Skip to main content

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή σου;

Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απαραίτητη μόνο για να διατηρούμε το σώμα μας υγιές και όμορφο αλλά και για να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και καλή διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και την διάθεση μας.

Μην αποκλείετε τους υδατάνθρακες: Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και της διάθεσης βρίσκεται στην τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμμετέχει στην σύνθεση της σερετονίνης. Η σερετονίνη συνθέτεται κατά βάση στον εγκέφαλο από την τρυπτοφάνη και με τη βοήθεια βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το αμινοξύ αυτό βρίσκεται σε πρωτεϊνικά τρόφιμα αλλά μεγαλύτερη εισροή αυτού στον εγκέφαλο γίνεται όταν καταναλώνονται υδατανθρακούχα τρόφιμα.

Διαλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες: οι απλοί υδατάνθρακες (π.χ ζάχαρη) θα αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου, τα οποία στη συνέχεια θα πέσουν ταχύτατα με αποτέλεσμα να νιώσετε ¨πεσμένοι’’!! Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια τα οποία θα αυξήσουν τα επίπεδα σερετονίνης, πέπτονται πιο αργά και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου.

Καταναλώστε περισσότερα ω3 λιπαρά: Ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει οτι η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει σε περιστατικά κατάθλιψης μέσω της συμμετοχής τους σε νευροδιαβιβαστικά μονοπάτια του εγκεφάλου.  

Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι όπως τσιπούρα, σαρδέλα, φρέσκο σολωμό. Μπορεί η καλύτερη πηγή ω3 να είναι τα λιπαρά ψάρια αλλά τα συναντάμε και στους ξ. καρπούς όπως τα καρύδια. Καταναλώστε ανάλατους ξ.καρπούς όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστους για να εκμεταλλευτείτε τη θρεπτική τους αξία!

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση.

Έλλειψη σε Βιταμίνες/μέταλλα

Επίδραση στη διάθεση

Τροφές που βοηθούν

Σίδηρος

Αδυναμία, κόπωση, λήθαργο

Κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια

Αποφυγή κατανάλωσης καφέ και τσαι με τα γεύματα

Φυλλικό οξύ

Αυξημένη πιθανότητα αίσθησης κατάθλιψης κυρίως σε ηλικιωμένους

Συκώτι, πράσινα λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, πορτοκάλια

Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β3, Β1, Β12)

Κούραση, αισθημα κατάθλιψης και ευερεθιστότητας

ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής άλεσης

σελήνιο

Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης

Φιστίκια, ψάρι και θαλασσινά, ηλιόσπορος, ψωμί ολικής άλεσης

Δες κι αυτό: Γιατί είναι συνεχώς φουσκωμένη η κοιλιά σου;

 

Χριστίνα Γκαραγκούνη, MSc

Κλινικός - Αθλητικός Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών