Skip to main content

Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη

Μία κούπα καφέ μπορεί να είναι απόλαυση κυρίως το πρωί, με σκοπό την ενεργοποίηση και την αφύπνιση για να ανταπεξέλθουμε στο ημερήσιο πρόγραμμα ή η αφορμή για συνάντηση με τους φίλους μας. Και στις δύο περιπτώσεις, το άτομο που καταναλώνει καφέ επωφελείται από τα οφέλη του τα οποία δεν είναι και λίγα.

Στον καφέ περιέχονται περισσότερα από 2.000 διαφορετικά συστατικά με πιο σημαντικά και ωφέλιμα τα αντιοξειδωτικά. Τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον καφέ είναι οι πολυφαινόλες.Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευσή του, η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματός του, καθώς και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ.          

Οι ποσότητές τους μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια, την παρασκευή και τη μέθοδο της ζύμωσης. Σύμφωνα με ελβετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry», ο καφές διαθέτει υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση ακόμη και από άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.        

Παλαιότερα, ο καφές θεωρείτο παράγοντας κινδύνου στην αύξηση κυρίως των συμπτωμάτων  των καρδιακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και η αρρυθμία. Πρόσφατες έρευνες όμως, διαχωρίζουν την παρουσία καρδιαγγειακών παθήσεων με την κατανάλωση καφέ και δείχνουν ότι με την κατανάλωση του υπάρχει και μείωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25%. Τέλος, λόγω της υψηλής διέγερσης που προκαλεί, μπορεί να αποτρέψει την δυσκοιλιότητα.

Ο καφές έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει το υπόστρωμα μιας αθηρωματικής πλάκας και κατ' επέκταση και της αρτηριακής στένωσης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ μικρό ενεργειακό περιεχόμενο- ο ελληνικός καφές για παράδειγμα δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες- με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει καθόλου το σωματικό βάρος.

Τα συστατικά του καφέ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και λειτουργούν προστατευτικά ώστε να μην εμφανιστούν κάποιες ασθένειες. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες σταματούν μετά την τέταρτη κούπα καφέ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το άτομο που πίνει πάνω από  τέσσερις καφέδες θα έχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του. 

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν την επίδραση του καφέ τόσο στην πνευματική αντίληψη όσο και στη διάθεση και την ευεξία και πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη -η βασική ουσία του καφέ- φαίνεται να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα τόσο την σωματική αλλά και την πνευματική τόνωση.Επιπλέον η καφεΐνη, εξαιτίας της διεγερτικής της δράσης μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, αλλά και να παίξει προστατευτικό ρόλο σε νόσους που σχετίζονται με νευρικό σύστημα, όπως αυτή του Parkinson και του Alzheimer.

Τέλος, είναι πολύ πιθανό ο καφές να είχε τόσα χρόνια παρεξηγημένη φήμη γιατί πολλοί συνοδεύουν τον καφέ τους με τσιγάρο, συνήθεια η οποία  αυτόματα ακυρώνει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του ροφήματος.Επιπλέον,πολλοί λάτρεις του καφέ πίνουν πολλά φλιτζάνια σε καφετέριες ή καθιστοί στον καναπέ του σπιτιού τους χωρίς να φροντίσουν για την σωματική τους δραστηριότητα, συνήθεια που δεν προάγει  την αντικαρκινική προστασία. 

Η Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Fb: Δια τροφήν- Διατροφολογικό Κέντρο