Skip to main content

Μυστικά για να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου

Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας. Είναι η ιδέα σας ή ο κόσμος ολοένα και περισσότερο τείνει να παχαίνει; Φταίει μόνο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί; Κι εμείς; Σε όλα αυτά εμείς δεν έχουμε μερίδιο ευθύνης; Μήπως τελικά αποδεχόμαστε παθητικά τις εξελίξεις της ζωής; Ή μήπως σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού η απώλεια βάρους έχει γίνει εμμονή;

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας.

Ιδέες για να μειώνετε τα λιπαρά

Ψήνετε στη σχάρα

Όταν ψήνετε ένα τρόφιμο στη σχάρα, όπως κρέας ή ψάρι, πρέπει να έχετε χαμηλή

φωτιά. Στη βάση που τοποθετείτε το κρέας σας σκόπιμο είναι να υπάρχουν γρίλιες

ανοιχτές ώστε το λίπος που βγαίνει από το κρέας να πέφτει και να μην απορροφάται

ξανά. Τα πολύ άπαχα κρεατικά ή το άσπρο ψάρι προστατεύονται αν βάλουμε από πάνω

μια λεπτή φέτα ντομάτας, χυμό λεμονιού ή γιαούρτι για να μη στεγνώσουν πολύ.

Ψήνετε στο φούρνο με πολύ λίγο ελαιόλαδο

Προτιμάτε να τυλίγετε το φαγητό με λαδόκολλα και απλώς να το αλείφετε με λίγο ελαι-

όλαδο χρησιμοποιώντας πινέλο. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό παραμένει μαλακό και

διατηρεί τη γεύση του. Επίσης, μπορείτε να ψήσετε το φαγητό σας στο φούρνο με νερό

και πολύ λίγο ελαιόλαδο.

Χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο

Εάν χρειάζεται να σοτάρετε κάτι, όπως λίγο κρεμμύδι, χρησιμοποιήστε μικρό αντικολ-

λητικό τηγάνι και μόνο μισή ή μία κουταλιά ελαιόλαδο για κάθε μερίδα που θα φτιάξετε.

Εάν θέλετε να σοτάρετε λίγο το κρέας σας πριν φτιάξετε ένα φαγητό, λ.χ. φασολάκια

με κρέας, το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (μισή με μία κουταλιά

για κάθε άτομο) και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα ή στο ταψί αφήνοντας στο τηγάνι όλα τα λίπη. Μερικά κρεατικά μπορούν να ψηθούν σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι,

μόνο με λίγη σάλτσα σόγιας, κρασί ή μπαχαρικά (λ.χ. μπιφτέκια ή μπριζόλες). Εκτός από

αντικολλητικό τηγάνι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σχάρα (για ψάρι στα κάρ-

βουνα) ή ηλεκτρικό φουρνάκι.

Δες κι αυτό: "Σπίτι μου, Σπιτάκι μου": Τί φόρεσα την Κυριακή 28 Μαΐου

Χρησιμοποιείτε λάδι σε σπρέι

Αυτά τα σπρέι είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Πολύ μικρή ποσότητα ελαίου ψε-

κάζεται παντού στο αντικολλητικό τηγάνι και έτσι ψήνεται πολύ ωραία το φαγητό, όπως

κρεατικά ή λαχανικά. Φροντίζετε να επιλέγετε σπρέι με ελαιόλαδο.

Τα λαχανικά να γίνονται ψητά στον ατμό ή να βράζονται λίγο

Προτιμάτε το ψήσιμο στον ατμό γιατί διατηρεί πολύ περισσότερες βιταμίνες στα λα-

χανικά σας.

Αφαιρείτε όλο το ορατό λίπος από το κρέας πριν το ψήσετε

Για παράδειγμα, όταν έχετε να φτιάξετε σούπες με κοτόπουλο ή βοδινό, αφαιρέστε το

δέρμα του κοτόπουλου και αγοράστε βοδινό φιλέτο ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο

το λίπος.

 

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Χριστίνας Οικονομίδου-Πιερίδου Γίνε ο διαιτολόγος του εαυτού σου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.