες τις άλλες δίαιτες στο πιο γρήγορο κάψιμο του λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι αν ένα άτομο έχει υψηλή ινσουλίνη, τότε η Διατροφική Ζώνη είναι επίσης κορυφαία στην απώλεια λίπους. Μια πρόσφατη μελέτη από το NewEnglandJournalofMedicine δείχνει ότι μια διατροφή παρόμοια με τη Διατροφική Ζώνη είναι ανώτερη από πολλές άλλες και είναι πιο δύσκολο μετά να ανακτηθεί το χαμένο λίπος. Αυτό πιθανώς προκλήθηκε από την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από τη Διατροφική Ζώνη σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.


Μείωση των κυτταρικών φλεγμονών

Κατά γενική ομολογία στην ερευνητική βιβλιογραφία η Διατροφική Ζώνη είναι ανώτερη για τη μείωση των κυτταρικών φλεγμονών. Δεδομένου ότι η κυτταρική φλεγμονή αποτελεί την κινητήρια δύναμη για παχυσαρκία και για χρόνια νόσο. Οπότε αυτά πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος οποιασδήποτε δίαιτας.

Καρδιοπάθεια

Η ειρωνεία είναι ότι η δίαιτα DeanOrnishεξακολουθεί να θεωρείται μία από τις καλύτερες δίαιτες για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν θανατηφόρα εμφράγματα κάνοντας την δίαιτα Ornish σε σύγκριση με μία δίαιτα ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα με την ορμονική ισορροπία των μακροθρεπτικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους), όπως η Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλη για την μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.


Διαβήτης
Η πρώτη δημοσίευση που επικυρώνει τα οφέλη της Διατροφικής Ζώνης στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 εμφανίστηκε το 1998. Από τότε έχουν υπάρξει αρκετές άλλες μελέτες που δείχνουν την ικανότητα της Διατροφικής Ζώνης να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η Διατροφική Ζώνη μειώνει τη γλυκόζη του αίματος περισσότερο από τη Μεσογειακή Διατροφή σε άτομαμε ισχαιμική καρδιακή νόσο.Το 2005, το Joslin Diabetes Research Center του Harvard Medical School ανακοίνωσε τις νέες διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες ήταν ουσιαστικά ίδιες με τη Διατροφική Ζώνη (40/30/30). Μελέτες που έχουν γίνει στο Κέντρο Έρευνας Διαβήτη Joslin μετά τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της Διατροφικής Ζώνης για τη μείωση του Διαβήτη τύπου 2 ή του κινδύνου για διαβήτη. Αν η Διατροφική Ζώνη δεν συνιστάται για τα άτομα με διαβήτη, τότε κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Χάρβαρντ.

Διατροφική Ζώνη και Μεσογειακή Διατροφή

Οι μελέτεςπου έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματατωνδύο διαφορετικών τύπωνδιατροφής: το παραδοσιακό τρόπο Μεσογειακής διατροφής (με το 55% των θερμίδωναπό υδατάνθρακες, 15% απόπρωτεΐνες καιτο 30 % από το λίπος), μετη Διατροφική Ζώνη (με το 40% των θερμίδωναπό υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και30% από λίπος) έδειξαν ότι η Διατροφική Ζώνη μειώνει περισσότερο τα επίπεδατων τριγλυκεριδίωνστο αίμα, τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (φλεγμονές), την ομοκυστεΐνη (καρδιοπάθεια), τη συστολική καιδιαστολική  αρτηριακή πίεση (υπέρταση)  καιγια τους διαβητικούςτύπου 2 τη γλυκόζη του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Ευκολία στη χρήση

Η Διατροφική Ζώνη βασίζεται σε μια εξισορρόπηση ανάμεσα σε πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου υδατάνθρακες. Εάν ισορροπήσετε το πιάτο σας, σε μακροθρεπτικά συστατικά, θα είναι περίπου 40% των θερμίδων σε υδατάνθρακες, το 30% των θερμίδων σε πρωτεΐνες, και το 30% των θερμίδων σε λίπος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάφορντ ότι στη Διατροφική Ζώνη παρέχονται μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πολυφαινολών) από οποιαδήποτε άλλη διατροφή.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος.

Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη έχει κατακτήσει το Χόλυγουντ. Οι αστέρες του Χόλυγουντ ξέρουν ότι εάν αρρωστήσουν, παχύνουν και γεράσουν πρόωρα τελειώνει η καριέρα τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουν είναι η διατροφή τους. Με ποια διατροφή λοιπόν διατρέφονται για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση;

Ας αρχίσουμε με την  Jennifer Aniston, η Jennifer ξεκίνησε να διατρέφεται με την Διατροφική Ζώνη από το 1999 μέχρι σήμερα. Η Jennifer ψηφίστηκε ως η ποιο ωραία γυναίκα του κόσμου πρώτη φορά το 2004 και δεύτερη φορά το 2016 όπως αναφέρεται στο περιοδικό People (36).

Εκτός από την Jennifer Aniston άλλοι διάσημοι που διατρέφονται με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είναι: η Sandra Bullock, η Demi Moore, η Sarah Jessica Parker, η Rene Zellwegger, η Janet Jackson, η Jennifer Lopez και η Cindy Crawford. 

 

Παναγιώτης Δρακόπουλος

Ομοιοπαθητικός NHS
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Πρόεδρος Συλλόγου Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης

E-mail:info@zone.com.gr

Web: www.zone.com.gr